Kedy

Príspevok v téme: Kedy
Guga12

O mesiac budem mať 13 rokov. Chcem sa spýtať dospelé ženy, že keď boli v puberte, kedy si dali zafarbiť vlasy, kedy začali používať šminky a lakovať si nechty.
Strašne rada by som si dala zafarbiť vlasy na modro. Je to tak aj v jednom animáku a pôsobí to úplne mysticky a nadpozemsky. Aj nechty chcem mať modré.
Nič také mi však mama nedovolí. Nechty som si jej lakom nalakovala na cyklámenové, ale veľmi sa za to hnevala a musela som si ich odlakovať, Potom mi dovolila, že smiem na bledučko ružovo alebo na bielo a aj to iba cez prázdniny. Veď aj vlasy by som chcela mať aspoň teraz cez prázdniny modré. Posledný augustový týždeň idem do tábora, aspoň tam na ten jeden jediný týždeň keby som im mohla mať modré...
Čo zlé je na tom, že to chcem? Veď tým nerobím nič zlé?
Vy by ste to Vaším dcéram v mojom veku dovolili? Ak nie, vysvetlite mi logicky, čo zlé je na tom? Keď mne sa to tak veľmi veľmi páči. Potom keď pôjdem do školy, by som ich znova mohla mať moje prirodzené orieškové...Ale to je taká tuctová farba.... akú má väčšina ľudí. Nie je ničím zaujímavá.

Guga12

ďakujem za odpovede. V tom tábore budem s kamarátkami, a zvykli sme spolu ďalej hrať ten animák, akoby sme my boli tie postavy. A ja som tú moju chcela hrať s modrými vlasmi, ale zničiť si ich zato nechcem. Ani robiť nejaké experimenty, aby po mne tiekla farba a smiali sa mi...:-(
Ten modrý lak si však aj tak kúpim a nechty si nalakujem v tábore, a rodičia sa to nedozvedia. Viem, že lak je škodlivý. Ale tým táborom sa mi vlastne aj končia prázdniny, a v škole máme takéto všetko zakázané.

swistica

problemisko - to tiez nemeni nic na tom, ze prirodzeny odtien vlasov sa trochu zmeni a ze tie "vodove" farby tiez obsahuju skodlive latky.

Guga - este mi napadlo, ze Dermacol mal taky farebny prasok, ktory na den - dva zafarbil vlasy. Urcite tam tiez dali nejaky pekny "sajrajt" a treba dat pozor na vdychovanie, no bude to asi lepsie ako bezne farby. Ak to teda musi byt.

problemisko

swistica, to je vsetko pravda, ale ona si nechce farbit vlasy pravidelne, chce cez prazdniny alebo tyzden do tabora blaznivu farbu. tie farby su vodove, po tyzdni ani chyru. ale uznavam, ze na tom svet nestoji a da sa vyblaznit aj inak, ako farbou na vlasy.

akinom007

Ja som mam strasnu pamat na datumy a roky uplne si vsetko pamatam takze:
Obocie som si prvy x dala vytrhat v 13r.
Malovat som sa zcala v 13r. ale len spirala a jemny lesk, ziadny make up, obocko, vyrazne ruze to nie, nikto mi nezakazoval mama vobec.
Tiez ako siedmacka v 13r. som sa zacala holit intimne, nohy aj pazuchy....co sa tych podpazusia vlastn hned ako narastli prve dlhsie chlpy isli v momente dole:)
Nechty som si lakovala priebezne hadam aj od 11 ked sa mi ako chcelo.
Farbenie vlasov? nikdy som sa nefarbila ani nefarbim mam 34r. :) kedze mam problem s extremnym mastenim a od 10r. si vlasy musim umyvat denne a rastu mi extremne pomaly nechcela som ich zatazovat farbami...lami, fenovanim....

swistica

Ahoj Guga, takze preco si nefarbit vlasy a nelakovat nechty:
- farieb na vlasy si este uzijes, ked budu tvoje vlasne uz sedive
- ak si raz zafarbis vlasy, uz nikdy nebudu mat ten pekny prirodzeny odtien, aky maju prirodzene vlasy
- odrasty nebudu vyzerat pekne
- laky na vlasy i na nechty obsahuju mnozstvo skodlivych latok, ktore sa dostavaju do tela (ftalaty, formaldehyd, toluene, trifenylfosfát, tosylamide, DBP, xylene ...) Mozes si na tuto temu nejake clanky vygooglit, no rizika spocivaju najmä v karcinogennych ucinkoch, naruseni endokrinneho systemu, alergii.
- modra farba je problemom i v tom, ze patri k najskodlivejsim. V prirode sa len tak nenachadza a vyrobcovia ju musia vyrobit zo syntetickych latok
- nie som si ani ista, ci je modra vobec IN, to sa nosilo niekedy v 90rokoch
- tehotnym zenam tiez odporucaju nefarbit vlasy a nelakovat nechyty, kedze latky prechadzaju do organizmu

Ake mas alternativy, ak na tom velmi trvas:
- pouzit prirodnu farbu na vlasy - hennu (ta vsak farbi len do cervenych odtienov a postup nanasania je trochu narocnejsi)
- volakedy existovali take umele synteticke pramienky vlasov, ktore sa do vlasov len pripli, mozno by si take nieco vedela kupit
-pouzit prirodne laky na nechty - stoja vsak min. 10 eur a tiez pochybujem, ze by mali modry odtien, ale pohladat mozes

problemisko

pravdaze by som dovolila cez prazdniny modre vlasy a modre nechty. kup si a s kamoskou si natrite. tuto susedky si to tak spravili, aj tak si kupili nieco, co po prvom umyti hned zliezlo, skoda, boli zlate.

Angelika3

Ahoj, no tak to si ešte naozaj dosť mladá, aby si takto experimentovala a hneď tak výrazne. Nečudujem sa, že ti to mama nedovolí.
Inak mne príde ako mystická a pekná farba keď už, skôr taká tá čierno-modrá, ale nie každej sa to hodí.

Čisto modrá a modré nechty sa podľa mňa ani chalanom nelúbi :-)

Nechceš radšej začať svoje skrášlovanie nejako prirodzenejšie, napr. priesvitným či strieborným lakom na nechty a možno nejakým farebným šampónom len na oživenie svojej farby vlasov, nie taký čo by sa nejako extrémne líšil od tvojej farby? To by ti možno mama dovolila.

Ja som tak začínala asi v 14 rokoch. Pamätám si, že som sa bála mame povedať, že som si kúpila ten farebný šampón, moji rodičia boli dosť prísny, ale nakoniec mi to dokonca pochválila, že to vyzerá dobre.

huhua

chapem že si chceš zafarbit vlasy, keď som bola v tvojom veku letel melir vo vlasoch a tiež mi ho nedovolili, ale na rozdiel od tvojej túžby mi ten melir príde ako slabá kava, to vážne chceš vyzerať ako vodník? nehovoriac že pri modrej farbe vyzerá farba pokožky ako ,,chora,, neviem si predstaviť ani ako by si sa k tomu obliekla. ďalšia vec že nato aby si ich vôbec mala modre treba kvalitného kaderníka ktorého treba zaplatit a to si radšej nechcem predstaviť ako da pri tomto experimente zničia vlasy (nato aby boli modre sa musia peroxidom stiahnuť na zlto-bielo a až potom sa farbia danou farbou)- bohuzial v žiadnom prípade by si nemala svoje povodne vlasy po prázdninách, ale take gýčové spálené vlasy s odrastami, ďalšia vec že akákoľvek takáto farba vyžaduje údržbu- rýchle sa vymyva a na ako-take udrzanie odtieňa treba drahé prípravky pri každom umyti vlasov, no a nehovoriac že ako by si vyzerala... tiež by som to nedovolila svojej dcére, nechcela by som aby sa takto dogyčovala, ešte ten lak na nechty je okej lebo to je ľahko udrzivatelne a nezničí to nechty...