vv autoservise som nedostal ziadne potvrdenie objednavky, musim platit?

Príspevok v téme: vv autoservise som nedostal ziadne potvrdenie objednavky, musim platit?
QM

Zdravim,
pred cca 3 tyzdnami som dal do servisu auto na vymenu narazniku a zadnej kapoty. Dohodli sme sa na pribliznej sume a na termine dokoncenia - max. 1 tyzden. Nedostal som ziadne potvrdenie o prijati auta, ani nic podobne a ani som nic nepodpisoval.
Servis som kontaktoval, no zial tyzden mi nezdvihali telefon ani neodpovedali na spravy.
V piatok som si nasiel spravu, ze auto je hotove a cena sa navysila takmer raz tolko, ako bola dohoda.
Navyse sa o 2 tyzdne omeskali.
Nemam nic, ziadnu dohodu ani nic. Musim im tutu sumu uhradit? Alebo len tu, na ktorej sme sa predtym (podotykam bez dokladov, aj oprava bude bez blocku) dohodli. S navysenou sumou by som nikdy nesuhlasil. Maju pravo mi auto drzat? Ak mi ho nebudu chciet vratit, mozem volat 158? Mozu na mna podat oni trestne oznamenie?
Dakujem

Defcon

Ty garantujes nejaku sudnu vyhru ??? Cim ju garantujes ? Nevies o tom, ze sudy su nezavisle ? A uz vobec nie su zavisle od tvojho usudku. Bolo by lepsie napisat, ze je vysoka pravdepodobnost sudnej vyhry. Ale napisat, ze garantujes ..... to znie hoooodne detsky. Ani ju nemas cim fgarantovat

Pravnikk

Ak sa vec neda vratit do povodneho stavu, tak to musi znasat servis. Pred prijatim opravy ste mali podpisat zakazkovy list. Ste v prave, lebo v pripade pochybnosti (ustna dohoda) to je vo vas prospech. Vyhral by ste kazdy sud, to vam garantujem!
A servis by bol na tom zle, ak by sa chcel sudit, lebo by to pokracovalo tym, preco svoju podnikatelsku cinnost nevykonava v sulade so zakonom.

Yxxl391

To je jedno ci je cesty spat a musel by ist do odpadoveho kontajnera vybrat to naspat.Ja by som mu napisala na tu sms spatne ze tolko penazi nemam v ziadnom pripade on by mi odpisal ze to teda neurobi urcite by mi zauctoval nejake ukony aby sa nepovedalo.A vysla by som z toho lacnejsie a isla do ineho autoservisu kde by som im dopredu povedala, ze 1az 000€ nemam- finito.

QM

V tomto pripade sa uz auto do povodneho stavu dat neda. Stare diely karoserie boli uz vyhodene.
Ide mi skor o to, co mi hrozi, ak mu zaplatim len predtym dohodnutu cast a zvysok (navysena suma) nie. Ako mi to moze dokazat, ked sa to riesilo bez dokladov, nemam ni zakazkovy list a nic som mu nepodpisal. Mam akurat v sms novu sumu, na to som ani nereagoval, ze suhlasim. A navyse mi tuto sms napisal uprostred opravy, kedy uz nebola cesta spat.

Pravnikk

Jednoduche, oznamte im pisomne, ze dohoda znela inak a bud akceptuju povodnu cenu alebo nech daju auto do povodneho stavu, lebo nemate peniaze na nedohodnutu opravu a nezaplatite (nedajte sa zlomit na splatky). Dajte im na to aj primerany cas, napr. 5 dni.
Auto vam zadrzat nemozu, majetok osob je nedotknutelny na zaklade Ustavy, volajte policajtov, ti prikazu auto vratit a s financnymi poziadavkami servis odkazu na civilny sud, neprijmu trestne oznamenie, lebo nebol spachany trestny cin, ide iba o vasu zlu dohodu, ktora nema prvky umyslu napr. podvodu.
V ziadnom pripade nerobte to, co radi Defcon, lebo vam za to hrozi vazenie za krive obvinenie plus vysoka nemajetkova ujma, ak by bol za to drzany vo vysetrovacej vazbe nejaky clovek.

Lula313

Presne tento scenár som zažila tento rok. Na papier mi napisal, že cena opravy 120-170 EUR. Volal mi, že auto bude mat dlhsie, že tam ešte jednu rúru treba vymenit a potom mi zadrel, že 480eur oprava a to vedel, že to auto idem predávať, čiže by som to robit už nedavala. Nevyhadas nič, jedine, čo mozes spravit, tak poslať mu všetky možné kontroly(daňové, inšpektorát prace a pod) a napisat všade negativne recenzie(fb, susedskú obživu a pod).

ElSamuell

Dakujem za nazory.
Asi sa celkom dobre nerozumieme. Ja mu chcem zaplatit, ale len sumu, na ktorej sme sa dohodli predtym. Preto so sa pytal, ci som povinny mu aj ten zvysok doplatit.
Neni to az tak vela? Tak ked dohoda bola 500€ a bezdovodne mi zauctoval 960€? A navyse tolko meskal a nebol schopny ani telefon zdvihnut/odpisat na spravu.

Defcon

Tiez by som to takto riesil. Ak im chces spravit zle, tak nahlas kradez auta a na dalsi den nahlas, ze si zohnal info kde to kradnute auto je. Ale to by so bol rovnaky podvodnik ako ten mechanik. To prve riesenie je najsamlepsie. Ovsem pri vozidle uz musis zostat.

Nazaciatku

Dohoda má byť jasná a podložená písomne (aj keď vraj ctíme Rímske právo a zásada že aj ústna dohoda je dohoda má platiť). Reálna prax je iná,servisaci vtom vedia behať a ty vrukach nemáš nič.Zaplat a zober ponaučenie toľko to zas nieje.