Minimalna mzda diskusia bez registracie

Príspevok v téme: Minimalna mzda diskusia bez registracie
Ekonomko

Co sa tyka urcenia minimalnej mzdy politikmi, je to populisticke, oni to robia iba preto, lebo je vela chudobnych a tym padom maju vela hlasov. Ak by bolo ovela viac bohatych, nerobili by to pre dobre srdce, ze chcu pomoct chudobnym.
Vela ludi, ktori pracuju pre stat nemaju ani minimalnu mzdu, porusuju tym to, co schvalili a nikto to neriesi, iba novinari to vytiahnu obcas ako info.
Osobne si myslim, ze ak sa minimalna mzda uzakoni, tak aby aj v tom istom pomere zdrazel tovar. Napr. minimalna mzda vzrastie z 530 na 580 eur, tak vsetky potraviny by mali zakonite ist o 5% hore, aby bolo dat z coho tym predavackam na vyplaty o ten narast. Takisto priplatky za pracu v noci, cez vikendy, aby o to zdrazel tovar a sluzby. Lebo toto je ferova cesta, ze sa zvysi cena prace, takze podnikatelovi vzrastu vstupne naklady, takze dvihne ceny tovaru. Ked zdrazie ropa ako vstupny naklad, tak hned ide benzin hore a kazdy to berie ako samozrejmost.

Bohatier

Pag, celkove u muza v strednom veku to moze byt okolo 75% (mozno este daco plus) priamo nepriamo tak aby to cloveka velmo netazilo!? :)) A je tam aj zaratana buducnost ktoru spotrebuvame uz teraz niekomu!

Pag

Tu nie je problemom nova vyska min.mzdy, ale odvody, ktore su na to naviazane na min.mzdu a tie uz problemom su. Mali by existovat 4 druhy odvodov do poistovni: ziadne, minimalne a standardne a nadstandardne. Ak niekto pracuje na cierno, tak neplati nic do poistovni, ok, ale v podstate skodi sam sebe, lebo si nesetri na dochodok. Kazdy by mal mat pravo vybrat si z tychto odvodov. Je predsa nemyslitelne, ze z hrub.mzdy 1000 eur su odvody viac ako polovica alebo tak nejak. Proste tak nejak...

Tomas12345

Ekonomko :

Niektoré veci v potravinách sú v Rakúsku drahšie, ale väčšina z nich je buď na rovnakej cenovej úrovni alebo dokonca lacnejšia. Preco chodí toľko bratislavčanov nakupovať potraviny do rakúskeho Sparu a Hoferu ? Určite to nebude preto že majú drahšie potraviny ale lacnejšie!

Jedine čo je v Rakusku v porovnaní so Slovenskom drahšie je bývanie a služby, ale energie sú pritom lacnejšie. Mzdy sú niekoľko krát väčšie než na Slovensku, a kupyschopnost obyvateľstva tiež.

....................................................
"A kapital ta nezachrani, lebo jeho zdanenie politici rozkradnu"

Nemecko je krajina s vysokým prílivom kapitalu a pozri sa na to na akej vysokej životnej úrovni tam ľudia žijú. Politici ti všetko nerozkradnu, to by potom všetky štáty museli byť chudobné pretože by podľa tvojej teórie mali byť komplet rozkradnute politikmi. Alebo sa len na Slovensku rozkrada a inde sa nekradne ?
.........................................................................
"a uz teraz je nedostatok kvalitnej pracovnej sily u nas, takze ho nemas ako reprodukovat, jedine ak zamestnas Srbov, Ukrajincov, Rumunov..."

Čo ma s kapitálom spoločné nedostatok kvalitnej pracovnej sily? Ak by štát zabránil vývozu slovenského kapitálu, ušetril by tým miliardy eur. Tieto peniaze by potom mohol rozdať obyvateľstvu a obyvateľstvo by skrze svoju spotrebu dávalo tieto peniaze do slovenského obehu a štát by sa staral o to aby tieto peniaze v slovenskom obehu i nadalej zostali. Dostatok kvalitnej pracovnej sily tu nemá na kapitál žiaden vplyv.

Ekonomko

Ale Tomas, zase budeme na zapad od nas rovnocenny. Ja si tu kupujem napr. cigarety za 3.10 a v Rakusku stoja tie iste 5.20, chapes o co ide? A to nehovorim, ze o kolko su tam vyssie ceny sluzieb. Vyssie mzdy=vyssie ceny=rovnocennost so zapadom, po ktorej tak vsetci tuzia.
A kapital ta nezachrani, lebo jeho zdanenie politici rozkradnu a uz teraz je nedostatok kvalitnej pracovnej sily u nas, takze ho nemas ako reprodukovat, jedine ak zamestnas Srbov, Ukrajincov, Rumunov... a kludne aj za rovnocenne mzdy ako chce Richter, s tym suhlasim.

Tomas12345

Ak so zvýšením mzdy rovnomerne porastie i inflácia potom zvyšovanie mzdy nemá žiaden pozitívny zmysel, respektíve to či zostane minimálna mzda 450 eur alebo 600 eur by bolo jedno.

Už som v predchádzajúcej téme písal o tom ako by sa minimálna mzda mohla prirodzene zvýšiť a zamestnávatelia by mali na nu dostatok kapitálu. Je potreba zabrániť odlivu kapitálu zo Slovenska. Odliv kapitálu je zo Slovenska preto lebo zahraničné retazce svoje čisté zisky neinvestujú znovu na Slovensku, ale vyvážajú ich do zahraničia. Na tomto Slovensko stráca miliardy eur ročne !

Hovnval

Ok takze vekom to nie je,ale fin gramotnosti ludi,je mi Vas luto.
Vela stastia v zivote a nezabudnite volit fica,sns,harabina alebo novu meciarovu stranu.
Bye

Paulusinka

Vies kedy by som bola taka? Iba ak by ten zamestnavatel bol môj priatel :D inak som nedôverciva.
Ale zas nic v zlom, mozno si jeden z mala cestnych, ale dnes sa tazko veri niekomu.

ZamestnavateI

Pauluska a privitala by si, ak by zamestnavatel ukazal cele uctovnictvo zamestnancom, aby ste vedeli, ci hovori pravdu a ak by bol v srabe, tak by ste mu pomohli sa postavit na nohy? Ja totiz nic neskryvam a ved aj trzby vsetci vedia a aj naklady, ked divezu tovar tak k tomu nechaju faktury, kazdy si mize vratat zisk ak chce. Ja az 90% zisku davam na mzdy. Ak je dibry mesiac, vsetci su spokojni, tvaria sa, ze to oni, vsetko sme to dokazali spolu, ale ked je zly mesuac a je strata, tak to je uba moja vec, moja chyba. Mne chyba taka solidarnost zamestnancov, ze podme to robit spolu, ked bude dobre sme spokojni, ked zle, tak trpime vsetci spolocne, znizime si platy a budeme sa viac snazit. Toto mi tu chyba u nas, strasne moc.

Pauluska

Ked nevie poriadne zaplatit zamestnanca, tak nech nepodnika.
Jemu by sa tiez nepacilo chodit cely mesiac za almuznu do prace.
Pracovala som u podnikatela a znizil mi plat, vraj ma slabsie obdobie.
Omg, hned som odisla a este ho nahlasila kompetentnym, nech si ho omrknu, lebo sa mi zdal pochybny.

ZamestnavateI

Vsetci ti, ktori tu nadavate na zamestnavatelov, ze zdieraju (ano najdu sa), skuste vy vytvorit pracovne miesta a platit ludi, lebo iba mlatite prazdnu slamu. Co vy viete, ake to je? Jednak idete do strasneho rizika, ked nieco rozbiehate a bud riskujete vlastne uspory alebo uver v banke (zalozite svoje byvanie). Nasa legislativa so socialnou demokraciou na cele vam hadzu pod nohy polena, furt sa nieco meni, nik to nestiha ani sledovat. Prepocitate si, ze takto vam to vyjde a bum - nove pokladne, platba za odpad, pouzivatel konecnych vyhod, dosiahnete obrat a bum platca dph a 20% trzby v tahu atd. Vsetko to stoji prachy a zrazu ste v minuse a idete do konkurzu. Lahko sa kritizuje, ked si tym neprejdete a neviete co to je napr. rok makat od 6.00 do 22.00, ziadny vikend, dovolenka, kym to rozbehnete, plujete krv, mate nervy, zdravie ide do haja. Ja by som tiez radsej rano vstal s cistou hlavou, isiel od 8.00-16.30 do roboty, vikendy volne, mesiac dovolenky, kludne na PN ci OCR a zamestnavatel plat mi to a ja sa budem zasivat v robote ak nado mnou nik nestoji. Plat dam 1.100 v cistom, hruba mzda je 1.550 a ja ako zamestnavatel platim dalsich 550 cize tato cista mzda ma stoji celkom 2.100 eur, ale 1.000 z toho si berie stat na daniach a odvodoch. Co vy viete kecalkovia. A skuste tu nieco predat, aby ste na jedneho dobre plateneho zamestnanca vyprodukovali 2.100 eur, to je 100 eur denne zisk, cize ak si date, ze si na tovar nahodite 5%, aby to skupa Slovac kupila, ze ju nezdierate podla nich, tak musite denne predat tovar za 2.000 eur. A to je iba na plat 1 cloveka, plus prenajom, energie, spotrebny material... ja mam menej ako moji zamestnanci, co mam robit, ak chcem podnikat tu u nas? Normalne ma to stve, ze tu takto pisete. Tu sa maju dobre iba podnikatelia, ktori maju statne predrazene zakazky, ale 99% z nas tu doslova preziva a boji sa kontrol, ktore musia povinne skoncit velkou pokutou, takze idu po malickostiach, priklad - preci nemate na prevadzke oznacenie, ze sa tu nesmie fajcit? Bum 1.000 eur, preco nemate na viditelnom mieste vzorovy blok? Bum 1.000 eur. Preco mate otvaracie hodiny do 18.00 a 18.10 je este otvorene (nevyzeniem predsa zakaznikov, ktori vosli do 18.00), bum 300 eur. Dufam, ze sa vam kritikom zije ovela lahsie!