Je to od rodičov normálne?

Príspevok v téme: Je to od rodičov normálne?
Sabinna

Ahojte, chcela by som poradiť s niečim, čo ma poslednú dobu veľmi trápi. A tým sú moji rodičia, teda ich správanie.
Neviem ani, kde začať a nechcem, aby toto vyzeralo, že si rodičov nevážim a ohováram ich..:( No prejdem hneď k veci. Moji rodičia sú podľa mňa veľmi neprajní ľudia. Iným veľa vecí závidia, každú drobnosť. Majú takých známych ešte z ich “mladých časov”. Je to rodina, ktorá má svoje deti vekovo blízke mne a sestre. Naši sa s nimi skoro stále porovnavajú. Keď idú oni niekam na dovolenku/výlet, automaticky presne na to miesto musíme čo najskôr aj my. Kúpia si nejakú vec do domu, musíme aj my. ...

Pokým šlo len o takéto porovnávanie
sa, ani som to veľmi neriešila. No tento rok ma dostal. Moja staršia sestra je rovesníčka so synom tých známych. Obaja tento rok maturovali. Ich syn sa vždy veľmi dobre učil a od mala chcel byť lekárom. Tento rok sa mu aj úspešne podarilo spraviť skúšky na medicínu. Sestra je taký typ, že školu nikdy nebrala veľmi vážne, stačilo jej, že mala trojky. Celý tento rok moji rodičia porovnávali ich dvoch a doslova ich doma „žralo”, že sestra ma horšie výsledky z maturít ako on a že nechce na výšku. No nakoniec ju donútili ísť na nejakú výšku bez prijímačiek a sama neviem, koľko tam vydrží, keď to nie je jej voľba..

Ku kameňu úrazu sa dostávam až teraz. Ja som opak svojej sestry, škola pre mňa znamená viac, rada a dobre sa učím a o rok ma čaká maturita tiež. S tým spojená aj voľba VŠ. Od asi piatej triedy snívam o tom, že budem učiteľkou. Mám vzťah k deťom a rada vysvetlujem napr. spolužiakom učivo, keď ho nechápu.. No v skratke, aj napriek všetkému cítim, že učiteľstvo 100% chcem. Včera som prišla domov s vysvedčením a rodičia ma nepríjemne zaskočili. Vraj mi idú vybaviť doučovania na medicínu, na učiteľstvo nech zabudnem. Veľmi ma to šokovalo a pohádala som sa s nimi. Povedala som im, že dobre viem, že na tú školu ma nútia len kvôli tomu, lebo aj syn tých známych tam bude chodiť a jednoducho zasa nevedia predýchať, že niekto má niečo „viac” ako oni. Dobre si ešte pamätám, akí boli nesvoji a nepríjemní, že sa tam dostal. Jednoducho nepriali. Asi ako vždy. Teraz závidia a odtrpím si to ja.
Neviem, čo si mám o nich myslieť. :( Sú to moji rodičia, ktorí by ma mali podporiť v mojich snoch a miesto toho ma nútia do niečoho, čo nechcem. Vysvetlila som im, že nič také nechcem, mám iné sny, ale oni si idú zaryto svoje.
Sem píšem, lebo neviem, čo mám robiť. :( Je tu niekto, kto to má/mal doma podobné? Ak áno, ako ste to riešili? Ak nie, čo by ste robili na mojom mieste? Neviem, či ich mám poslúchnuť a ísť na školu, ktorú nechcem... Je to takto normálne? Majú rodičia právo svojim deťom nadiktovať ich budúcnosť?
Ďalšia vec je tá ich závisť, alebo ako to inak nazvať. Viem, že to nezmením. Veľmi sa za to hanbím. Ja taká nie som a iným prajem, nie som škodoradostná a zameraná na to „čo si pomyslia iní” a len aby som sa pred inými vytiahla a nemala pocit menejcennosti.. Je mi z tohto vážne ťažko. Dúfam, že sa tu nájde niekto, kto mi poradí. Ď.

momentik

neviem ako velmi si proti tej medicine. nie je to zly napad, i ked ich pohnutky su zial zle, taki sedlaci to su, akych nemozem ani vystat, kto sa s nimi aj kamarati. skvele, ze si nepodedila ich naturu.

Sabinna

Swistica - Nie sú. :( Preto som písala o tej závisti. Doteraz akceptovali moje rozhodnutie, vedeli o ňom, no ako sa dozvedeli o tom, že ten chalan spravil prijímačky, tak... už musím aj ja. A ďakujem. :) Chcem predškolskú a elementárnu pedagogiku a ešte zvažujem učiteľstvo jazykov, ale to neviem. Ešte si tú druhú možnosť chcem zvážiť.

swistica

Fuha, no ak nie su ochotni sa o tom rozpravat, mas to teda neprijemne. No mozno sa ti podari este vystriehnut nejaku lepsiu naladu a prejst s nimi plusy i minusy oboch povolani. Drzim palce. A ake predmety chces teda vlastne vyucovat?

Sabinna

Rodinnik - ďakujem ti veľmi pekne za radu. :) Myslím, že sa podľa tej druhej aj zariadim, nemám na výber. Len problém je v tom, že ak tie doučovania vybavia, budem na ne musieť chodiť. A to zaberie dosť času, ktorý by som mohla využiť inak...
Marek - ďakujem aj tebe a súhlasím. :) Keď nad tým tak premýšľam, bojím sa ich reakcie, keby tie prijímačky nespravím... Myslím, že by sa veľmi hanbili..
Swistica - súhlasím, že rodičia majú právo ma usmerniť. Oni mi však razantne povedali, že čo pôjdem študovať a jednoducho len pre to, lebo aj ten chalan to ide študovať a medicína znie lepšie ako pedagogika. A problém je práve v tom, že by som sa s nimi o tom nemohla ani baviť, poznám ich... Nie, biológiou a ani chémiou sa ďalej zaoberať nechcem. Takže by to bola naozaj len strata času a peňazí, tie doučovania.. A nemyslím si, že z človeka ako ja, ktorý medicínu robiť nechce, by raz bol dobrý lekár.

swistica

So zavistou nespravis nic, pokial sa oni sami neuvedomia. S tym by si len stracala energiu.
Co sa tyka buducej VS a prace konecne slovo by si mala mat ty, lebo ty budes 40-50 rokov tuto pracu robit. Druha vec je, ze rodicia maju pravo sa s tebou o tom rozpravat, poradit ti, mozno trochu usmernit.
Ak ti mam pravdu povedat, to ucitelstvo no ani ta medicina vyhrou prave nie su. Ale to asi kazda praca s ludmi. Vypis si plusy aj minusy, pozri ponuky prace, pozri si platove ohodnotenie jedneho i druheho povolania a preberte to s rodicmi. Ake predmety chces vlastne ucit? Ak biologiu a chemiu,tak tam by si zaroven to doucko na medicinu vyuzila i na pedagogike.Zaroven ucit by si mohla i s medicinou ak by si si este spravila doplnujuce pedagogicke studium. Mas este rok na rozhodnutie, takze este nemusis zavrhovat jedno a ani druhe. Rozhodnutie by vsak malo byt tvoje vlastne.

marek1251487

Presne, ako pise kolega nizsie. daj im zjest ich vlastnu medicinu. chod na tie ich prijmacky a neurob ich :) a potom si urob prijmacky na svoju skolu. medzi nami.. toto nie su rodicia, ale teroristi.

Mnoho rodičov nedostalo základy a príklady od vlastných rodičov. A podobne nefungujúce spôsoby použijú aj na svoje deti. Miesto prikazovania a zakazovania je potrebné dieťatu vytvoriť priestor, aby si vytvorili svoj vlastný názor. Nechať mu čas, dodať správny materiál. Aby si postavilo rebríček hodnôt, ktorý sa mu pri menšej búrke nezosype na hlavu. Posilňovať ich silné stránky, ukazovať im možnosti, motivovať a inšpirovať ich. Rozvíjať, podchytiť ich prirodzenú osobnosť, talent, záujmy. Nevnucovať im svoje názory, ktoré budú pre ich svet nelogické. Pomôcť im vytvoriť si svoje vlastné.

Rodičia nemajú deti ťahat za ruku. Mnohokrát to je opačným smerom, alebo vzad. Mali by ich nechať kráčať samé dopredu. Len ich usmerňovať. Ale nemeniť im smer. Rodič nemá zo svojho dieťaťa vychovať niečo čo chce on. Má z neho vychovať niečo, čo chce to dieťa. Aj keď to zrovna nebude ten právnik. Nerobiť z detí rukojemníkov a nerobiť z lásky štokholmský syndróm..

Rodičia by nemali deťom zavadziať. Mali by byť ich tieňom, tichým šepotom, ukazovákom ktorý na niečo ukáže, rukou, ktorá niečo podá. Mali by odťahovať opony, ukazovať im skratky. A nie nimi manipulovat pre dosiahnutie nejakých svojich imaginárnych cieľov a predstáv..

Neexistuje nič také, ako rodič sklamaný z vlastného dieťaťa. Môžu byť len deti sklamané z vlastných rodičov.

Rodinnik

Mame v rodine nieco velmi podobne. Tiez som rozmyslal, ako sa ich deti pri nich asi citia, lebo viem, ze si plne uvedomuju, co robia ich rodicia.
Rozhodne urob to, co citis ty, ze je pre teba najlepsie. Je to iba tvoj zivot a len ty mas pravo s nim nakladat ako uznas za vhodne.
Mas 2 moznosti
1. tvrdo a jasne im ich predstavu vyhodit z hlavy a ist na pedagogiku. Vari ta nevyhodia z domu, ved co by na to povedala rodina, ked sa budu s nimi porovnavat :)
2. cesta kludu - zahras divadielko a neurobis prijmacky na medinu, ale aby si dalsi rok necakala, tak ze zatial pojdes aspon na pedagogiku a opakovane prijmacky znovu neurobis a rodicia sa s tym postupne zmiernia.
Je na tebe ako to chces uhrat.
A drz sa, si velmi cestne a dobre dievca, ked dokazes rozoznat taketo spravanie rodicov a nestanes sa takou istou ako su oni.

rraan

ako priznam sa necital som cely prispevok lebo je dlhy ale s toho co som zach zachytil ak ti velmy vadia rodicia tak neostava ti iba pockat do dospelosti a soamostatnit sa ako neviem inac poradit ak je to na nevydrzanie a velmy ta to negatyvne ovplivnuje.