Život mimo systém

Príspevok v téme: Život mimo systém
mimo-system

Mám takú otázku na zamyslenie. Dočítala som knižku "Raději zešílet v divočine. Setkání s šumavskými samotáři". Veľmi zaujímavá knižka, v krátkosti: Ide o ľudí, ktorí sa rozhodli odtrhnúť sa od dnešného systému a žiť mimo neho. Poväčšine žijú v maringotkách alebo maličkej chatke, bez vody a elektriny. Niektorí v lese. Sú to ľudia, ktorým sa nepáči žiť od výplaty do výplaty, platiť štátu viac ako polovicu mzdy a na konci mesiaca ste rovnaký chudák ako na začiatku. Odmietajú platiť dane a nechať sa vykorisťovať zamestnávateľom. Liečia sa tým, čo im dá príroda, pestujú si ovocie, zeleninu. Pre mňa osobne je to veľmi zaujímavé a popravde, ani sa im nečudujem, že takto žijú. Vedeli by ste si taký život predstaviť?

uriella

Myslim, ze je nemozne zit v dnesnej dobe mimo system. Jednoducho musime platit, napriklad zdravotne je povinne, ked neplatis, nastupuju exekutori a dlhov sa nezbavis. Predstava je to pekna, ale myslim, ze nerealna. Pokial teda clovek nechce byt bezdomovcom do konca zivota.

Marian-Petovsky

Počul som už o takých ľuďoch a sám žijem "mimo" civilizáciu, ale nie som celkom odtrhnutý od systému. Kúpil som si malú chatku so zabudovanou elektrinou a vodou. Žijem, dá sa povedať, na samote u lesa. Nič mi nechýba, mám sa dobre. Zadĺžiť sa nemienim na zvyšok života, pracujem väčšinou brigádne, inak pracujem z domu, som vyučený stolár. Pracujem väčšinou na zakázku, občas si idem privyrobiť do zahraničia. Platím si len zdravotné poistenie, keďže je povinné. Na dôchodok sa zabezpečujem sám, na štát sa v tomto ohľade nespolieham.

Defcon

No tak take komunity su. Spominana Zajezova, v Polsku je zopar, dokonca je nejake hnutie 7 kmenov alebo nejako podobne. Zajezova je fajn, je tam zopar samôt a ludia tam ziju v sulade s prirodou. Prirodzene nebrania sa styku s civilizaciou, len chcu byt samostatni. Dokonca tam clovek moze ist za poplatok na akysi pobyt. Daju mu chalupku na par dni, dovolenku si tak viem predstavit. Raz uz som zazil podobnu na chate na Kysuciach. Ziadny signal, voda zo studnicky, hodinky vam boli zbytocne.-)

Ovecky

Da sa, ale neviem si to celkom predstavit s detmi napriklad. Ako? Ved kedysi deti umierali na chripku! Bez liekov, lekarov, na samote u lesa bez auta, no ako? Vraj existuje na Zajezovej nejaka taka komunita ludi a pod Tatrami vznika nejaka taka dedinka aj so skolkou pre deti. Ale tam maju bezne veci ako elektrina, voda a podobne...Neziju uplne mimo system. To sa aj da? V dnesnom svete? Pekna myslienka.

Medea

Defcon máš pravdu na to som nemyslela, jasne ty keď niečo chceš dosiahnuť musíš vynaložiť určite úsilie, dá sa všetko lenže ja konkrétne som zo spoločenského života už vyrástla. Preto hľadám odlahle miesta a kľud. Bola by to ma kačka a verím žeby sa tak dalo žiť v pokoji a mieri. A myslím si ze čím je menej ludi tým pádom sú aj menšie konflikty. Ale to sú len sny.

obyvatel

Aj pri nás v lese žija ľudia mimo systému. Nepracujú, neplatia dane, neumývajú sa. Ak chcete trochu komfortu, tak existuje kopa osád kde sú ľudia mimo, majú zadarmo drevo z lesa, stavebný materiál z búračiek, hľadajú poklady v kontajneroch, na ulici majú komunitné centrum.