Uzkosť a nespavosť

Príspevok v téme: Uzkosť a nespavosť
mia12356

Dobrý deň, chcem sa s Vami poradiť s mojimi aktuálnymi problémami...
Dlhodobo mám problém s úzkosťou, som úzkostlivá, ale vždy som si vedela pomocť sama a moje obavy neobmedzovali moj život natolko, že by som uvažovala nad užívaním liekov...
Poslednú dobu moja úzkostlivosť výrazne zasahuje do spánku, to znamená, že sa vo mne vytvorila obava, že nezaspím (obava ako budem na druhý deň fungovať v práci atd.) a ja potom reálne som natoľko bdelá, že ani nezaspím....
Neviem, ako v sebe odblokovať stres a úzkost zo zaspávania a z toho, že znova nezaspím...
Máte s niečim podobným skúsennosť?

Rhea12345

Ahoj, uplne viem, o com hovoris.. U mna sa vyskytol tento bludny kruh prvy krat, ked som mala 11 rokov a zaspavala som az nadranom, mozno tak na 2-3 hodiny.. Naozaj neprehanam..mala som z toho neskutocne stresy, nechce sa mi to tu ani rozpisovat ake, rodicov som budila, aby boli so mnou hore, boli este dost trpezlivi, hlavne mama.. Vtedy sa vobec bezne nechodilo k psychologovi alebo tak.. Mala som strasne bolesti z unavy, hlavne nohy, to bolo vela placu, do sprchy ma nosili v noci atd, hlavne po fyzicky narocnom dni.. Napriek tomu som ale bola vzdy vyznamenana v skole, po tejto stranke ma to neovplyvnovalo.. Drzalo ma to asi 2 roky a potom som nejak rezignovala na to mysliet a spanok sa dostavoval bez problemov.. Potom mi tieto problemy nabehli na vyske, pred skuskou, vyletom, konferenciou.. Niekedy som vydržala byt hore 48 hodin bez minuty spanku, ale dala som to.. Kavy pomohli.. To boli ale take tie kratkodobe nespavosti.. No a tie dlhsie trvajuce ked sa vyskytli a bala som sa, ze ma to bude ovplyvňovať v kazdodennnom živote, tak som si povedala, ze tie aktivity budem robit aj napriek unave, ze kvoli tomu spanku sa nebudem obmedzovať napr. o cvicenie atd a casto to zabralo.. Niekedy zase vratilo.. No pred dost narocnym obdobim mi pomahal lexaurin na zaspanie, zohnala som si ho, ale vytvorila som si navyk a uz som spat bez neho nevedela vobec.. Musela som ist k psychiatricke s vysledkom generalizovana uzkostna porucha, dala mi AD a odvtedy sa mi rozsvietilo slnko, nebala som sa ani cestovat, robit narocnejsie ulohy a nebala som sa spanku, aj zdravsie vyzeram, vsetko.. Teraz ich vysadzam, lebo planujeme rodinu, ale citim relaps.. Teraz ja sa zobudzam o 3 rano po nejakom 4 hod.spanku a uz nespim, hoci som unavena.. Ale zostavam v posteli s pocitom, ze aj to je forma odpocinku, i ked niekedy mam z toho stres, ale verim, ze zase budem mat lepšie obdobie..rano dam kavu, pobede tiez a je to. Verim, ze po detoch sa k AD vratim a chcem mat zase normalny zivot.. Tie nie su navykove, su moderne lieky, ja som bola vystrasena len pri pomysleni, ze AD beru len tazke pripady, ale to bolo o nevedomosti.. Vela ludi maju nocne sluzby, moji rodicia cely zivot a dospavali to tak hodinkou, dvoma a v noci robili.. Lekári na nocnych sluzbach.. Vela ludi nespava.. Snad som pomohla, ze nie si sama.

Zuzka8

Mne sa to stáva iba keď som mala nejaký veľmi čulý deň a niečo sa v ňom stalo napr. taký zaujímavý výlet, potom mi to ide pred spánkom v hlave a niekedy mi to nedovolí zaspať. To je ale rozdiel samozrejme, mať niečo občas a pravidelne.

Ja by som vyskúšala všetko možné na to, podľa mojích prostriedkov, okrem alternatívnej medicíny t.j. homeopatiká tak aj akupunktúra.

Tiež zmena životného štýlu. Človek keď chce, tak si časom naštuduje.

Teli

ahojte,

na úzkosť, panické záchvaty a všetko tomu podobné je výborné naučiť sa relaxačné cvičenia. Nezaberie to hneď, treba sa to naučiť, ale keď sa to naučíte, naozaj to funguje. Zbavuje stresu takmer ihneď, upokojíte sa, a keďže máte zatvorené oči a pokojnú myseľ, ľahko zaspíte.

Nie je to žiadna alternatívna medicína, je to osvedčená metóda psychoterapie.

tu je link:
www.zdravie.sk

Ak je to zložité, poproste niekoho o pomoc, kto vám s tým pomôže, mňa to naučila psychologička - kvôli panickým záchvatom. Keď to na mňa prišlo, doma, v autobuse, v práci, dá sa to cvičiť aj posediačky. Jednoducho som zavrela oči, sústredila sa na dýchanie a prešla cvičeniami. Cvičila som to ráno po zobudení, večer pred spánkom, aby som si na to navykla. A potom pri každom ataku. Po pár takto zvládnutých návalov paniky, ma panika pomaly prestala navštevovať.. a teraz už vôbec.. už roky.. .

držím palce

petroneta

tiež mám nejak narušený občas spánok. Pomáha mi činorodosť počas dňa. Takže dňom v práci deň nekončí, ale aj potom nejaké aktivity porobiť, potom zaspím večer ako zabitá, skôr je problém, že sa už nadránom zobudím. Skúsim ten tryptofán.

Monika632

Pomôže si jednoducho prestať robiť starosti. Človek čím viac chce zaspať a čím viac sa boji, že nezaspi, tým je naozaj menšia šanca, že zaspí. Odpútanie pozornosti, “vykaslanie” sa nato, či spím, či nie, to pomôže. Spánok nemôžeme ovládať ani kontrolovať, musíme jednoducho dôverovať, že príde. A aj príde keď sa človek ukľudní. Taktiež fyzická aktivita pomôže.