Jednorazove plienky alebo klasicke?

Príspevok v téme: Jednorazove plienky alebo klasicke?
zuzana11/23

zdravim zddravie.sk!
moj termin je az v novembri, ale asi kazda mamicka a mamicka-cakatelka pochopi, ze moje dni su naplnene planovanim...mojou otazkou je, pre ake plienky sa rozdodnut z pohladu babatka. Vsetky pre a proti z hladiska financneho a samotneho pouzivania som si uz prebrala. Moja mamina mi hovorila, ze je dobre pouzivat klasicke kvoli bedernym klbom. Poradte mi, pre ktore sa rozhodnut?

MagdaS

Ja som najskor pouzivala jednorazovky pak latkovky, ale maly bol zapareny aj tak. Nakoniec nam pomohol krem Popanthen 365 Baby a nadalej som pouzivala jednorazovky

gastanko2016

ja používam od narodenia jednorázové plienky. Najprv som používala pampers a keď neboli po ruke a potrebovala som, tak som kúpila aj iné značky. Stalo sa mi ale, že pri jedných sa mi syn poriadne zaparil. Tak som sa hneď vrátila k pamperskám a pri každom prebaľovaní ho natriem bepanthenom care. Ten perfektne zahojil zapareniny a zároveň ochraňuje pokožku.

gina30

Mam dve deticky a tiez odporucam jednorazove plienky do kontroly bedernych klbikov som tiez davala jednu obycajnu na pampersku a po kontrole uz len pampersky. A co sa tyka znacky, kupovala som len original Pampers, naozaj som mala aj ja take skusenosti, ze lacnejsie pretekali a nevyhli sme sa plienkovej dermatitide. A co sa tyka chodenia na nocnik. Dietatko by si malo zvykat len co zacne sediet, ale osobne si myslim ze ho netreba do nicoho nutit, pride to samo. Pri druhom sme cez den nedavali plienky asi od 2 roku a na noc sme skoncili na zaciatku tretieho roku, jednoducho som zistila ze tri noci po sebe mal plienku suchu, tak som mu ju prestala davat a sice pre nasho lekara to bolo dost neskoro, ja som sa vsak vyhla nocnemu pocikavaniu. To naozaj nepozname. Myslim si ze kazde dietatko je ine treba mu dat cas a chce to trpezlivost. Pampersy su predsa len ekonomickejsie a tie noci bez placu pocikaneho babatka hovoria za seba. Ktoze by si rad nepospal, ze???

k.a.t

Mam dvojrocne dietatko, pouzivala som od zaciatku jednorazove - kvoli pohodliu mna aj dietatka v noci a cez leto som cez den davala bavlnene - kvoli pocitu nepohodlia, urcite ho s bavlnenymi naucis skor na wc. Je pravda, ze s jednorazovkami ziskas cas; co sa tyka ekonomickych ukazovatelov, to, ze jednorazovky vyjdu lacnejsie, je uz davno vyvrateny mytus (mam o tom co-to precitane). Pri dalsom dietatku sa to chystam robit rovnako - kvoli pohodliu a ziskanemu casu, budem pouzivat jednorazove plienky (vynikajuce su plienky z Lidlu, ani raz zaparena ritka a Tesco plienky fialove - vyjde obe okolo 4-5 Sk za plienku a konkurovat im mozu jedine pampers, huggies vobec neodporucam - ani vlhcene utierky, s tym sme mali len zle skusenosti). Cez leto sa chystam na latkove plienky. Taktiez, ked sme mali problem so zapareninkami, obvodna odporucala bavlnene plienky, ale tomu celkom nerozumiem, pretoze podla mna sa potom maca ritka v roztoku kyseliny mocovej, jednorazovky to pohltia.
Ak mas prve dietatko, podla mna budes mat dost starosti so samotnym dietatkom, ja by som si starosti s bavlnenymi plienkami este nepridavala. Neskor, ked budes mat uz vsetko pod kontrolou, mozes zvazit.

eliska

mam 8 mesac. syna a pouzivam obycajne bavlnene stvorcove, v kombinacii s jednorazovymi ked treba (navstevy, lekar a pod.). mam pocit ze som v dnesnej dobe posledna na zemeguli :D mne to ale nebolo sympaticke, davat umelinu babatku - ked si predstavim ako sa sama citim uz po par minutach v akokolvek uzasnej vlozke, tak tento pocit jednoducho babatku nedoprajem ;-)
to ze sa s latkovymi plienkami namakas a ze to zozerie nakoniec viac penazi, je mytus, to tvrdia len ti co to neskusili. mna latkove plienky stoja asi 1h prace tyzdenne, a za tuto hodinu usetrim mesacne okolo 1000sk. zehlit netreba - iba prvych 6 tyzdnov, aj to staci iba prebehnut zehlickou kontaktnu plochu, co je asi 10 sekund na jednu plienku, a nahadzat veci do pracky a potom vyvesat zvladnem lavou zadnou aj pri inak velmi aktivnom dietati. navyse nemusim obehavat obchody a zhanat akcie na plienky a nakupovat ich, takze v tomto nakoniec usetrim mozno aj viac casu. pracka mi spotrebuje vodu, elektrinu a prasok za cca 300sk mesacne - oproti beznym plienkam ktore pod tisicku mesacne nejdu ani akciove, skor je to este o dost viac, a kedze byvame v rodinnom dome museli by sme este platit o 200sk mesacne viac za odvoz odpadu. pociatocne naklady na plienky som mala 1500sk uz aj s nepremokavymi gatkami, takze po 2 mesiacoch sa mi uplne vratili.
co sa tyka zivotneho prostredia, pre mna to nebol absolutne dovod - ta tona odpadu z plienok je podla mna zanedbatelna pri dnesnej produkcii. nemyslim ale ze by caste pranie zatazovalo ZP viac ako vyroba jednorazoviek - aj som niekde citala porovnania a vychadzalo to jednoznacne v neprospech jednorazoviek.
siroke balenie sa bezne robi aj s jednorazovkami, tym ze pridas este navrch jednu latkovu, navyse nie je vobec az take nevyhnutne - takmer nikde v zahranici sa nevyuziva a problemy s klbmi tam nie su castejsie. na nocnik sa dieta nauci tak ci tak, a ci to bude o mesiac skor alebo neskor - neviem ci to vobec zavisi od druhu plienky.
takze celkovo vyhod latkovych plienok nie je vela, a vobec sa necudujem ze sa tak malo pouzivaju ;-)

frida

no dada, toho som sa aj ja bala, napokon som nebalila ani ja inak, iba do jednorazovych plienok. neviem si predstavit, ze by mi dieta spalo v noci, co by aj len trochu cvrklo do bavlnenej plienocky.
co sa tyka oducania od plienok, to mas tak, netreba sa s tym ponahlat, dieta si musi uvedomit a zadrziavat moc.
niekto skusa uz navykat dieta od pol roka, je to hlupost. lekari tvrdia, ze najskor od roka a pol je dieta schopne kontrolovat to. my sme so synom cakali do dvoch rokov, viac menej kvoli letnemu obdobiu a oducil sa z hodiny na hodinu. doslova. ja ked som mu uz dala dolu plienku, on uz nepustil. aj na nocniku nechcel, tak sme chodili cikat spolu. len na noc sme este davali pre istotu.

panika

cca do pol roka sa deti bali nasiroko, kvoli bedrovym klbom. Da sa to zmaknut aj s papierovymi plienkami, ale treba na ne supnut aj latkovu plienku a postolky. Neviem, uz za cias hlbokej totality sme mali spickovych odbornikov v oblasti ortopedie -uz len preto som pri oboch detoch pouzivala az do druheho RTG (resp. ultrazvuku -kym neboli potvrdene vyvinute jadierka), 2 latkove plienky. Da sa to zvladnut (inak nemam 100 rokov)

dada

No aj ja mám dilemu, čo sa týka plienok. Jednorázové sa mi zdajú hygienickejšie a praktickejšie, ale bojím sa, či a kedy sa potom dieťa naučí chodiť na nočník, keďže má stále pocit sucha. Má s tým už niekto skúsenosti?