Co so zivotom?

Príspevok v téme: Co so zivotom?
kejtik

Idem si pre radu. Som na materskej druhý rok a nie som ešte taká stará (snáď, 27 je ešte OK? ? Myslím na to štúdium). A chytá má depka, čo bude s prácou, keď bude od troch rokov dieťa v škôlke, ja chcem ešte jedno minimálne stihnúť tak reťazovo, ale uvidíme ako Pán Boh dá. Keď som bola hlúpa v mladosti, neriešila som nič dopredu, nevzali má na výšku tam kde som chcela a prihlásila som sa na niečo len tak nech som není doma. Aj ma to bavilo, aj nie ale srdce na to odísť som nenašla. Mala som plány ísť študovať PhD. Ostať na škole, ísť pracovať na sesterskú univerzitu do Poľska...bla bla. Ale prišiel ON, zamilovala som sa a...ostala som doma. U nás moc nebola možnosť sa zamestnať v tom odbore nuž som niečo prestriedala. Po troch rokoch prišlo bábo, svadba a teraz som v koncoch. Vždy ma to ťahalo k deťom a uvažujem nad pedagogikou. Ako práca fajn ale hlavne ten pracovný čas ma láka. Leto free, víkend free, sviatky free. Proste budem s deťmi, môj chodí na týždňovky lebo tu ozaj nič moc práca. A kde by som dala deti? Práca na smeny neprichádza do úvahy a proste neviem. Mám dva mesiace na podanie prihlášky a mám aj strach. Je tu nejaká mamička na tom podobne? Študuje niekto druhu výšku lebo v mladosti stratil rozum a študoval hlúposť? Ja som jednoducho asi až teraz prišla na to, čo chcem v živote robiť. Neni neskoro?

AnkaTN

Kejtik urcite chod studovat. V dnesnej dobe naozaj bez vysokej skoly si stratena. Ja mam len stredoskolske vzdelanie a cely zivot od strednej som robila fyzicky narocne prace vo vyrobe, upratovala som a umyvala riad a podobne. Platy vsade nizke povacsinou minimalna mzda sem tam o troska viac. Strasne lutujem ze som si nespravila vysoku skolu keby mam moznost vratit cas urcite idem studovat. Budes fakt musiet pracovat v otrokarnach pretoze aj do administrativy aj ked ide o jednoduchu pracu dnes zamestnávatelia pozaduju vysoku skolu. Ver mi mam svoj vek a strasne vela som si prezila v pracach. Podaj si prihlasku stratit nemas co. Drzim ti palce

swistica

Prispevok je dost chaoticky napisany, tak neviem ci si tu prvu VS vlastne dokoncila, ale vyzera ze zrejme ano. Ak mas dokoncenu VS staci si dorobit pedagogicke minimum a budes moct kvalifikovane ucit. Robi sa externe a trva to tusim dva roky. Alebo skus napr. pedagogiku 1-4.. Ta trva len styri roky a mozno by si ucenie mensich deti mala viac v pohode ako pubertiakov. Zalezi k akej vekovej kategorii mas lepsi vztah.

petroneta

olga, tu ide o to, že manžel je povinný ju živiť ďalšie 4 roky, lebo ju napadlo, že chce ešte študovať a 4 roky bude mať nulový príjem? Tak nech sa porozpráva aj s ním. Mimochodom, tie prihlášky sa už tuším posielali.
A nie že obetovať sa pre rodinu. Otázka. Kde bývajú? Vo vlastnom? Nemajú aj hypotéku? Ako sú na tom finančne? Nie sú odkázaní na to, aby zarábala aj ona? Lebo keď už deti má, je povinná sa o ne aj starať.
VŠ je v poriadku, ale nie na úkor detí a manžela, lebo môžeš mať n vysokých škôl, ak máš nefunkčnú rodinu, šťastná nebudeš.

vlocka1

Ahoj Kejtik -podaj si tu prihlasku! ver mi ze ked to nespravis budes to strasne lutovat. Dnes nieje nic neobvykle dorabat si vzdelanie aj po 40tke. Ja som nedobrovolne musela ukoncit vysoku skolu pre choru maminu a dodnes to lutujem tiez mam v plane studovat ako starsia nakolko vysoka skola bol moj sen. Ak ide o tvoj zivot a tvoje sny nedaj si do toho rozpravat.

Olga55

Nechapem preco maju ludia na Slovensku taky nazor ze zit treba len pre deti a pre rodinu a co si praje manzelka, matka deti to je vedlajsie. Potom zijete cely zivot pre iných a nic si nesplníte. Autorka temy na tvojom miesto idem urcite na to ucitelstvo poznam xy zien aj muzov co si skolu robili este starsi ako ty a dali to. Ako zena ktora ma iba stredoskolske vzdelanie budes odkazana na velmi slabo platene prace na Slovensku. Ja mam iba strednu skolu a vsade som doteraz na Sk zarabala len minimalky je to strasny pocit. Podaj si prihlasku este tento rok cim skor tym lepsie . Vztah k detom mas a bude ta to bavit. A co sa tyka kurzov dnes ti ani kurz nestaci kazdy zamestnavatel pozera na ukoncene vzdelanie

petroneta

Najprv by som si v prosila nelásky a neúčtuje voči sebe samej, keď ako píšeš, si vyštudovala hlúposť. Nebola to hlúposť, ono to zodpovedalo tomu stúpnu vývoja, kde sa nachádzaš. Druhá vec je apel na zodpovednosť. Materská je nižší príjem a ťahá sa z manželovho. Aj počas štúdia Ta ma živiť manžel? Nie si náhodou dospelá, ktorá má do rodinného rozpočtu prispieť a prispievať? Okrem štúdia na vš existujú aj rôzne kurzy a pod. Dôkladne sa informuj a mysli aj na zodpovednosť voči rodine a financie, starostlivo si naplánuj. Starý človek je taky, kto sa nevie prispôsobovať a učiť nové veci.

studujuca32

ahoj kejtik chcem ta podporit - urcite chod na vysoku skolu! Nedaj si do toho kecat ja som od teba este starsia a tiez si robim externe studium. Si mlada mas cely zivot pred sebou a rozhodnutie urobit si vysoku skolu urcite nebudes lutovat. Ak mas vztah k detickam je to pre teba to prave. Chod za svojim snom a studuj. Dnes uz to nieje nic neobvykle robit si vzdelanie aj neskor nie kazdy ma po strednej skole prostriedky a zazemie potrebne aj financie na studium. Ja som tiez dlho vahala od strednej som pracovala na smeny vo výrobách a bola to hroza . Ked ma zena na Slovensku len stredoskolske vzdelanie je odkazanna na hrozne prace za minimalnu mzdu a otrocinu cely zivot. Jedneho dna som si povedala ze si idem splnit sen a idem studovat a uz na tom pracujem :) . Drzim ti palce a nedaj si do svojho zivota kecat. Ludia hodnotia ale na seba sa nepozru. pekny piatok zelam!

Bubliii

Pockaj, chapem to dobre, ze po MD chces ist studovat a nechces sa teda vratit do prace? Ak by si sa aj nevratila, mali by ste z coho zit? Lebo to je dost podstatny faktor a popritom este pises o pripadnom druhom dietati..
Ak ale mas toto poriesene, tak potom by som si urcite prihlasku podala. Myslim, ze si taky typ, ze by ta to "zralo", ze si to aspon neskusila. No a keby ta aj prijali, tak potom mozes riesit ci aj nastupis. Lebo nevies, ci v tom case nebudes uz opat tehotna. Ale keby aj ano, tak ako studium, tak praca sa da prerusit. A mozno sa na to cele za rok budes pozerat uplne inak. Porozpravaj sa aj s muzom, ako to vidi on. Ja myslim, ze taketo veci by partneri mali riesit spolu.

Adka002

dievca dievca ty o sebe pises ako keby mas pred 50tkou. Si mlada chod urcite studovat. Ja by som sa skor zamyslela ci to druhe dieta nieje na dnesnu dobu vela ale je to o tom ake mate pomery doma.