Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Kde je vo svete naj?

Príspevok v téme: Kde je vo svete naj?
Filipecko

Rozmyslam, ze nedokazem zit taky zivot, ze praca, domov, sem tam dovolenka, uz ma to nebavi. Financne si nestazujem, ale fakt ma toto nenaplna a zacinam byt z toho nestastny. Rozmyslam odist niekam, kde je krasne, kde su dobri usmievavi ludia, kde je nizka kriminalita, spokojne sa zije aj z mala. Pozeral som nejake bohom zabudnute ostrovy, kde zije iba par tisic ludi. Vacsinou ziju z turistickeho ruchu alebo sa nieco pestuje, ci rybolov. Nechcem mat vela penazi, chcem praveze taku nematerialnu spokojnost.
Je tu niekto, kto takto nejako zije? Alebo poznate niekoho, na koho by ste mi vedeli dat kontakt? Chcel by som sa o takomto zivote s niekym porozpravat, vyhody, nevyhody, bonusy, rizika...

swistica

Bohate vyspele krajiny by som urcite vylucila. Su pre nas pridrahe, aby sme si kupili nejaky pozemok a potrebne by iste boli i povolenia na pobyt. Skor by som hladala nejaku chudobnejsiu bezpecnu krajinu na vychode. Mozno v takom Gruzinsku by sa dalo pekne stratit uradom a je tam pre nas aj lacno. Pripadne mozno niekde na Balkane.

marek1264861

ja som na SK. mam tu tiez fajn pracu za rozumne peniaze. ale chystam sa tam. zatial som nemal dovod tam ostavat. ale teraz uz budem. chcel by som na velmi dlho. aj cintorin som si tam uz vybral :)

ja som tam pracoval v kaviarni. ono staci rozniest 20-30 zivotopisov a niekto sa uz ozve. dobre je vediet anglicky. v pracach bez kontaktu s ludmi aspon zaklady a nebyt lenivy. mne sa ozvali z tretej kaviarne :) robit tam mozes hocico. pozri si gumtree com au. vyber si z lišty jobs a lokalitu zadaj Perth 6000, WA. mozes mat nejaku docasnu pracu a posielat zivotopisy/ziadosti. urcite odporucam si vsetky papiere nechat prelozit od anglictiny. vsetko co sa moze zist. kamarat si nasiel napr pracu vo firme na ramovanie obrazov. kamoska bola fit trenerka a normalne ju zobrali do nejakej telocvicne. je dobre, ak mas nejake zameranie/specializaciu. australcania neakceptuju nejake odporucania, kurzy a skoly mimo AU. ale prezru si ich a mozu ich presvedcit.

podnikat tam nebudes :) pretoze na podnikanie musis investovat stovky tisic, dostat specialne viza atd. to je pre velke firmy. mozes podnikat spolu s nejakym australcanom. ty vlozis peniaze, on seba. ale vsetko bude na neho, cize je potrebna dovera. ani neodporucam zakladat nejaku firmu/biznis, ale rovno zabehnuty biznis KUPIT! tie ceny su dokonca nizsie, ako keby si ten biznis otvaral ty. znova si mozes prezriet ponuky pre odpredaj zabehnutych firiem na tom gumtree com au. len si vyber v tej zelenej liste "real estate" a podpolozku "business for sale".

pre ziskanie viz nepotrebujes byt studentom tu. musis sa nim stat tam :) cize normalne si platit skolu anglickeho jazyka. mesacne cca od 800 do 1200 dolarov. ja som ani nerobil full time a mal vyplatu 2500 aud. takze to normalne utiahnes. vyplata sa vyplaca kazde dva tyzdne. v skole si 8 hodin. zbytnych 8 mozes pracovat. aj ked tie pracovne viza su obmedzene. nikto vsak nepozera kolko mas odrobene. hlavne ze ich mas. studovat mozes doobeda, alebo poobede. alebo si to prisposobit. nie su to vobec vyhodene peniaze. sialene efektivne sa naucis anglicky, urobis si rozne papiere a hlavne spoznas kopec ludi a ziskas kontakty!

zacni teda cez tu agenturu information planet sk. ja som bol v presove a 10 hviezdiciek! maju kancel v KE a BA. konzultacie maju zdarma, o nic neprides.

na zaciatok v au ti treba preukazat aj nejake peniaze na ucte. ono staci nachvilu, potom ich mozes vratit :) ale realne budes potrebovat na start tak pat tisic eur. skola, viza, ubytko, zdravotne poistenie, letenka, nieco na zaciatok.. v agenture ti vybavia vsetko okrem prace. aj ubytko. ja som ho mal cez nich a bol som spokojny. ziadne odrby.

Filipecko

Marek, dakujem za odpoved. A co tam ty presne robis? Resp. aka praca je tam vhodna pre nasinca? A nevies mi povedat, ako sa tam podnika?
A ja uz nie som student, poradis mi aj ako sa tam da legalne dostat v tomto pripade?
Myslim, ze je lepsie pisat sem, nech z toho maju nieco aj ostatni, ak ti to nevadi.

mimwi

Treba skúsiť kde sa ti bude páčiť, ak máš taký pocit, že ťa to ťahá tak do sveta tak choď ale nie bezhlavo. Sama uvidíš kde je tebe najlepšie, možno prídeš na to, že je to práve doma :)

marek1264861

rozmyslal som presne tak, ako ty. a nasiel som taky kut vo svete. perth, australia. realne sa tam vies dostat legalne, za rozumny peniaz a aj tam normalne zit, pracovat. nejake kiribati a pod.. z coho tam budes zit? na takych miestach je bieda. ledva domorodci vyziju. zeby si za mesiac neutekal domov s nejakou virozou.

perth je za zapadnej strane australie. je to JEDINE mesto. nie je take velke a hlucne ako sydney a ostatne. mal som prave dojem nejakeho ostrova. mas centrum a potom sa to rozlieza do predmestia az dedin. kazdy si najde svoje miestecko. neuveritelne slusni a ohladuplni ludia. stastni, dobri. prvykrat som sa citil dobre. nie skvele, spickovo. jednoducho dobre. vsade pokoj, poriadok. citil som sa tam ako obcan. so svojim pravami a vdacne som si plnil svoje povinnosti. nebudem to opisovat takto ale rovno na prikladoch/zazitkoch:
kracam po chodniku a predo mnou 50 dolarov. pozriem okolo seba a chlapik na zastavke na mna pozera. ja ze ci su jeho. on ze nie, ze si ich mam zobrat a uzit si ich :) az mi bolo trapne.
v centre je doprava busmi zadarmo. jazdia tri linky skrz celym mestom. tisice ludi denne. a sok? kazdy kto vystupuje sa vodicovi PODAKUJE!! celu cestu busom pocujes stovky krat thank you.. ked v obchode najdes nespravnu cenu, dostanes financnu odmenu. stalo sa nam to pri steakoch. dostali sme 20 dolarov a steaky zdarma! :)) po piatej v piatok su vlaky zdarma. aby nechodili ludia zabavat sa do centra autami. idem z plaze a plny vlka vyobliekanych mladych ludi. jak na svadbu. v kazdom vozni po jednom policajtovi a na supravu dvaja zachranari. vo vlakoch koberce. vlak plny, ale miesta pre starych ludi PRAZDNE!. v AU neexistuje trinkgeld. daj si v restauracii/bare/kaviarni take ceny, aby si bol spokojny. my ti tolko zaplatime. policajti sluzia obcanom. ked som ppotreboval najst adresu, policajt siel so mnou peso 10 min na tu adresu. ked niekto robil bordel, prisiel a rozpraval sa. dohovoril. ak to urobil dotycny druhkrat, az vtedy ho brali.

tam som sa citil ako clovek. ktory neppotrebuje k zivotu vela. lebo mu ta krajina vela dava. kazdy ti tam kasle na drahe handry, auta. podakuje sa ti za tvoju pracu, vazi si ta ako cloveka. teplo, usmiate tvare, pokojne zivotne tempo, fungujuci stat, urady. krasna priroda, vonavy vzduch.

mozes tam ist na studentske viza a na ne mozes aj pracovat. viza si vybavis cez jednu slovensku agenturu. mam s nou vynikajuce skusenosti, skveli ludia. tiez zili v AU. zil som tam pol roka, chystam sa do dvoch rokov odist. kvoli dcere. mam tam kontakty na byvanie a par slovakov. s pracou nie je problem. kaviarne, stavby, farmy.

je toho vela. najepsie mailom, alebo odpoviem na konkretne otazky.

dalsou takou krajinoou je Svedsko. to iste ako AU, len v zimnom vydani. tiez som tam zil a tiez by som si vedel predstavit tam umriet. zil som aj v usa, ale tam ist zarobit, uzit si zivota, ale nedokazal by som tam zit dlhodobo a umriet. zil a pracoval som aj vo Svajciarsku. krasna krajina na urovni. len prilis chladna. pocasim aj narcistickymi ludmi. tiez nic pre mna.

Medea7

Ja som počula info že na Islande žijú najšťastnejší ľudia. Inak ja by som išla asi do Švédska alebo Fínska žiť,.

Pag

Este pockajme do konca leta, kym dojdu posledni zaujemcovia o tento money-jogging, cestovne agentury by mali rozsirit svoju ponuku o plavbu cez Stred... more, aby sme sa tam dostali legalne a nemuseli kontaktovat kadekoho a prvi pasazieri s jednosmernym listkom by sa mohli dostat do Afriky a poziadat o azyl. Tam uz ludia nebudu, cize tam nebudu ani vojny a mozeme si uzivat vecnu dovolenku, Slnkon a pod., more, aj nejake udice by som odporucal kupit.

Filipecko

Koniecsveta a ty vies aj nieco poradit, resp. mas nejaku predstavu, ci sen? :)
Kalgan, ja nechcem riesit ziadne viza, ci pracovne povolenia. Malo by ist o bohom zabudnute miesto, kde nie je takmer ziadna byrokracia. Kludne nech tam je nejaky vladca typu kral, ktory ale ma rad svoju zem a snazi sa ju rozvijat, kludne nech tam chybaju nejake veci z nasej demokracie.
Ja pravidelne pozeram relaciu Cestou necestou (pribehy Slovakov, ktori dlhodobo ziju v zahranici na exotickejsich miestach) a vidim, ze to je skor o tom, nabrat tu odvahu a nebrat zivot az tak vazne. Jazyk sa da zvladnut, ked clovek chce a hlavne ked je v tom prostredi a musi komunikovat.

Pag

Teraz je to aktualne o tom, ze kto zabehne najdalej, toto je nasa aktualna filozofia, ktorou zijeme a potom sa na to clovek vykasle (nemusi). A co sa tyka pralesov, ze by clovek utiekol tam, tak neviem, ci tam este nejaky lesik je... Asi si treba najprv -poridit- vlastny lesik. Kto ma peniaze ma byt stastny a kto ich nema, tak nema byt stastny?! Je stastie podmienene len tym? U vacsiny nanestastie ano. Treba sa niekedy vydat aj za inou navnadou a nielen za mincou, hoci to druhe je aj tak podstatnejsie. Aj romantika pri sviecke bez el.prudu moze byt carovna:-)

Kalgan1

Ja si kazdopadne šetrím na chatku niekde v horach. Nie je nic lepšie nez les, hory a svaty pokoj (samozrejme by som chodieval sem tam do mesta kúpiť si zásoby a knihy).