Dilema - Vysoká škola alebo zahraničie?

Príspevok v téme: Dilema - Vysoká škola alebo zahraničie?
KarolinaLL

Ahojte všetci, hľadala som fórum, kde by som sa mohla poradiť a modrýkoník mi príde strašne nepriateľský, tak to skúsim tu.

Ide o to, že mám možnosť odísť do zahraničia za prácou, práca je veľmi dobre platená, mám tam už vybavené bývanie, jazyk ovládam. Alebo je tu druhá možnosť, a to, študovať vysokú školu na Slovensku a popritom pracovať (nemôžem si dovoliť denné štúdium). Mám ukončenú ekonomickú strednú školu, plánovala som pokračovať aj na VŠ ekonomického zamerania. Posledné dni rozmýšľam a rozmýšľam, chcem sa rozhodnúť dobre, aby som svoje rozhodnutie neľutovala. Popravde nevidím to na Slovensku ružovo, čo sa týka práce a pracovných príležitostí. Doteraz som vlastne pracovala ako predavačka v obchode s oblečením. Prikláňam sa skôr k tej možnosti odísť do zahraničia, ale bojím sa, že ak by som sa náhodou vrátila späť na SK, bez vysokej školy o mňa nikto ani len nezakopne.
Ďakujem za každý názor, radu.

KarolinaLL

Ďakujem všetkým čo si našli čas a prispeli svojou radou či názorom. Ono ja by som si chcela aj v budúcnosti kúpiť nehnuteľnosť, no neviem, či by sa mi na to podarilo nasporiť tu na SK, aj keď viem, že v zahraničí to už tiež nie je čo to bývalo.

bibiankacc

vacsina sa priklana k odchodu a ja by som ti poradila to iste. co sa skoly tyka, nikde nemas istotu ze po jej skonceni budes zarabat velke peniaze, vela vysokoskolakov pracuje na smeny, za pokladnou alebo odchadza do zahranicia. slovensko urcite nema buducnost, nestracala by som tu cas. som uz 10 rokov vonku, o navrate uz neuvazujem. uroven skol na sr je uboha, to radsej studuj vonku. vela stastia.

anina555

Rozhodnut sa musis sama, ale co ta caka na slovensku? Osobne by som volila zahranicie. Ako ti tu radil Jax, kurzy si mozes dneska urobit online, navyse ked budes chciet kludne aj v zahranici. Jazyky ti otvoria dvere uplne vsade, u nas v praci sme hladali dlho-predlho niekoho s aktivnou znalostou jazykov, a nakoniec sme zobrali chlapca ktory vedel plynule 3 jazyky, mal len ucnovku, nemal prax ale vsetko sme ho doucili, zaskolili. Na slovensku je ta situacia bohuzial taka, aka je. Na tie lepsie miesta sa clovke bez znamosti nedostane, a s vysokou skolou tiez nezarabas tisice euro, to si rozhodne nemysli.
A k tomu modremukoniku, tam ani nepis, to je forum plne zakomplexovanych mamiciek, kazda tam ma uspesnu karieru, plat minimalne 2000 euro, vsetko vedia, vsade boli :D

Jax

Ake kurzy zalezi od krajiny a kariernych ambicii. Spravne pises ze zaklad je jazyk, ten ti otvori uplne nove moznosti. A univerzalne pouzitelne su tiez z IT oblasti. Tie si vies robit aj online.

polomarko

Ja som už vonku tretí rok a neľutujem. VŠ som nedokončil, ale tu mi nič nechýba. V zahraničí aj obyčajného robotníka zaplatia lepšie než na sk. Skús, za to nič nedáš.

USAcka

Rozhodne zahraničie. Odišla som krátko pred 30-kou a neľutujem. Už je to 11 rokov, čo žijem v zahraničí a ani na chvíľku som rozhodnutie neoľutovala. Na Slovensku nebola budúcnosť a ani nie je, podľa toho čo počúvam od rodiny, kamarátov. V dobe keď som pracovala na slovensku som si mohla vyskúšať kadejaké práce, od predavačky po pracovníčku za pásom v kórejskej firme, nič horšie som v živote nezažila. Školu si môžeš urobiť aj v zahraničí.. Skôr ako školu aby si neľutovala, že si mohla odísť a nevyužila si to. Držím palce nech sa správne rozhodneš

KarolinaLL

adka665 veď oni to už vyriešili po svojom, nahradili nás rumuni, srbi a ukrajinci. Oni im budu aj nohy lízať za tie peniaze. Tiež poznám ľudí s VŠ a lukratívnu prácu nemajú a ani platy. IT obor je vyhľadávaný ale nie každý má na to predpoklady.

KarolinaLL

Jax ďakujem za názor. A čo myslíš, aké certifikáty a kurzy by som si mala robiť? Viem, že znalosť jazyk je dôležitá, aj na tom pracujem. Možno sa v zahraničí uchytím a už tam zostanem. Ale vieš ako to je, človek mieni, pán boh mení.

Jax

Chod von. Ak tak strasne tuzis po VS, sprav si ju vonku. Minimalne si vsak popri praci rob kurzy a certifikaty, idealne aj prakticky zamerane a nie len kvoli papieru.
Prist naspat na SK mozes kedykolvek, ale neviem naco by si to robila.