Ahojte, môj problém spočíva v tom ze bývame s otcom pod jednou strechou, mama nám zomrela, cca 8 rokov, my s manželom sme si dom prerobili a otec je s nami ale s tým ze on je samostatná jednotka, novostavba plus starý dom prepojený chodbou. Ide o to ze ešte za čias mamy mal problém s alkoholom, popíjal, mama stále skrývala pred ním peniaze, fľašky, dávala mu len toľko peňazí keď niečo potreboval, aj to jej musel priniesť blocik, mama už nieje, dôchodok a vdovský berie sám v sume 500 eur, nám dá 100 eur za poplatky a to je všetko, nestará sa o nič, o nedoplatky o nič, mame dieťa a som na MD manžel nová práca, traja mame 800 eur plus hypotéka na krku, nič iné nám nedá keď nám niečo kúpi malému tycinky vraciam mu hneď peniaze, prišlo platiť daň za domove, on povedal ze zaplatí len za psa a za seba cca 15 eur, coz dokopy to vychádza 84 eur za všetkých,sú tam ešte poplatky za pozemok po ktorom chodí aj on, za záhradku, za vývoz smeti, cintorínska poplatok, proste on si zaplatí len za seba 10 eur a 5 euer za psa a ostatné poplatky? Vraví ze všetko je na mne napísané, ale ôk chápem, teraz on bude žiť ešte 15 rokov a za nič neplatiť? Nič nám nepomoct? Jeho nezaujíma ci nám dochádza ci mame s čoho splácať, on kuká len aby mal na alkohol a cigi..... Na svojom účte premarnil 9800 eur, všetko zablokované aby sme nemali prístup, po dedine na rozprával že my sme po kradli, že sme tu mamu bili preto zomrela,,,,, a iné bludy. Problém je v tom ze mama sa naňho nikdy nesťažoval pred nikým, lebo sa hanbila že mu musí ulievat alkohol aby niečo spravil pri dome, že musí všetko skrývať, ja mu to teraz poviem, povie ze skrývala pred nami, chápete? Všetko je proti nám, ľudia uverili jemu že je biedny, lutuju ho, že mama sa naňho nikdy nesťažovala, okupe sa raz za týždeň to robil aj pri mame a on povie ze to je normálne, mama s nim nespala od 50 rokov, proste fuj, už mu ani nevaríme lebo nám dá max elektriku kúrenie vodu tel.... Chápete? Zasa som zla lebo mu nedám najesť, pritom mi nedáva peniaze na jedlo, brat je v zahraničí snažil sa mi dohovsrat no zbytočne, vybral si alkohol pred rodinou. Ako mám teraz postupovať ja? Nemôžem už naňho pozerať ako si užíva tých 500 eur. Robí si co chce, nám nepomôže s ničím..... Neznášam ho.. Poraďte prosím
Problém s otcom
Nuz mila autorka, ak je taky ako o nom pises, zdedila si po nom velmi vela ...
Pár tetjam som to už povedala, jedna mi vynadal že som suka a ze ona vie svoje, že otec by neklamal a pod. Ze mama sa naňho nesťažoval, ale chápete? Véd mama bola inteligentná nikdy nič z domu nevynasala, a už vôbec nie naňho že s akým idiotom musí žiť,,,,,, proste niektoré tetky babky povedali ze oni tomu nerozumejú, druhé ma nechceli ani počúvať len mavli na mňa rukou, a ako vravím jedna mi v tehotenstve keď som bola mi povedala ze som suka a ani ma nepočúval lebo vraj ona vie svoju pravdu, teraz ani na mňa nepozerá len kuká na druhú stranu keď ide okolo mňa, proste strašne niečo že tu ešte musím žiť a ze vlastný otec také veci na vás povymysla len aby zakryl svoj alkoholizmus, ja keď si predstavím koľko peňazí on dal do vetra tak mi je ťažko že mohol pomáhať nám, veď sme jeho deti sakra, on len pozerá na seba aby mal na cigi a alkohol, keď žila mama každý deň muselo byt čerstvé navarene, a teraz? Ja som mu prestala variť lebo nedáva na jedlo peniaze, žerie konzervy, polotovary a je mu fajn a keď mu poviem ci nemá výčitky svedomia ako sa správal k mame tak povedal ze on jedol vždy a všetko aj celý týždeň, chápete? Všetko prekruti podľa seba ako jemu pasuje ja poviem ze je to biele a on ze je to čierne a snaží sa človeka presvedčiť že on ma pravdu,,,,
To kde byvate ked mate take vysoke poplatky? Ja mam dom 20 km od BA. Ma 180 m2. Byvame v nom 3, elektrika 30, plyn 20, voda 10. Dan obci raz za rok 30 eur. Mate sialene vysoke poplstky, ak by som byval vedla tvojho otca, ktory by mi daval mesacne 100 eur, tak mi nielen zaplati, ale na nom este zarobim. 100 eur za byvanie vo vlastnom dome je prilis vela, ze vam dava, urcite je jeho rezia mensia ak je tam sam. A ked zomrie, budete dedit, cize budes mat viac penazi ako je treba na pohreb. Teba stve, ze si uziva a pije, ale uvedom si, ze su to jeho peniaze za celozivotnu pracu a ked chce, moze si kazdy mesiac urobit ohen a tie peniaze iba tak spalit, teba do toho nic nie je! Ci sa sprava hospodarne? Je to stary clovek, uz si neplanuje buducnost, zije zo dna na den, ty by si ho mala chapat. A ludia v dedine sa poznaju, ak by si bola dobra a ohovaral by ta, tak by vedeli kde je pravda a tebe by to vobec nevadilo. Urcite ho sekirujes, lebo vidno ako ti on vylozene vadi. Vsak predaj dom (to sa da aj ked je hypoteka) a chod byvat inde, kde nebudes musiet podla teba doplacat na neho, ale ja to skor vidim, ze on doplaca na vas. A on nie je zly, ked malemu nieco kupi, ze mysli na neho...
Nuz mila autorka, vyzera ze svoje naklady si zaplati. Plati 100 € a v ziadnom prispevku si nespomenula, ze by spotreboval viac. Takze to bude v poriadku. Svoju dan si tiez zaplati (5+10€ asi prislo na jeho meno). Pozemok a zahrada patri tebe, cize mas majetok, musis platit i dane. Dan za chodzu po zahrade neexistuje. Cintorinsky poplatok (to neviem co je, len predpokladam ze miesto za hrob, kde je mama) by si mala vymahat od otca, od brata a aj od teba - rozdelene na troje. Tu zabudas na to, ze prispiet by mal i brat (zase ak ste sa pri dedictve nedohodli inak). Takze svoje poplatky si zaplati.
Druha vec je, ze zvysok uz premrha a neda tebe. To vsak zase na druhej strane nie je ani jeho povinnost.
Uvidis vsak, ze ak zapracujes na sebe, na svojom spracovani nenavisti a zavisti, tak veci sa mozu posunut k lepsiemu. Treba zacat od seba.
Vies Kamka ale potom ti ostava najtazsia cast ktoru maloktory clovek chce robit ist a hovorit pravdu.Povedat tetkam odchytit si ich a povedat nas otec pije nic neplati, len nas vyuziva a este ohovara.Je spravne ze neplati poplatok za cintorin 400 euro prepije a prefajci? 10 000€ prepil z knizky a nam nic nedal je to spravne? A cela mienka dediny sa razom otoci.Vsak normalne vykalkuluj kolko ma za co platit- porad sa s pravnikom, ze on nechce platit. Akoze alkoholici su beznadejni pripad oni za alkohol dusu zapredaju.Povedz otcovi ze nema na pohreb a ze nebude pochovany ale ostane v mrazaku.Ja si srandu z toho robim ale moj tatko tuez pil a sme vypocitali, ze prepil jeden byt a aj ked nebolo na chleba, na cigy muselo byt.Mama mi nechcela dat vreckove v 17ke ze nema peniaze a tatko polku platu prepil.Ja s takymito ludmi nemam sucit aj na mamu som nahnevana, ze takto hlupo gazdovala. Takze tatka by som dala rychlo do laty.Lenze vyhoda bola ze ten nas aspon odovzdaval penia,ze.Chod do nejakej pravnickej alebo socialnej poradne sa poradit, ze co a jak.A napriek tomu, ze tatko je nespratny ofpusti mu predtym nez zomrie a snaz sa mu aspon obcas vyjadrit lasku.Ineho rodica uz mat nebudes a nakoniec mozno on sam prezil nestastne detstvo a problemy nevedel riesit inak jak alkoholom.
Tak to by ešte bolo aby nám nedal na základné poplatky, asi by som ho odpojila od elektriny, dá nám len to co on zuzitkuje, nič navyše, dane prišli na jeho meno aj na moje aj na manželove, na každého to vychádza 29 eur, coz povedal ze zaplatí len za svojho psa 5 eur a za seba ako za osobu 10 eur, a cintorínska poplatky jeho sú kde? Daň za pozemok po ktorom chodí? Daň za záhradku po ktorej chodí?
A co ty vlastne od neho chces? Raz pises, ze vam da 100 eur na poplatky, potom pises, ze vam neda nic? Dane prisli na cie meno? Na tvoje ci na otcovo?
Aha takže to znamená ze tu bude ďalších 15 rokov a nemá prispievať na nič lebo on mi dal dom a pozemok v hodnote 25 tisíc, coz my sme do domu vrazili 80 tisíc, neboli sme odkázani na tento dom ostali sme tu len preto lebo človek ho ľutoval aby nebol sám a ze si budeme navzájom pomáhať, zo začiatku po maminom pohrebe bolo ôk ale potom dostával rady od starých tetiek a babiciek keď na nás kydal hnoj co ani 99 percent nebola pravda, lebo len tým skrýval svoj alkoholizmus,,,,,,,
Ja nehovorim, ze kona a hospodari spravne. To urcite nie, no na druhej strane, dostali ste cely dom a pozemok. Uz to je obrovska materialna pomoc. On nie je povinny vam davat svoj dochodok. Tu presne vidiet frustraciu z nizkych platov,ktore na Slovensku su. Najskor treba vyriesit dovod, preco chcete nieco zmenit. Ak to prejde k zameru, ze chcete skutocne pomoct, potom sa mozno bude dat nieco spravit.
Vy ste sa asi zbláznili, nevidíte podstatu problému? Ze on ma sám 500 eur a nám nepomôže s ničím a my máme 800 eur traja..... Nech ma aj 1000 eur keby s nimi vedel hospodáriť, nevravím ze ma dávať nám ale nemá nasetrene ani na pohreb?, a potom to bude či problém? Zasa len môj lebo on si s takých peňazí nevedel našetriť ani na pohreb.... Rozmýšľate co píšete a co je vlastne v mojom príspevku