Rakovina pľúc je najfrekventovanejšou nádorovou chorobou mužov a treťou u žien. Keď sa na príčiny opýtate lekára alebo pracovníka verejného zdravia, vymenuje: fajčenie, pasívne fajčenie, azbest, zlúčeniny chrómu, niklu, antimónu, pitie alkoholu, nesprávne stravovanie a obezita.
Svetové fórum pracovníkov v radiačnej ochrane hovoria o riziku rakoviny pľúc z radónu vo verejných budovách, doma a na pracoviskách. O expozícii radónu hovoria ako o najvýznamnejšej príčine rakoviny pľúc nefajčiarov, ktorú je možné z veľkej časti odvrátiť. Povedzte každý svoj názor na vzťah kategórií Radón, Fajčenie, Rakovina pľúc, Prevencia.
Prevencia rakoviny pľúc
Petr72, mate prosim aj nejake linky na tie studie? Rada by som si ich precitala. Dakujem.
Je tu vážny problém chorľavosť rakovinou pľúc. Je to už dávno, čo niekto, kedysi v 50-tych rokoch minulého storočia povedal, že ta choroba je z fajčenia. O 40 rokov neskôr boli ukončené epidemiologické štúdie, ktoré ukázali, že rádioaktívny plyn radón v ovzduší bytov tiež vyvoláva rakovinu pľúc. Od tých čias máme 2 škodlivé faktory. Radónu sú vystavení všetci, fajčeniu len fajčiari. Fajčiarov je asi 1/4 populácie. Niektorí epidemiológovia sa domnievajú, že pľúca fajčiarov sú citlivejšie na expozíciu radónu ako pľúca nefajčiarov. Dokonca, že i pľúca tých , čo už dávnejšie fajčiť prestali sú na radón citlivejšie. Vychádza to z tej epidemiológie. Z epidemiológie vzišiel i nominálny koeficient rizika z expozície radónu a tu vzniká rozpor. Keď sa ten koeficient aplikuje na nefajčiarsku frakciu obyvateľov Slovenska starších 15 rokov (75%) ostane na fajčiarov akosi málo chorých. Zrazu je koeficient rizika z fajčenia veľmi blízky riziku nefajčiarov z radónu. Potom sa javí efektívne venovať pozornosť radónu v ovzduší bytov a pracovísk, najmä keď vieme jeho koncentrácie celkom efektívne znižovať.
A už sa sústreď a nemel o onkogénoch!
Opakovaním som chcel upútať pozornosť. Je pekné že aj tvoju, ale asi zlým smerom. :-)
No a ty si napisal 7 viet, z toho 3x to iste. Tak to su mi uz len "vedomosti"...
Mna tvoje tituly nezaujímajú, stačí ak vidím tvoje nevedomosti.
Tak pochybuj :-) co k tomu dodat.. na fore sa pohybujem uz dlhsie, netajim sa tym.. ak si vyhladas nejake moje starsie prispevky, je to tam napisane..
Pochybujem že máš VŠ z genetiky.
No hlavne mam VŠ titul z genetiky. Preto by ma zaujimalo, co tu tym chcete akoze docielit.
Bubliii : Čo ti tak vadí že som spomenul onkogény? Prečo ťa to štve? Máš patent na pravdu?
Prosim vas, co tu splietate onkogeny a GMO? Mam pocit, ze odkedy vynasli internet, kazdy je zrazu odbornik na vsetko.
Co tak sa vratit k povodnej teme?