Prvý rok na strednej škole

Príspevok v téme: Prvý rok na strednej škole
gymnazistka

Ahojte! Mozno sa Vam tato tema zda cudna, ale pre mna je to problem, ktory mi zneprijemnuje prazdniny.
Podme vsak od zaciatku. Zijem v jednom malom mestecku. Do skolky som nechodila, od prveho do piateho rocnika som chodila do skoly na jednej dedine, kde ucila moja mama. Od siesteho som prestupila spolu s mamou (ktora mi bola aj triedna!) na jednu z dvoch zakladnych skol v nasom meste. Problem je vsak v tom, ze som dosahovala kazdym rokom vacsie uspechy na olympiadach, cim som si v meste vybudovala urcitu povest. Kazdy rok som sa viac a viac bala ci niekoho neskamem. Od septembra nastupujem do mestskeho gymnazia, kde ma vsetci poznaju. Strasne sa bojim, ze nebudem taka aku si ma predstavuju, ze nezapadnem do kolektivu... Este k tomu ma kazdy strasi: "Pockaj, ked pojdes na gymnazium, tak budes rada, ze mas z pisomky aspon trojku...". "Tvojim jednotkam v ZK je koniec..." Skratka strasne sa bojim! Prosim vsetkych, ktori maju neake skusenosti o radu. Vopred dakujem! :-)

monika19

tak ako začať no nemusíš sa báť. Jasne že prvý skok je vždy horší to každý chape je na inej škole nové prostredie nový spolužiaci ale uvidiš nie si v tom sama určite si rýchlo najdeš priatelov to si môžeš byť ista. Ak to ti nezvládneš tak potom ja by som nemala mať ani len malu šancu kedže mám sociálnu fóbiu takže hlavu hore ok? NO čo sa týka známok tým sa netráp ved aj 3 jedo dobrá známka a ako už bolo aj písane su predmety ktoré ti pojdu lavou zadnou a zasa ine ktore budu tažšie. Ja som skončila Obchodnú akadémiu a poviem ti najtažšie bolo účtovníctvo ostatne stačilo len pochopiť dalo sa to a to som sa moc neučila. Ked si v tom spravíš system pojde to len si musi človek zvyknúť. To že nebudeš splnať ich očakavania tak to je ich problem viem o čom hovorim pokial sa tým budeš trápiť tak to bude ešte horšie nestaž sa byť niekim čim niesi alebo nechceš byť je to ho blbosť ja som sa o to pokusala a prinieslo to len dalšiu bolesť. Omno helpšie je byť samou sebou s tým nemôžeš pokaziť nič. Stačí dať ludom šancu. Tak sa drž

Soraja

no u nas na VS piseme vzdy dve zapoctovky, ktore musi clovek napisat aby dostal zapocet a skusky byvaju dost makacky. A jasne, neda s aporovnavat medicina s inou skolou,ale myslim, ez an kazdej skole sa najde cosi co je dost narocne. A poviem ti spoluziak ybvaly sa na medine uci este menej ako ja. NO stava sa. Ale zalezi to od cloveka. A ja som tu VS ymslela oproti gymplu, ze je to ohladom uciva o dost tazsie. Aj obsahovo je to ovela viac. Aj keby s aucis priebezne, jednoducho ej to tak. No ale myslim, ze gympel sa da zvladnut a zase taktiez ani trojka nie je zla znamka.
Za to sa netreba trapit.

malinka

zavisi to hlavne od ucitela, lebo ucivo je narocne, ale zalezi od toho ako to poda a ci ma pre ziakov pochopenie vymenou za respekt, u nas sme za 3 z pisomky stastni na geografii, lebo profesorka hodnoti vzdy podla akychsi zvlastnych kriterii-hlavne na konci roka. smrdi to uplatkami

fraisee

tak tak... ked si ritolez, budu ta mat radi vzdy, no jo, boli taki co to umenie ovladali, clovek by niekedy neveril kam sa az da tym ritolezectvom preliezt :)

Filaga

fraisee :: presne tak, VZDY na kazdej skole zalezi znamka od ucitela, ale zase na druhej strane ked si ritolez a kockos, tak ti to moze byt jedno.. Myslim, ze cela STU+medicina sa neda porovnat s inou skolou (vacsina fakult UK, ekonomicka...)

fraisee

takze ja z vlastnych skusenosti: no.. na dedine maju ziaci lepsie znamky ako v meste - myslia si ze su dobri, a pridu na gympel a bum - tam pochopia ze aj ked sa rozrevu jednotku nedostanu.
a znamky zalezia od profakov, napr gympel kdesi na dedine nedosahuje uroven gympla v meste.
ak sa budes ucit, jednotky budes mat aj na gympli- na nasom gympli nik nemal na vysvedceni same jednotky ak myslis to a tam boli take kockate kocky ze az. ked mal niekto dve dvojky tak to bol uspech jak hrom.
a o oblubenosti - jednotkarov zvacsa v laske nemaju..
a k tej VS - zalezi od typu, su ulievarne a su skoly na kt sa musi riadne makat. nie je vs ako vs. porovnaj si trebars stavebnu alebo medinu s nejakym trebars ucitelstvom, pripadne spec. inzinierstvom.

Filaga

s VS nesuhlasim, velmi zalezi aku VS si vyberes, respektive suhlasim, lebo si napisala, ze sa ucis na skusku a cez semester nic nerobis :) mas VS kde skoro nic nerobis, zapocet za ucast a skuska = "no nieco musime mat, aby sme mohli preukazat, ze sme nieco robili" + pridame nejake 2 semstralky okopcene z netu a ides dalej. alebo si vyberes vysku kde citas niekolko tisic stranove knihy a na skuske z toho skoro nic nie je, to su na smrt ucenia. Dalsie su take, kde makas cely semester a o skusku sa ani nestaras lebo sa nanu nedostanes :)) = STU.

Soraja

gymnazistka nebud blazon, ja som na zakladnej bola skvela ziacka. ZA celych 9 rokov som mala maximalne 5 dvojok v ZK a na vysvedceniach len same jednotky a vyznamenania. Na gympli to nie je az take strasne, je tam trochu viac ucenia ako na zakladke,a le da sa to zvladnut. Ja som nemala problemy a ani nikto iny. Len ta strasia. POtom na gympli budes zas pocuvat "pockaj na vysokej." To uz je ale pravda, na vyske je na jednu skusku ucenai ako an komplet matury. Nezufaj, tes sa do novej skolicky a uvidis ako ti to super pojde.