Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Rodičia ma vo všetkom obmedzujú!

Príspevok v téme: Rodičia ma vo všetkom obmedzujú!
Lenii

Dobrý deň. Hneď na začiatok by som chcela povedať, že účelom môjho príspevku nie je ukázať sa ako rozmaznaná a nevďačná dcéra, ale ako obyčajné 16-ročné dievča, ktoré chce mať aj nejaký ten svoj vlastný svet.

S rodičmi mám asi celkom pekný vzťah, s mamčou sme si blízke a s ocinom tiež občas radi povtipkujeme. Preto je až zarážajúce, ako protivní a netolerantní dokážu byť. Problém je v tom, že by boli najradšej, keby som stále bola len doma. Tiež mi s veľkou obľubou kontrolujú mobil, moje heslo je asi tak súkromné ako profilové fotky na Facebooku.

Alebo keď chcem chodiť von s kamarátkami a tráviť čas mimo domu. Večierku mám 19:30, ale aj to mi už o siedmej otec volá "Kde si? Blíži sa pol ôsmej, poď už domov, mladá dáma!" No lebo asi nemám mobil a hodinky nepoznám, všakže? A to vždy prídem načas, na rozdiel od mojej sestry...

Taktiež zo školy (bilingválne gymnázium - a to teda že sa dobre učím, na samé jednotky) musím ísť rovno domov, nesmiem si ísť ani nikde s kamarátkou sadnúť do kaviarne alebo tak... Chcú vedieť o každom mojom kroku, kontrolovať ma a určovať mi, čo mám robiť.

Vadí im aj to, že chodím na svoju starú ZŠ pozrieť bývalé učiteľky - nechodím tam nijako často, len spolu máme jednoducho dobrý vzťah. To hneď "A načo tam zase ideš pobehovať ako krava? Myslíš, že sú na teba zvedaví? Už nie si ich žiačkou." Minule som tam šla doobeda s tým, že idem len na chvíľu von s kamarátkou. ZŠ je hneď blízko nášho paneláku, tak z balkóna vidno vchod školy. Samozrejme, oco už stál v okne a špehoval. Keď som sa vrátila domov, vynadal mi do odporných klamárok a že nabudúce ma nepustí už nikam. Nerada klamem, rodičom dvakrát tak, ale dá sa inak, keď sú takíto?

Cez letné prázdniny by som chcela ísť prespať ku kamarátke, ktorá býva ani nie 30 min autom od nás. No či môžem? Tiráda o mojej (ne)normálnosti trvala ešte zvyšok dňa. O triednej prespávačke v škole tiež radšej nepadlo ani slovo, jednoducho nejdeš nikam, budeš spať doma a bodka. Ledva ma pustili dokonca aj na lyžiarsky výcvik.

A nakoniec to najlepšie - toto všetko moja mladšia sestra (10 rokov) môže... Otec to odôvodňuje tým, že je ešte malá, veď čo také by mohla vymýšľať. Ale ja vraj mám už 16, tak si nemôže byť ničím istý. Fajn, som prvá dcéra, ale je to nespravodlivé a lezú mi na nervy! Vždy som bola slušné poslušné dievčatko, typická vzorná dcérenka. Ale už ma to nebaví, aby som sa im musela všetkého doprosovať ako šteňa a aj tak tým nič nezmôžem, zatiaľ čo sestra má na ružiach ustlané. Akoby ma nepoznali - nikdy by mi ani len nenapadlo sa opiť, fajčiť, drogovať alebo ja neviem čo. Čo sa týka chlapcov, detto. V živote som nemala priateľa - a mám pocit, že aj toho by mi zakázali.

Neviem už, čo robiť, normálny rozhovor je ako hádzať hrachom o stenu a protestný útek z domu by mi nepomohol. Netuším, čo od tohto vlastne očakávam, ale potrebovala som sa asi hlavne vypísať. chcela by som si ešte užívať detstvo a bezstarostnosť, kým prídu všetky dospelácke strasti, ale ich správanie vo mne vzbudzuje prianie už mať konečne 18 a utekať od nich celkom rýchlo a celkom ďaleko. Neviem si predstaviť, ako to tu ešte vydržím tie 2 roky. Je to na zbláznenie!

Bubliii

Ahoj, ja by som asi celkovo zmenila komunikaciu vo vasej rodine. Pokial po sebe len vrcite a stekate, nikdy sa nic nezmeni. Ako prve sa prosim ta prestan porovnavat so 6-rocnym dievcatkom, ktore je vekovo, a vobec v zivote niekde uplne inde.. ona je prvacka, ty si skoro dospela, tak je logicke, ze rodicia sa ku nej spravaju inak a pouzivaju ine vzorce vychovy.. Ako druhe by som sa asi zacala pytat - preco mi rodicia nedoveruju? Urobila som niekedy nieco take, co by ich doveru vo mna narusilo? Kludne sa to opytaj aj ich - ak ti zase zacnu vykrikovat napr ze prides neskoro, tak sa ich opytaj, ci si ich niekedy vari prisla neskoro, aby mali dovod sa na teba hnevat? Ono to tu mozno znie naivne lebo jednak dieta v tvojom veku doma nemam a jednak vas nepoznam a tak len hadam reakcie.. ale myslim, ze vela rodicov si ani neuvedomuje, ze ich dieta sa fakt snazi a su k tomu slepi. To, ze nepijes a nefajcis je super, len tak dalej, ale tak by to malo byt a ako tu uz bolo napisane, medailu ti za to nikto neda ;) Alebo ku tej ZS.. nebolo pekne, ze si otcovi klamala, ale tak co sa stalo, uz sa nedostane - radsej by som sa ho na rovinu opytala, co mu vlastne vadi, aky je dovod preco ti zakazuje tam chodit? Mozno ked sa ho opytas, tak aj sam zisti, ze vlastne ziadny realny dovod nie je. No a co sa tyka tych hesiel.. toto by mi urcite vadilo, viem pochopit, ked rodicia kontroluju 10-12rocne deti, ktore este len zacinaju so socialnymi dietami a jedno s druhym (vsak vselico koluje po internete, reklamy, hole baby atd)., ale tak ty to uz myslim vies zodpovedne filtrovat a nenechas sa nahovorit na nejaku sprostost co ti vyskoci na vedlajsom okne.. Skus si s rodicmi pohovorit. Nech vedia, ze chodis napr na FB, na Insta a neviem kde, ale uz o com sa bavite s kamoskami by naozaj malo byt sukromne. Ak sa vam podari zlepsit si vztahy, tak nemusis tie 2 roky len prezivat a cakat na 18tku, ale hadam si ich - aspon trosku - uzijes. No a co bude po 18tke je len na tebe.

RadoslavKing

Ahoj. Počuj ja mám 17 a tiež to nie je také jednoduché akoby si niekto predstavoval a chápem ťa. Mne ocino umrel, mamina pravidelne odchádza za frajerom. Veľmi ma neobmedzuje ale mňa mrzí to že po mne kričí aj keď mám dobré známky a snažím sa za úplné nepodstatné veci. Ale to je iná kategória. Rodičia sa delia na tri kategórie. Rodičia ktorím je úplne jedno kde majú dieťa, či s niekým ako 15 ročný/á spí, alebo sa ožiera, droguje. Potom sú to rodičia ktorí sa snažia dať svojim deťom voľnosť no stále majú strach o všetko. Ale aj tak ťa nakoniec niekde pustia pretože nechcú aby si trpel/a.

Za mňa máte pravdu takmer všetci, ale iba čiastočnú. Podľa toho čo čítam si myslím že ťa majú radi a majú ťa radi až príliš. A to dobre nie je. Dievča v tvojom veku potrebuje volnosť, potrebuje pretože doma medzi 4 stenami to nie je život. Máš dobré známky, a vyzerá že niečo skutočne v tej hlave máš. Klobúk dole pretože ja som zatiaľ narazil len na iné baby a je česť vidieť že niekto je v mojom veku rozumný. To čo robia veľmi v poriadku nie je, pretože áno, oni ťa majú radi, chcú ťa mať pod kontrolou len možno majú o teba strach. Ale ako hovorím, nie je to v poriadku lebo ty volnosť potrebuješ, potrebuješ a potrebuješ.

Možno časom pochopia že urobili chybu. Skús sa s nimi normálne porozprávať, a porovnať seba s tvojimi rovesníkmi. Síce ja keď to poviem mojej mame tak ma hneď zahriakne že sa s nimi nemám porovnávať že oni sú vymletý a pod. Ale neboj nič netrvá večne a za 2 roky máš 18, snáď potom už pochopia že niesi malé dieťa a skutočne "netreba s tebou liezť aj na záchod". Ja kebyže má moje dieťa dobré známky, slušne sa správa, a snaží sa a vidím to. Nemal by som problém urobiť ústupok aj ja.

Neboj sa všetko bude v poriadku. Len treba vydržať. Je to ťažké pretože takéto obmedzovanie by asi nevydržal nikto a poviem ti tak mňa by asi porazilo. Len sa uč a hlavne sa neskaz. Napadla mi jedna možnosť. Partie. Boja sa o to aby si neprepadla do nejakej partie lebo tam sa veľa vecí rozbieha veľmi rýchlo. Ale verím tomu že to tak nie je, a viem to že by si to neurobila. ;)

lucy66

Ja by som sa im postavila a povedala svoj nazor... co je moc to je moc a toto by som ja urcite nevydrzala, ja by som proste odisla kde chcem aby videli ze uz to nemozes vydrzat

Miska89

a okrem toho, neboj sa nebudeš večne mladá, ten čas ti rýchlo utečie a nebudú ťa navždy kontrolovať, je to len otázka času, mysli na to.. O pár rokov budeš len spomínať na to, máš kopu času užiť si diskoték, frajerov.. buď rada že máš rodičov ktorí sa o teba boja. Som si istá že o pár rokov keď budeš čakať vlastné dieťa zistíš že už aj ty si presne ako tvoji rodičia :D

swistica

Ber to tak, ze to s tebou myslia dobre. Mozes sa s nimi porozpravat a dohodnut sa na nejakych ustupkoch. I ked ktovie ci to pomozes. VS si vyberaj uz v inom meste, tak aby si byvala na internate.

Mala som spoluziacku, ktoru doma takto prehnane kontrolovali. Hned prvy semester na VS sa utrhla z retaze a chcela vyskusat vsetko dovtedy zakazane. Zo skoly odisla a tusim robi dakde v zahranici prostitutku. Tak potom aj ty pozor na efekt psika utrhnuteho z retaze.Mozno keby si tymto rodicov postrasila, tak by v daco teraz polavili.

Miska89

Ahoj, podľa toho čo píšeš tak si myslím že si milé a slušné dievča.. Je pravda že tvoji rodičia to možno trošku preháňajú, nevidím dôvod prečo by si nemohla byť vonku trochu dlhšie a tak isto prečo nemôžeš navštíviť bývalé učiteľky v škole.... S tým heslom sa mi to tiež nepozdáva, ale na druhej strane - asi sa boja aby si sa nezoznámila s nejakým úchylom a neposielala mu nevhodné fotky, prípadne on tebe.. no musia rešpektovať aj tvoje súkromie.. Ak si si vedomá rizík ktoré sú na internete a vieš čo sa na mladú ženu patrí tak si kľudne sprav tajný účet o ktorom vaši nebudú vedieť... Ja by som sa tiež o svoju dcéru bála, tak isto aj ty sa budeš takto báť keď budeš mať vlastnú, však sama vieš ako to chodí - v kurze je alkohol, sex, 16 ročné dievčatá sú atraktívne aj pre mnohých úchylov ktorí ťa môžu zlanáriť na pekné slová a ublížiť ti, musíš si byť toho vedomá... Nespravila si nikdy nič kvôli čomu by ti nemali veriť? Radím ti len nejako vydržať a nesklamať ich, určite je to lepšie ako zdrhnúť z domu alebo neprísť na čas, to by ti už neverili nikdy...

Lenii

Ja si uvedomujem, že po ukončení štúdia na bilingválnom gymnáziu je nutné ísť na vysokú školu, čo je aj mojím zámerom. V tom čase budem mať presne 18 rokov (pretože som sem šla z 8. ročníka a vychádzajú mi dobre roky).

Rozhodne neplánujem zavesiť sa na muža len kvôli peniazom, nakoľko som dosť citovo založená. Presne to je ten dôvod, prečo mi je moja situácia s rodičmi nepríjemná. Tiež nemám v pláne sa vyspať s prvým chlapcom, ktorý by o mňa potenciálne prejavil záujem. Chcem byť dobrou dcérou, ale tiež chcem byť samostatná. Tak, ako nechcem visieť na krku nejakému boháčovi, nechcem visieť do 50tky na krku ani im.

Čo sa týka zmeny hesla, to absolútne neprichádza do úvahy. Vykričali by ma, čo si to dovoľujem - už teraz majú na papieri spísaný zoznam mojich hesiel k príslušným stránkam.

Vo všeobecnosti mám dobrý vzťah s celou rodinou, ale ako prvá vnučka som babkinou obľúbenkyňou. Avšak naša rodina je už teraz veľmi rozhádaná - babka nikdy nesúhlasila, aby boli moji rodičia spolu, stále sa cez to nepreniesla a neznesie môjho otca. Moja mama už tiež moju babku neberie ako svoju mamu - babku navštevujem jedine sama párkrát do mesiaca. Nemám nikoho takého, kto by si s rodičmi mohol pohovoriť.

Asi to naozaj budem musieť ešte pár rokov vydržať, kým nebudem schopná sa sama zabezpečiť, lenže fakt to takto neznášam. Občas mám chuť spraviť im naschvál niečo napriek, niečo absolútne hlúpe a typicky tínedžerské, ale ešte viac by som si tým priťažila, a to nechcem.

clooo

bbhhh, teší ma, že poznáš môj príbeh. A robiť si môžeš čo len chceš, nie som tvoj rodič, nemusíš mi nič oznamovať. Užívaj si, kým sa dá, aj tak raz zostárneš, záujem mužov o teba klesne na 0 a možno budeš mať výčitky, že si za peniaze zo seba dobrovoľne spravila živú nafukovaciu Anču.