Minimalna mzda diskusia bez registracie

Príspevok v téme: Minimalna mzda diskusia bez registracie
Ekonomko

Co sa tyka urcenia minimalnej mzdy politikmi, je to populisticke, oni to robia iba preto, lebo je vela chudobnych a tym padom maju vela hlasov. Ak by bolo ovela viac bohatych, nerobili by to pre dobre srdce, ze chcu pomoct chudobnym.
Vela ludi, ktori pracuju pre stat nemaju ani minimalnu mzdu, porusuju tym to, co schvalili a nikto to neriesi, iba novinari to vytiahnu obcas ako info.
Osobne si myslim, ze ak sa minimalna mzda uzakoni, tak aby aj v tom istom pomere zdrazel tovar. Napr. minimalna mzda vzrastie z 530 na 580 eur, tak vsetky potraviny by mali zakonite ist o 5% hore, aby bolo dat z coho tym predavackam na vyplaty o ten narast. Takisto priplatky za pracu v noci, cez vikendy, aby o to zdrazel tovar a sluzby. Lebo toto je ferova cesta, ze sa zvysi cena prace, takze podnikatelovi vzrastu vstupne naklady, takze dvihne ceny tovaru. Ked zdrazie ropa ako vstupny naklad, tak hned ide benzin hore a kazdy to berie ako samozrejmost.

koloniaSk

Ešte aj slovenských europoslancov odrbali na plate. Všetci na Slovensku majú neprimerane nízke platy oproti zbytku EU.

Tomas12345

upozornenie :

Lenže ja som kukal štruktúru miezd na Slovensku, a tam sa písalo že 45% ludi zarába v hrubom viac než tuším 900 eur a teda to by znamenalo že 45% ludí zarába viac než ludia na dole uvedených pracovných pozíciach. Lenže to mi nejde do hlavy, nezdá sa mi pravdepodobné že by na Slovensku existovalo 45% ľudí ktorí majú vyššie vzdelanie a zaslúžia si väčšiu mzdu než dole uvedené odborné pozície.

Co sa ekonomickej situácie týka, chudoba je tu preto že väčšina Slovenska je rozpredaná zahraničným investorom. Títo zahraniční investori nielenže nepodporujú slovenskú výrobu (pretože kupukú výrobky zo zahraničia a nie od slovákov) ale ešte k tomu aj svoje čisté zisky neinvestujú na Slovensku ale vyvážajú ich do zahraničia. Co som počítal,tak len v potravinarskom priemysle na tomto štát prerobí vyše 2,5 miliardy eur ročne ! V štáte kde je nedostatok kapitálu, nie je ani čo prerozdelovať. Vláda môže prerozdelovať len z toho čo má! Ak ale kapitál chýba (pretože sa vyváža) potom ani vláda nemá z čoho prerozdelovať a preto sú tu aj také nízke mzdy, pretože vyššie byť nemôžu, nemáme na to dostatok kapitálu.

upozornenie

Tomas12345 - nepytas sa na spravnom mieste. Tvoje otazky adresuj vlade a poziadaj ich o odpoved, preco je tu taka ekonomicka situacia, aka tu je.

Tomas12345

upozornenie :

A to v ktorom kraji sú takéto platy ? Minule ked som si pozeral štruktúru platov a písali tam že 45% ludí na Slovensku zarába viac než 900 eur v hrubom. Ako je teda možné že odborníci zarábaju okolo 700 eur v hrubom ?

Takatojerealita

Sa zobudte na Slovensku aj odborníci zarabaju malo. Az sa mi niekedy rozum zastavuje ze tu niekto napise ze ma 1000-2000 eur v cistom . Ved si pozrite tie platy na profesii a strankach kde ponukaju pracu je to uplne na plac.

upozornenie

Tomas: mzdy uvadzam v hrubom a pri IT poziciach su vyzadovane dva cudzie jazyky na pokrocilej urovni. Overit si to mozes na profesia.sk

Linux Administrator - 690 €
Application Administrator - 690 €
Pedagogicky asistent - 600 €
Obchodny zastupca 500 - 700 €

upozornenie

Hlavne si uvedomte, ze zvysenim min. mzdy sa nezvysia ostatne platy.Takze niekto s ukoncenou ZS bude mat rovnaky plat ako nejaky odbornik.

Pag

Zivnostnici by to mohli mat volnejsie, lebo potom su nuteni otvarat, rusit a zatvarat zivnost. Ide o zodpovednost zivnostnika voci sebe samemu a svojmu zivotu.