Dilema - Vysoká škola alebo zahraničie?

Príspevok v téme: Dilema - Vysoká škola alebo zahraničie?
KarolinaLL

Ahojte všetci, hľadala som fórum, kde by som sa mohla poradiť a modrýkoník mi príde strašne nepriateľský, tak to skúsim tu.

Ide o to, že mám možnosť odísť do zahraničia za prácou, práca je veľmi dobre platená, mám tam už vybavené bývanie, jazyk ovládam. Alebo je tu druhá možnosť, a to, študovať vysokú školu na Slovensku a popritom pracovať (nemôžem si dovoliť denné štúdium). Mám ukončenú ekonomickú strednú školu, plánovala som pokračovať aj na VŠ ekonomického zamerania. Posledné dni rozmýšľam a rozmýšľam, chcem sa rozhodnúť dobre, aby som svoje rozhodnutie neľutovala. Popravde nevidím to na Slovensku ružovo, čo sa týka práce a pracovných príležitostí. Doteraz som vlastne pracovala ako predavačka v obchode s oblečením. Prikláňam sa skôr k tej možnosti odísť do zahraničia, ale bojím sa, že ak by som sa náhodou vrátila späť na SK, bez vysokej školy o mňa nikto ani len nezakopne.
Ďakujem za každý názor, radu.

Adka665

Zamestnávatelia na Slovensku nemaju pravo niekoho obchadzat.. Nech su radi ze im za tie platy pri dnesnych výdavkoch este ostali ludia co tu musia robit. Ved vsetci co maju moznost odtialto utekaju prec.

Dakil

Vs management mozes robit externe vsm/city U aj v zahranici(zalezi v ktorom state budes-meste) ja som ju skoncil/externe (aj v zahranici) a potom interne na sk.
Co sa tyka prace,zalezi aku pracu tam budes mat,ak tam mas robit nieco co nema spolocne ku vs vzdelaniu tak ti tak prax bude takmer zbytocna,navyse ked budes pracovat v zahranici v pribuznom odbore ktory studujes/vystudujes,pocitaj stym ,ze ked sa budes chciet vratit zamestnavatelia aj personalisti ta budu na sk obchadzat a navyse bola by si blba ak by si sa vratila,(ja som bol tiez ,tiez som tomu neveril).
Ak tam nemas ktovieaku odbornu pracu tak chod na pol roka,rok,dva a uvidis ci zostanes alebo sa vratis a urobis/dokoncis vs,lepsie to skusit aj ked na mesiac,ako potom lutovat,skola ta moze pockat ak si das take predsavzatie ze aj po roku budes ochotna ist.ja som 2r pracoval kym som zacal s vs(aspon som si ujasnil niektore priority,ved cim je clovek starsi mal by byt mudrejsi.. aspon to tak hovoria ;))
Drzim palce ktvojmu rozhodnutiu nech je akekolvek a nech sa ti dari!!!

papricka22

ahoj ak mas moznost ist pracovat do zahranicia urcite chod. Ja s priatelom mame obaja vysoke skoly mame hypoteku a poviem ti zo slovenských platov vyjst ziadna sranda. Len sa modlime nech sa nam nic nepokazi v domacnosti ani nase auto aby sme splacali. V zahranici su aj profesie bez vs vyborne platene. Ak sa budes chciet niekedy vratit skoly a kurzy sa daju vzdy spravit nieje nic vynimocne ze dnes si vysoke skoly robia ludia aj 40+. Vysoka skola ti nic nezaruci a dobry plat uz vôbec nie pretoze na Sk by najradsej aj odborníkom davali 500 eur

jjano

No ja by som radsej volil vysku, ale poriadnu: IT, strojarinu, medicinu. Zo skol ako manazment, historia, pravo vychadza kvadriliony ludi rocne a nemaju nikde uplatnenie. To uz chod radsej pracovat

ladynka11

Urcite by som volila odchod do zahranicia. Ked tam mas naozaj dobru pracu, nemas co riesit. Vysoku skolu ak budes chciet mozes studovat aj neskor, dnes je vela 30nikov, 40nikov co studuju vysoke skoly. Urcite o nic neprides. A pokial budes vediet cudzie jazyky, pracu si vzdy najdes aj bez vysokej skoly.

KarolinaLL

swistica ďakujem za názor. Ja sa samozrejme vzdelávam aj sama doma, napríklad študujem a zdokonaľujem sa v cudzích jazykoch, mám aj nejaké kurzy v oblasti IT. Človek sa má vzdelávať celý život. Celkovo sa mi zdá, že tu na slovensku, na VŠ dosť bazírujú, ale asi to je len môj pocit.

KarolinaLL

Chcela som študovať manažment podnikania. No dnes je veľa vysokoškolákov, mnoho z nich je pre pracovný trh nepoužiteľných.

Monci 222

A čo si myslíš že keď budeš mat vysokú školu budeš zarábať tisíce??Poznam ženu čo má výšku ekonomickú a zarába cca 600€.Tak si vyber:)

swistica

Z mojho pohladu uz prave VS zacina byt pri hladani prace na pritaz. Samozrejme ak chce byt niekto lekar, pravnik,ucitel ... tak tam VS treba. Ale inak sa clovek moze vzdelavat sam. Ked vie cudzi jazyk a ovlada nieco z IT ci ekonomie, tak sa praca da najst. Plus navyse ma i nejaju prax, ktoru by kvoli 5rocnemu VS studiu nemal. Ak by som sa ja osobne mala zase rozhodovat, tak ja by som uz na VS nesla.
Samozrejme ty sa musis rozhodnut sama. Ak pojdes do zahranicia s tym, ze sa casom vratis, musis si tam vytvorit priestor na svoj rozvoj, vzdelavat sa v nejakej oblasti.