Pálenie záhy - GERD, článok

Príspevok v téme: Pálenie záhy - GERD, článok
gerd513

Dobrý deň, už 6 rokov trpím týmto ochorením, neberiem žiadne lieky na potláčanie kyselín, keďže pri užívaní týchto liekov mám väčšie problémy ako bez nich. Jedine lieky, ktoré mi ako tak pomôžu sú prokinetiká. Nechcem tu teraz rozpisovať o sebe, ale chcem venovať túto tému článku, ktorý som dnes našiel. Myslím, že to stojí za prečítanie a zváženie, jeden čas to spomínal aj pán RNG, ktorý mi tu na začiatku ochorenia pomáhal a myslím si že na 80% je táto štúdia pradiva, nakoľko to pozorujem sám na sebe.
Dám sem aj internetový odkaz, ale nakoľko sa odkaz zvykne na týchto stránkach vymazať tak to tu celé skopírujem.

ZDROJ: paleolit.sk /Szendi Gábor/
Preklad: Ing.Imrich Galgóczi
Publikované:9. decembra 2018

Článok I. časť.:
V nasledujúcich dvoch článkoch píše Chris Kresser o epidémii GERD (Gastro Esophageal Reflux Disease; po slovensky: gastro-oesophagealis reflux-ová choroba) a o jeho zlom lekárskom ošetrení. V prvom článku zhromaždil dôkazy o tom, že – na rozdiel od verejnej mienky – pálenie záhy a GERD spôsobuje príliš málo, a nie príliš veľa žalúdočnej kyseliny. V druhom článku vysvetľuje, že ako spôsobuje nízka hladina žalúdočnej kyseliny pálenie záhy, GERD a iné zažívacie problémy. Dúfajme, že čitateľ po prečítaní oboch článkoch sám príde na to, že reflux a GERD je súčasťou západnej stravy. Skúsenosti ukázali, že kto prejde na paleo stravovanie, reflux zvykol rýchlo ustúpiť, ako aj dráždenie pažeráka a podobné nepríjemnosti.

Pálenie záhy a GERD nie sú vtipom
Podľa Národného ústavu pre diabetes a choroby zažívacieho traktu ( National Institute of Diabetes and Kidney Digestive Diseases), šesťdesiat miliónov ľudí trpí pálením záhy najmenej raz za mesiac, zatiaľ čo 25 miliónov denne prežívajú príznaky.

GERD, je závažnejšia forma reflux-kyseliny, je najčastejšie sa vyskytujúca gastrointestinálna porucha v Spojených štátoch. Z príslušných štúdií je zrejmé, že 10-20% populácie má príznaky GERD s týždennou pravidelnosťou a ich výskyt sa neustále zvyšuje.

Lieky proti GERD a kyseliny refluxu vytvárajú obrovské príjmy pre farmaceutický priemysel. V roku 2004 predpísali viac ako 60 miliónov receptov pre tieto účely. Počas roku 2006, Američania minuli 13 miliárd dolárov na lieky proti refluxu. Najpopulárnejším liekom je Nexium, sama produkovala 5,1 miliardy dolárov – takto po lieku Lipitor, sa stala druhým najpredávanejším liekom.

Tieto štatistiky sú už aj tak vytriezvujúce, ale frekvencia výskytu GERD bude pravdepodobne ešte vyššia, pretože lieky na blokovanie kyseliny sú dostupné aj bez lekárskeho predpisu. To umožňuje pacientovi, aby sa sám liečil bez toho, aby informoval lekára o svojej chorobe.

Nedávno pálenie žalúdka ešte nebrali tak vážne. Väčšinou poskytoval tému zlých vtipov o babičkinom kuchárčení . Ale dnes už vieme, že pálenie v žalúdku, resp. GERD, môžu mať vážne, niekedy až život ohrozujúce komplikácie, ako napr. zjazvenie, zúženie hrdla v krku spôsobujúce ťažkosti s dýchaním, kŕč pažeráka, vredy, a nakoniec rakovina pažeráka.

Nedávne štúdie tiež ukazujú, že poškodenia zo zlej/zhoršenej funkcie žalúdka a GERD, sa rozširuje nielen smerom nahor na pažerák citlivú sliznicu, , ale aj cez tráviaci trakt smerom dole. Takto prispieva k rozvoju IBS (syndróm dráždivého čreva) a ďalších gastroenterologickým ochoreniam. IBS je dnes po nádche druhou najčastejšou príčinou absencie z práce.

Problémy konvenčnej teórie
Ak sa spýtame človeka na ulici o tom, čo spôsobuje pálenie záhy, odpovie: „Príliš veľa žalúdočnej kyseliny.“ Aj väčšina reklám to naznačuje. Istotne ste videli obrázky v televízii alebo v časopise, ktoré ponúkajú lieky viažuce kyslé látky, ako je obraz ženy vyššie. Ale s touto teóriou je jeden veľký problém: výskyt pálenia záhy a GERD pribúdaním rokov rastie, kým hladina žalúdočnej kyseliny vo všeobecnosti klesá.

Na rozdiel od verejnej mienky, s vývojom veku, sekrécia žalúdočnej kyseliny sa znižuje.

Početné klinické štúdie ukázali, že sekrécia žalúdočnej kyseliny klesá s vekom. V štúdii výskumníci zistili, že viac ako 30% žien a mužov starších ako 60 rokov trpí atrofickou gastritídou. Tento stav je charakterizovaný poklesom alebo úplným vymiznutím sekrécie žalúdočnej kyseliny. Ďalšia štúdia zistila, že 40% žien starších ako 80 rokov nevytvára žalúdočnú kyselinu.

Keďže štúdie ukazujú, že sekrécia žalúdočnej kyseliny klesá s vekom, vo vedeckej literatúre aj to je dokázaným, netajeným faktom, že riziko vzniku GERD sa vekom zvyšuje.

Ak by pálenie záhy bola spôsobená príliš veľkou žalúdočnou kyselinou, tak nie starší, ale teenageri by hltali Rolaid (komerčne dostupnú kyselinu viažucu liek). Sme však svedkami úplného opaku.

Dr Jonathan Wright z kliniky Tahoma vo Washingtone, DC, hovorí, že v skutočnosti keď meria hladinu žalúdočnej kyseliny u pacientov trpiaci pálením žalúdka a GERD, zisťuje, že je takmer vždy nízka a nie vysoká. DR. Wright vo svojej knihe s názvom Why Stomach Acid is Good For You (Prečo je kyselina žalúdka dobrá?) vysvetľuje:

„Keď pozorne vyšetríme ľudí nad 40 rokov, ktorí trpia pálením žalúdka a nadúvaním, ukázalo sa, že u viac ako 90% z nich má nedostatočnú produkciu žalúdočnej kyseliny.“

Počas 25 rokov výskumu Dr. Wrighta našiel niekoľko ľudí, ktorí mali nadmernú produkciu žalúdočnej kyseliny. Príliš veľa žalúdočnej kyseliny sa prejavuje len v niekoľkých veľmi zriedkavých kondíciách, ako je napr. syndróm Zollinger-Ellison (malígny nádor produkujúci gastrín, t.j. zápal žalúdka). GERD je v súvislosti s prílišnou hladinou žalúdočnej kyseliny len veľmi zriedka.

„Počas mojej 24-ročnej odbornej praxe súvisiaci so stravovaním, som pracovala s tisíckami ľudí, ktorých pálenie záhy bolo spôsobené príliš nízkymi hladinami žalúdočnej kyseliny. Takmer vo všetkých týchto prípadoch sa príznaky zmiernili a trávenie sa zlepšilo, keď začali užívali stravovací doplnok, kapsuly obsahujúce kyselinu chlorovodíkovú (ľudovo kyselina soľná) a pepsín.“

Moja vlastná klinická skúsenosť, ktorá je oveľa skromnejšia ako Dr. Wrighta, potvrdzuje to isté. Doteraz všetci moji pacienti s pálením záhy alebo GERD reagovali dobre na lieky obsahujúce kyselinu chlorovodíkovú. Ak by tieto problémy boli spôsobené nadmernou žalúdočnou kyselinou, potom by bol pravý opak.

Príznak nie je dôvodom
Keď vysvetľujem svojim pacientom (autor, t.j. Chris Kresser), že GERD spôsobuje príliš málo a nie príliš veľa žalúdočnej kyseliny, spočiatku sú pochybnosti. „Keď je to pravda“, hovoria, „potom prečo prináša zmiernenie užitie lieku na blokovanie kyseliny?“ Netajím, že príznaky pálenia záhy a GERD sú spôsobené vracajúcou žalúdočnou kyselinou späť do pažeráka. Nediskutujem ani s tým, že lieky, ktoré znižujú alebo eliminujú žalúdočnú kyselinu, zmierňujú symptómy.

Čo musia pochopiť, že akékoľvek množstvo kyseliny spôsobuje problémy v pažeráku. Je to preto, že citlivá sliznica pažeráka nechráni voči kyseline, ako žalúdok. Nie je potrebné príliš veľa žalúdočnej kyseliny , aby zapríčinili pálenie záhy.

Zmierňujúce príznaky neznamenajú, že sme zacielili aj základnú príčinu problému. Západná medicína sa často zameriava na potlačenie príznakov, bez toho, aby venovala pozornosť otázke, čo ich pôvodne spôsobilo. Zavádzajúci aspekt tohto prístupu sa v praxi jasne prejavuje vtedy, keď pálenie záhy a GERD liečia liekmi, viažuce kyseliny, keď problém je spôsobený nedostatočným množstvom kyseliny žalúdočnej.

Dôsledky ignorovania príčiny
Ako som už spomenul, Američania míňajú viac ako 13 miliárd dolárov ročne na lieky, viažuce kyselinu. Tieto výdavky by boli odôvodnené, ak by tieto lieky naozaj vyliečili pálenie záhy a GERD. Ale opak je pravdou. Nielen, že nevyliečia, ale aj zničia základné stavy (príliš málo žalúdočnej kyseliny). To prakticky naznačuje nutnosť celoživotne užívať lieky. Aj keď je to medzitým dobrá obchodná stratégia pre farmaceutické spoločnosti, ľuďom, trpiaci pálením žalúdka a GERD, je to ťažké pretlačiť hrdlom (áno, slovná hra je zámerná).

Vyliečenie choroby znamená zastaviť príčinu. Keď sa ochorenie uzdraví, príznaky sa nevrátia po ukončení liečby. Toto sa nevzťahuje na lieky pre pálenie záhy a lieky GERD. Keď pacient preruší liečbu, príznaky sa vrátia a sú často silnejšie ako predtým, keď začali užívať lieky.

Bohužiaľ, farmaceutické spoločnosti nemajú záujem liečiť, pretože to neprináša zisk. Je oveľa výhodnejšie predávať také drogy, ktoré ľudia môžu užívať až do konca svojho života, ako odporúčať zmeny v stravovaní a životného štýlu, ktoré môžu vyriešiť tento problém.

Aj keď farmaceutické spoločnosti si dobre uvedomujú, že GERD nespôsobuje príliš veľa žalúdočnej kyseliny a že nízke hladiny žalúdočnej kyseliny môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy a komplikácie, napriek tomu naďalej predávajú miliardy dolárov znamenajúce lieky na viazanie kyseliny pre nič netušiace masy. A čo je ešte horšie, tieto silné lieky je možné zakúpiť bez lekárskeho predpisu, takže ne je žiadne upozornenie na nebezpečenstvo pochádzajúce z užitia.

II. časť:
V médiách a vo verejnosti je ešte stále populárna tá teória, že pálenie záhy je spôsobené príliš veľa žalúdočnou kyselinou. Ale každý, kto pozná vedeckú literatúru, môže povedať, že pálenie záhy a GERD nie sú klasifikované ako choroby spôsobené nadmernou hladinou žalúdočnej kyseliny.

Navyše, podľa všeobecnej vedeckej teórie, GERD spôsobuje disfunkcia kardia (časť tesne pod vyústením pažeráka nazývaný lat. cardia), a zvierača, ktorý je súčasťou ukončenia žalúdka (lat.pylorus). Okrem grgnutia, je to jediný prípad, keď by mal byť kardia otvorený.
Ak kardia funguje dobre, potom je jedno, koľko kyseliny sa nachádza v žalúdku, tá sa nebude vedieť vrátiť späť do pažeráka. Ale ak nastane disfunkcia, ako je to v prípade GERD, v tom prípade sa kyselina vráti späť do pažeráka, kde poškodzuje jeho citlivú vnútornú stenu.

A tu je kľúčový bod. Je jedno, že koľko kyseliny sa nachádza v žalúdku. V pažeráku aj minimálne množstvo kyseliny vie spôsobiť vážne škody. Nie ako v žalúdok, vnútorná stena pažeráka nie je chránená proti kyseline.

Naša položená otázka bola doposiaľ nesprávna

V časopise Gastroenterológia v nedávnom článku autor uvádza:

„Ošetrenie gastroezofageálneho refluxu ako choroby so silnými antacidami (skupina liekov, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú (HCl) v žalúdku – vlastná pozn.) nikdy nebude ideálnym riešením, pretože sekrécia kyseliny nie je primárnou základnou disfunkciou“.

Maximálne súhlasím. Po desaťročia sa lekárska inštitúcia zamerala na zníženie sekrécie žalúdočnej kyseliny u ľudí trpiacich pálenie záhy a GERD, hoci je všeobecne známe, že tieto problémy nie sú spôsobené nadmernou hladinou žalúdočnej kyseliny.

Namiesto toho by sa vedci mali spýtať: „Čo spôsobuje dysfunkciu kardia?“ Keďže je všeobecne akceptované, že tento základný disfunkčný mechanizmus spôsobuje príznaky GERD, nebolo by rozumnejšie venovať naše úsilie tomuto smeru?

To je práve to, čo v tomto článku urobíme.

GERD je spôsobená zvýšeným tlakom v brušnej dutine
Vo vedeckej literatúre je všeobecne uznávaný fakt, že GERD je spôsoben7 zvýšeným brušným tlakom. Kyslý reflux sa vyskytuje vtedy, keď brušný tlak spôsobuje nadúvanie žalúdka a potláča obsah žalúdka spolu s kyselinou cez kardio do pažeráka.

Podľa súčasného chodu myšlienok, základné príčiny zahŕňajú nadmerné stravovanie, obezita, odpočinok v ľahu po jedle, zohýnanie, konzumácia koreninových a mäsitých jedál.

Napríklad mnohé štúdie poukazujú na vzťah medzi obezitou a GERD. Konklúziou v jednej nedávnej štúdii, zverejnenej v Gastroenterology, bolo, že zvýšený tlak v bruchu je spúšťacím mechanizmom GERD.

Aj keď súhlasím s tým, že všetky súčasné faktory zohrávajú úlohu, nemyslím si, že tieto zvýšené vnútorné tlaky v brušnej dutine a GERD sú hlavnými príčinami.

Dve prvoradé príčiny zvýšeného vnútorného tlaku brucha
Namiesto toho som presvedčený, že brušný tlak (a tak pálenie záhy a GERD) spôsobuje bakteriálna nadprodukcia a nedostatočné trávenie sacharidov – obidva sú čiastočne spôsobené nízkou hladinou žalúdočnej kyseliny.

V krátkosti takto vypadá proces:

Pozrime sa na jednotlivé kroky postupne !

Nízka hladina žalúdočnej kyseliny spôsobuje nadmerné množenie baktérií

Gastrinová knockoutová myš (myš, zbavená génu gastrin hormónu, stimulujúca sekréciu žalúdočnej kyseliny), ktorá nevie produkovať žalúdočnú kyselinu, trpí nadmerným rozmnožovaním baktérií, resp. štádiami zápalov, poškodeniami a pre-rakovinovým štádiom intestinálnych polypov. Vo vedeckej literatúre je dobre zdokumentované, že lieky, ktoré znižujú hladinu žalúdočných kyselín, podporujú nadprodukciu baktérií.
Dlhodobé užívanie Prilosec-u (jeden z najsilnejších látok na potlačenie žalúdočnej kyseliny) znižuje kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku takmer na nulu. V jednej štúdii bolo 30 osôb s GERD liečených vysokou dávkou Prilosecu (40 g / deň) najmenej 3 mesiace. Z 30 pacientov užívajúcich Prilosec sa vyskytla významná nadprodukcia baktérií, zatiaľ čo v kontrolnej skupine iba u jedného z desiatich.

Nízka hladina žalúdočnej kyseliny je spôsobená nedostatočným trávením sacharidov

Žalúdočná kyselina pomáha tráveniu a vstrebávaniu sacharidov stimuláciou uvoľňovania pankreatických enzýmov do tenkého čreva. Ak je pH žalúdka príliš vysoká (kvôli nedostatočnej žalúdočnej kyseline), pankreatické enzýmy nebudú nevylučované do tenkého čreva a rozklad sacharidov nebude úplný.

Nadprodukcia baktérií + nedostatok sacharidov = PLYN!

Hoci sú mikróby schopné metabolizovať proteíny a dokonca aj tuky, ich ideálnym zdrojom energie sú sacharidy. Fermentácia slabo stráviteľných sacharidov vytvára plyny. Plyn zvyšuje tlak vo vnútri brušnej dutiny, čo je hlavnou príčinou reflux-kyseliny a GERD.

Keď je hladina žalúdočnej kyseliny dostatočná a množstvo sacharidov je nízke, sacharidy sú zvyčajne dobre rozložené na glukózu a rýchlo sa absorbujú do tenkého čreva ešte pred tým, ako by ich mikróby boli fermentovali. Ale ak je hladina žalúdočnej kyseliny príliš nízka a / alebo je nadmerná konzumácia uhľohydrátov, časť z nich nie je absorbované a črevné mikróby ich začnú fermentovať, t.j. kvasiť.

Nebezpečný začarovaný kruh: úloha vodíka
Vodík (H2) je plyn produkovaný bakteriálnou fermentáciou uhľohydrátov/sacharidov. Počas črevných operácií sa vyskytujú aj výbuchy kvôli vysokej produkcii vodíka. To je významná skutočnosť, pretože nedávna štúdia ukázala, že vodík dodáva živné pôdu patogénnym baktériám.

Takže čím viac nestrávených uhľohydrátov sa nachádza v črevách, tým viac vodíka produkujú baktérie. Čím viac vodíka bude produkovaný, tým viacej baktérií bude. A čím je viac baktérií v črevách, tým viacej plynu bude produkovať kvasenie nestrávených uhľohydrátov. Je to celé ako začarovaný kruh

Existujú značné dôkazy, že množstvo sacharidov spotrebovaných v „štandardnej americkej výžive“ prispieva k tomuto javu. Fruktóza je obzvlášť problematická. V jednej štúdii výskumníci dali na konzum fruktózu 15 normálnym dospelým. Zistili, že už pri 25g , viac ako polovica z 15 pacientov mala známky fruktózovej malabsorpcie a užitím 50 g u viac ako dvoch tretinách zo zúčastnených sa vyskytli poruchy absorpcie. Pre lepšie pochopenie: 3,5 dcl plechovej krabice Coca-Coly obsahuje 30 g fruktózy.
V štúdii sa absorpčná porucha merala okrem iného testom na dýchanie vodíkom. Obe dávky 25 g a 50 g spôsobili významné zvýšenie hladiny H2, najmä dávky 50 g (päťnásobné zvýšenie). Bakteriálna fermentácia sacharidov je jediným zdrojom vodíka v ľudskom tele. To znamená, že v štúdii meraný vodík bol skutočne odvodený z nestrávenej fruktózy v črevách.

Určité druhy vlákien a škrobov tiež prispievajú k výrobe vodíka. Takmer celkové množstvo nami spotrebovaných vlákien a škrobu, cca. 15-20% nie je absorbovaná. Množstvo plynu produkovaného nestrávenými uhľohydrátmi môže byť neuveriteľne veľké. Podľa Suareza a Levitta sa 30 g uhľohydrátov počas jedného dňa (polovica muffínu), ktorá nebola absorbovaná, môže produkovať viac ako 10 000 ml vodíka. Je to toľko, ako desaťlitrová fľaša plná črevným plynom!

Nakoniec jedna nová štúdia ukázala, že spotreba laktózy (uhľohydrát v mlieku) spôsobuje dočasne zvýšený počet abnormalít (ochabnutie) dolných zvieračov pažeráka a refluxných epizód, a že do pažeráka sa viac krát dostane kyselina, čím zosilňuje príznaky GERD. V jednom ďalšom experimente sa ukázalo, že orálny frukto-oligosacharid (FOS) má podobné následky. Tieto štúdie ukazujú, že fermentácia nestrávených sacharidov v črevnom trakte prispieva k progresii choroby GERD.

Ďalšie podporné dôkazy
Ak plyn, ktorý vzniká mikrobiálnou fermentáciou, spôsobuje reflux kyseliny, môžeme očakávať, že reflux môže byť liečený buď: 1) redukciou nadmernej produkcie baktérií alebo 2) znížením príjmu sacharidov.

A naozaj, to je presne to, čo zažívame. V štúdii realizovaný Pehlom, podávaním antibiotík s názvom erytromycín, sa významne znížil reflux pažeráka. V ďalšej štúdii, ktorú uskutočnila spoločnosť Pennathur, erytromycín potvrdil posilnenie špatnej funkcie spodného zvierača kŕčka pažeráka na pacientoch s refluxom kyseliny.

Podľa môjho najlepšieho vedomia boli vykonané len dve malé testy na posúdenie účinku príjmu uhľohydrátov na GERD. Obaja vykázali pozitívny výsledok. Malá prípadová štúdia u obéznych jedincov našla významné, takmer okamžité riešenie príznakov GERD, keď začali diétu s veľmi nízkou hladinou uhľohydrátov/sacharidov. Nedávna, čerstvá štúdia ukázala, že veľmi nízka sacharidová strava redukovala prísun kyseliny do distálneho úseku (dolný) pažeráka a znížila symptómy GERD. Možno najdôležitejším výsledkom je, že miera zlepšenia bola podobná výsledkom inhibítorov protónovej pumpy (lieky viažuce kyselinu).

Mnohí vedci sú presvedčení, že syndróm dráždivého čreva (IBS) je spôsobený bakteriálnou nadprodukciou v tenkom čreve. V prieskume z roku 2002 v GI Motility Centre v Los Angeles sa zistilo, že 71% pacientov s GERD malo pozitívny IBS test v porovnaní s ostatnými pacientmi, kým u vyšetrených, ktorí nemali GERD, len polovička trpela na IBS. Vysoký výskyt IBS u pacientov s GERD plus zistenie, že bakteriálna nadprodukcia spôsobuje IBS, je ďalším dôkazom toho, že nadmerná produkcia baktérií je faktorom pri GERD.

Jedna jednotná teória
Stručne povedané, GERD je spôsobená zvýšeným tlakom v žalúdku, čo vedie k abnormálnemu fungovaniu cardia. Zvýšený tlak je spôsobený bakteriálnou nadprodukciou a nedostatočným trávením sacharidov. Oba príznaky sú vyvolané nízkymi hladinami žalúdočnej kyseliny. Tak, ako aj bakteriálne zaťaženie, aj zníženie príjmu sacharidov významne zlepšuje a v niektorých prípadoch úplne vylieči reflux kyseliny a GERD.

Sonie

Zaujímavý článok, pretože GERD riešim momentálne u mojej maloletej dcéry. To znamená že Gerd nie je ani podmienený vekom. A pretože to všetko nastalo campylobakteriozou, je možná súvislosť. Navyše sa objavilo SIBO a intolerancia laktózy s HIT. Neviem vystihnúť konkrétne jedlo ktoré by jej HIT spôsobovalo. Dávam jej Helicid občas, ale problém je v trávení, tam dávam Kreon a Floraliv ampuly alebo kapsuly. Ak to zosumarizujem tak GERD je ochorenie tráviaceho traktu a úlohu v ňom zohrávajú iste aj baktérie ako je aj v článku. Keď obmedzíme sladkosti, cíti sa lepšie. Len dlhodobo kašle a to neviem z čoho, tvrdí že má v hrdle prekážku aj niekedy že cíti niečo horké v ústach t.j.typické pre reflux, ale nakoľko je bojazlivá vyšetrenie u krčnej sa skončilo neúspechom. Rada uvítam názory aj rady pre túto tému.