GAD

tomas 12345

Petro1985 :

Lenže pri Alvente sa priamo uvádza že ludia ktorí mali v minulosti problém s vysokým krvným tlakom by alventu nemali užívať. Nejde teda len o nejaký príležitostný vedlajší účinok ale o prirodzene vyskytujuci sa problém s istou odozvou, rovnako ako ked si človek dá energy drink a vystúpi mu po nom krvný tlak.

Uzkost sposobuje skor ten nedostatok serotonínu a nie noradrenalínu. Noradrenalín ma podobný ucinok ako adrenalín, takže v prípade uzkosti jeho zvýšenie nie je žiadúce.

Moja mama brala 75mg co je ako hovoríš menej než odporučana davka a napriek tomu jej to robilo problémy, takže o čo výraznejšie by tie problémy mala kebyže užíva vyššiu dávku ?

Lenka597

Súhlasím s Petrom, ale dodala by som, že ja beriem dávku 75 mg a nejdem navyšovať, takže podľa mňa zaleží aj od napr. váhy pacienta aká davka je úcinná a liečebná.

Alventa nabudzuje podľa mna hlavne dobrú náladu:)

Petro1985

Tomas12345, ešte som zabudol dodať, v tom, že Alventa nabudzuje máš pravdu, ale nie úplnú, Alventa nabudzuje k činnosti, k chuti niečo robiť, hýbať sa čo práve depresívny ľudia strácajú, ale nenabudzuje vo forme zvýšenej úzkosti...

Petro1985

Toma12345, pôvodne som ti ani nechcel odpisovať, nerád sa hádam, ale s povinnosti voči ľuďom čo Alventu berú si to neodpustím. Alventu beriem 8 rokov, poznám kopec ľudí čo ju berú..nikdy som z nej nemal vysoký tlak, pri minimálnej dávke som mal 120/80, po navýšení na 150 mg mám tlak 105/75.., Jasne, že sa môže stať, že ti vybehne nejaký vedľajší účinok, predsa len sú to lieky, chémia.., ale zasa odsudzovať tento liek, lebo mamka mala vysoký tlak?Zareagujem aj na tu druhú vec o zhoršení úzkosti z Alventy.., Alventa je liek určený na liečbu práve úzkosti okrem iného. Pôsobí na hladinu serotonínu a noradrenalínu (mechanizmus sa mi nechce rozpisovať), nedostatok týchto dvoch neurotransmitérov práve spôsobuje okrem iného aj úzkosť, teda nemyslím, že by Alventa dlhodobo mohla spôsobovať zhoršovanie úzkosti(ak sa nejedná ovšem o začiatok liečby alebo navýšenie dávky). Písal si tuším, že tvoja mam brala 75 mg, uvedom si že táto dávka je minimálna udržiavacia pri Alvente, teda keď máš problém zmáknutý, úzkosť, depresia vymizne a všetko je ok, tak ti doktor môže znížiť dávku Alventy na 75mg, minimálna liečebná dávka je 150 mg. Takže tvoja mama nemala ani minimálnu liečebnú dávku, tak sa nečuduj, že mala celý ten čas úzkosti, ktoré sa zvyknú zhoršovať a z práve z tých úzkosti mala vysoký tlak....asi tak

Lenka597

Tak beriem už tú kombináciu Alventa, Trittico 2 mesiace a som velmi spokojna:) Vobec nesuhlasim s Tomášom, pretože na generalizovnú úuzkostnú poruchu je podla mna Alventa skvela:) Vedlajšie účinky nemám ani z Alventy ani z Trittica a cítim sa super.

tomas 12345

Petro 1985

Lenže moja mama hlásila tie nežiaduce účinky úzkosti po vyše roku čo alventi brala. Alventa je liek na nabudenie pre tých čo sú v utlme, na úzkosť je zcela nevhodná keďže nemá sedativny efekt ale efekt podobný energetakom . Tiež zvyšuje krvný tlak čo je len dôkazom toho že sotva alventa telo ukludnuje

Petro1985

Tomas12345, veľa ľudí pociťuje na začiatku liečby zhoršenie stavu, príznakov atď., alebo napr. keď sa začneš liečiť na depresiu, môže na začiatku liečby ADckami vzniknúť aj úzkosť okrem iných stavov, malo by to byť dočasné, ale nie u každého to za rovnaký čas vymizne. Vo všeobecnosti kým ti Ad zaberie trvá to od 2 - 4 týždňov u niekoho aj vyše mesiaca, plný účinok aj 3 mesiace až 6 mesiacov. Práve Alventa zvykne vyvolávať na začiatku liečby úzkosť, pocit nekľudu, nespavosť, je to dobý liek, ale zaberá práve až po dlhšej dobe. Ja beriem 150mg asi mesiac a úzkosť sa mi tiež na začiatku navýšenia dávky zhoršila, postupne mizne, práve kvôli tomu a aj kvôli nespavosti (pocit nabudenia, energie..)som dostal Trittico, ktoré tlmí práve tie nežiadúce účinky Alventy a plus posilňuje liečebný účinok Al.

Kaido

Svinstvo totalne vsetky alventy a ssri. Tak mi to rozbilo zaludok, ze este mesiac si to budem davat dokopy. Navyse som sa citil ako nafetovany. No hruza, proste legalne drogy.

Od roku 2020 mame legalne na slovensku cbd, skusil by som to ako alternativu. Mne to trochu pomohlo na uzkost a hlavne bez vedlajsich ucinkov.

tomas 12345

Petro1985 :

Tak moja mama mala z tej alventy zvýšené úzkosti a to brala 75 mg a psychiater jej povedal že príčina moze byť v tej alvente.

Petro1985

Tomas12345, máš pravdu, ale nie úplnú, Alventa (venlafaxín) pôsobí duálne teda na serotonín a noradrenalín, ale pri nižšej dávke do 150mg denne je jej pôsobenie skôr len na hladinu serotonínu a zanedbatelne na noradrenalín. A s tým braním len jedného AD, trittico je SSRi, v spojení s alventou(150mg) posilní jej účinok v tvorbe serotonínu plus má ďalšie vlastnosti podobné anxiolytikám, sedatívam a hypnotikám preto sa dáva na zlepšenie spánku a malo by to byť nenávykové AD.