Zmena osobnosti po nehode

Príspevok v téme: Zmena osobnosti po nehode
KaroI

Manzelka mala pred 2 rokmi nehodu, sli sme na bicyklich dolu kopcom a zboku nam vybehol pes, no ona padla tak nestastne, ze ostala v bezvedomi. Hoci mala prilbu, mala okrem inych zraneni aj opuch mozgu, museli jej otvorit cast lebky kvoli tlaku mozgu a bola mesiac v umelom spanku. Z fyzickych zraneni sa dostala, no horsie je, ze ma zmenu osobnosti. Predtym bola mila, nezna, inteligentnejsia. Teraz sa sprava niekedy dost hrubo, az vulgarne, ma strasne vykyvy nslad, je velmi necitliva. Pracovala v nadnarodnej spolocnosti, no museli ju prepustit, lebo nezvladala pracu, napr. sa je velmi zhorsila anglictina, zabuda veci, nevie prist nacas. Teraz robi lahsiu pracu s volnou pracovnou dobou, nieco ako home office. Horsie je, ze ja to uz nezvladam, utoci na mna, nezmyselne ma obvinuje a uz sa na mna parkrat zahnala. Lekari sa vyjadruju, ze je v podstate v poriadku a pokial ona sama nepoziada o psychiatricku pomoc, tak s tym nic urobit nemozu a ona samozrejme seba vnima, ze je ok. Ked jej spominam, aka bola, tak mi tvrdi, ze sa na to nepamata. Sex s nou je velmi divny, taky tvrdy, ona zacala pouzivat pri tom vulgarne sliva.
Ja som na dne, neviem ako dalej. Radsej by som si zelal, aby mala fyzicke nasledky, nie taketo. Rozmyslam o rozvode, lebo nevladzem zit s takouto inou zenou, nie takou, aku som si bral.
Viete mi nieco poradit?
(Sme spolu 6 rokov, deti nemame.)

nazor

Všetky orgány sa stále obnovujú. Vytvárajú sa nové štruktúry a odstraňujú sa mŕtve a poškodené. Bez obnovy by človek zomrel za niekoľko mesiacov. Kmeňové bunky sa začleňujú do orgánov, preberajú informáciu od okolitých buniek o funkcii miesta kde sú a podľa toho sa premenia na príslušnú bunku. problém je ak chýba veľká časť orgánu a kmeňové bunky nemajú odkiaľ vziať informáciu.

nazor

Mozog sa dokáže sám opraviť, časom sa to môže zlepšiť. Ako bolo spomenuté, treba zistiť čo má poškodené a čo by pomohlo. Tiež potrebuje spoločnosť, aj normálny človek by sa doma zbláznil. Ako chlap znesieš nejaký ten úder, je to tvoja manželka v dobrom aj v zlom. keby sa to stalo tebe, chceš aby sa o teba žena starala, alebo aby ťa odkopla?

Kamka2

Tuná je link z Wikipédie v angličtine; ak nerozumieš, skús si to dať do nejakého internetového prekladača: en.m.wikipedia.org.

Traumatické poranenie mozgu: traumaticke-poranenie-mozgu

cs.m.wikipedia.org

A ešte skúsim tento link (je to PDF dokument, tak nevidiem či sa mi to sem správne skopíruje): www.google.com

Kamka2

Neviem, či vieš po anglicky, ale ak áno, pozri si na internete prípad "Phineas Gage". To bol americký predák, ktorý v devätnástom storočí pracoval na výstavbe železnice a pri jednej nešťastnej nehode, keď dynamitom budovali tuším dieru v skale na tunel (alebo čosi podobné), mu preletela železná tyč cez hlavu (ako projektil) a spôsobila mu v mozgu nezvratné a nenapraviteľné škody. On to síce akoby zázrakom prežil, ale následkom toho sa mu veľmi zmenila osobnosť a povaha k horšiemu. Z vedeckého pohľadu sa vtedy stal veľmi zaujímavým prípadom na štúdium. Nehoda tvojej ženy možno nebola taká vážna, ale môže tam fungovať nejaký podobný princíp.

swistica

Vplyv moze mat i praca z domu. Tym ze sa nestreta s ludmi, vsetky emocie obracia na teba. Treba si vsimat, ci je agresivna len k tebe alebo aj k inym ludom.

dd7

Vaša chyba arogancia. Vy ste ju zobral na bycikle. Nema také tempo, bola u.Neurologa to stači. Mali by ste sa jej ospravedlnit ešte to tu pišete. Mali by ste si zvyknut na novu situaciu.Spomalit prisposobit sa a nie hodnotit aka je.(:

dd7

Vaša chyba arogancia. Vy ste ju zobral na bycikle. Nema také tempo, bola u.Neurologa to stači. Mali by ste sa jej ospravedlnit ešte to tu pišete

Xxl32

Ja sa tiez ako laik k tomu vyjadtim.Pri otvoreni mozgu tom pade alebo operacii bolo zasiahnute nejake centrum mozgu cast ktora moze za zmenu spravania.Otec Marvina Gaya dlhodobo nenavidel svojho syna nakoniec ho zastrelil a po smrti ked ho pitvali zistili , ze mal nador na mozgu ktory tlacil na nejaku cast co ovplyvnuje spravanie.Comu aj verim.Tu ti pomoze rozhovor nie s psychiatrom ale neurologom, ktoremu povedz o tej operacii nech di pozrie snimky a co dalej mas robit