Narazila som na toto diskusne forum a všimla som si že sa tu preberaju rozne veci.Preto by som aj ja potrebovala poradiť.Pre kamaratky ,spolužiačky,známe a blízkych ľudí som priateľská ,milá a pohodova baba vždy ochotna pomocť.Ale mám problem s cudzími ľuďmi a ľúďmi čo ma vidia po prvykrat,hneď sa do mňa navážaju,dovoľuju si a vytáčaju ma.Napríklad teraz sa chystáme s kolegami a kolegyňami do reštaurácie osláviť moj sviatok,chodíme tam stále keď niekto z nás niečo oslavuje,takto chce náš šef.Lenže v tej reštaurácii je jeden nechutny chlap,asi nejaky šef alebo prevadzkar tej reštauracie,ktory zakaždym do mňa rýpe a to bezdovodne,pretože ešte som si ani nešla nabrať jedlo ani som nestála nad tými buksńami s jedlom a už začal drzo"s tými vlasmi opatrne",naštvalo ma to,pretože čo ma má niekto poučovať ako male decko alebo nesvojprávneho človeka,veď predsa nebudem dávať celu hlavu do tých buksní,viem čo robím,nie.A to sa stalo viackrat keď sme tam boli,raz ešte hovoril že si mám zopnuť vlasy,to už aj kolegyne mali dosť že cudzí človek mi rozkazuje čo mám robiť s vlasmi tak to je vrchol.A bolo tam veľa dievčat a žien s dlhymi vlasmi a nepovedal im nič.Len na mne sa vozí.Už sa mi sprotivilo tam chodiť,keby to nechcel a nenutil nas tam isť náš šef,inak sama alebo s kamaratkami tam nikdy nevkročim,a keď sa takto správa k viacerým ľuďom,zákazníkov len odplaší.A to nie je jediny prípad čo sa na mne vozí cudzí človek.Je toho veľa,ale s tých nedávnych spomeniem ešte jeden.Modlila som sa v kostole,mala som mierne sklonenu hlavu a zrazu jedna stará pani do mňa štuchla,že"tu sa nespí,tu je omša,choďte spať vonku",povedala som jej že nespím že sa modlím,mala to v paži,to bol už vrchol,že ani v kostole mi nedaju pokoj.Nič sa mi v živote nedarí,nemala som šťastie na učiteľov,profesorov,aj keď mi učenie išlo dobre,stále na mne niekto sedel,ani priateľa som nikdy nemala,ani na moju vysnívanu školu ma neprijali,teraz robím robotu ktora ma nebaví,ale en preto aby som nejak prežila a nedavno odišla z totho sveta moja draha mamka,najbližší človek ktoremu som doverovala a milovala a ona milovala mňa.Som veriaci človek,mala by som milovať všetkych ľudí,ale niektorych ľudí začínam nenávidieť,niekedy je toho rýpania a niekedy bez príčiny priveľa.Poradí mi niekto?
Prečo sa každy na mne "vozí"
Ja prezivam nieco ako ty. Odmalicka sa po mne vozia. Spoluziaci sa mi smiali kvoli istej veci ktoru mam na tele. V robote som vzdy natrafila bud na uchylnych sefov alebo despotickych maniakov. Rodina je plna alkoholikov ktori ma vyuzivali a citovo vydierali. Vztahy ani nehovorim. Co vztah to tragedia. Bitky, urazky, podvadzanie. Bola som u vestkyne a povedala, ze ja sa nemam ludom sni do oci pozerat, lebo som pre nich hromozvod, na ktorom si riesia zle energie. Vraj pritahujem ludi, ktori chcu ublizovat, lebo som citliva a empaticka a oni to vycitia. Odporuca mi zmenit krajinu. Neviem ci to je riesenie, ale po 33r som uz ubita ako pes.
ok, to ja chapem.. ale aj tak je tu moznost neoslavovat sviatky v ramci akoby firmy, ale ist si niekam sadnut mimo pracovnej doby- snad niekedy cez vikend- pozvat si aj ludi, ktori nie su kolegovia, aby sa "nepovedalo".. v kazdom pripade mne by nikto nemohol rozkazovat, kam mam ist do podniku, co jest a pit a este aby ma k tomu niekto aj urazal. To si nechavate poriadne kadit na hlavu, ako nic v zlom.
Sloniecko,nechcem sa o tom veľa rozpisovať,šef je už starší človek už vlastne prekročil dochodkovy vek,ale s manželkou maju sukromnu firmu,inak je dosť bohaty a vplyvny človek a obaja s manželkou nemaju radi keď im niekto a hlavne zamestnanci odporuju.Aj ostatne kolegyne a kolegovia im v takychto veciach radšej nič nepovedia aby nerobili"zlu krv".Okrem toho je veľky gurmán a rád si jedlá vyberá a tam si može vybrať čo jemu chutí.A to že ja ako jediny človek by som nesuhlasila s tou reštauraciou nič nezávaži musím sa prisposobiť a aj keby som povedala že vobec nejdem zase by som nechcela uraziť toho kolegu alebo kolegyňu ktorí v ten deň maju sviatok.Takže k tomu toľko.
je to hnusny chlap naozaj, suhlasim.. ale zarazila ma jedna vec :O
pises o sebe ako o svojpravnej osobe (ked si pisala o tom, ze sa s tebou ten prevadzkar bavi ako s nesvojpravnou)... TAK AKO VAS MOZE NUTIT SEF IST DO TOHO PODNIKU???!!! :O
To akoze vam rozkaze tam ist? Neblazni, ako to robi? By ma zaujimalo, ako sa da dospely svojpravny clovek donutit chodit niekam, kde sa mu nepaci..
Ďakujem všetkým za odpovede.Vážim si každu dobru radu.Bubliii o asertivite sme sa učili na psychologii ale časom som na to zabudla,ale ďakujem za radu skusim to vyžiť aj Keď to chce čas.Jatovidimtak,teda k arogancii mám na míle ďaleko,ani nikto z našej rodiny,mamka posobila ako slniečko,aspoň tak sa o nej vyjadrovali ľudia ktorí ju poznali či už bližšie alebo len z videnia.Aj ocko je taky otvoreny pre každeho skor ľuďom pomáha ako by mal do nich rýpať a ubližovať.Skor posobím utiahnuto,preto si každy dovolí a rypne.A ako naznačil Kalgan 1 hovorím tichšie,lebo už sa milionkrat stalo že dotyčny sa ma opýtal prosím? lebo mi dobre nerozumel.Ale ten chlap v reštauracii ma len zahliadol a ešte nemal možnosť počuť moj hlas a vlastne ma vobec nepoznal nevedel aká som a už na mňa spustil.A ta babka v kostole išla na mňa od chrbta,pretože som sedela so sklonenou hlavou pri modlitbe,a vobec ani nevidela moj vyraz tvare,tak nemohla vedieť aky typ človeka som čí naozaj taky do ktorého može rypnuť.Empat,tebe tiež veľmi ďakujem za krásnu povbudzujucu odpoveď.Vieš ja sa stými ľuďmi ktorí do mňa rypu nehadam ani im nič na to nepoviem,ale ani sa neusmejem na nich,lebo som uplne vytočena že sa na nič nezmožem.Kolegyne boli z toho chlapa v reštauracii možno ešte viac vytočene ako ja.Jedna z nich,take sebavedome dievča hneď začala"prečo si mu nič nepovedala,ja by som ozvala,že čo mi cudzí človek bude rozkazovať,ja by som mu vynadala že by ozelenel...atď"Hoci ma to trapilo a potom keď sa to stalo viackrat to už bolo aj na kolegyne velˇa že ta sebavedomá už chcela isť za ním a povedať mu niečo.Ja som len toľko že nebudeme si kaziť deň a sviatok kolegu ktory vtedy oslavoval narodky.Empat,ja viem že to myslíš dobre odzbrojiť tych ľudí usmevom,veď Pán Ježiš hovorí že mame milovať aj takychto ľudí,ale niekedy si myslím že je toho zleho príliš veľa,teda aj nedavny nahly odchod mojej ešte mladej mamky.Viem že každy musí niesť svoj kríž,ale su chvíle keď už nevladzem.Ďakujem za kontakt,niekedy sa ozvem,som rada že aj tu som mohla najsť svoju spolusestru v Pánovi.A všetkym ostatným tiež ďakujem a prajem krásny nedeľny dník.
Empat: pekne povedane
... este k tomu, co opisal Kalgan1 - to je len obrana, v tom sa vyzivaju tiez... nikdy sa nezmenia, je to choroba, jediny sposob je nasa ignoracia a ukazat im nase stastie. Niet lepsej zbrane ako je pokojny usmev, ked uvidia, ze nas rozhodili, to je podstata ich uspokojenia, je im uplne jedno co im nasledne vynadame, nic to pre nich neznamena, vzduch :) lebo len o to im islo, vytocit, ublizit, ponizit... ja som vdacna, ze takto nevnimam svet ani ludi okolo seba, ze prezivam skutocny naplneny zivot a zistila som, ze si takychto toxickych ludi staci drzat od tela a nevsimat. Vzdy boli a budu... nech! :P
Ja som tiez veriaca a zazivam od ludi aj najblizsich podobne chovanie. Zistila som, ze su ludia, ktori maju empatiu a ktori ju vobec nemaju. Ide im len o seba. My s nou nechapeme to falosne, vypocitave a utocne chovanie sociopatov, pre ktorych sme najvhodnejsie kandidatky na obete. Ci uz sa zozaciatku hraju na sarmantnych a nasledne utocia, alebo ak nevidia z nas uzitok a rozculuje ich nase stastie a pokoj, tak okamzite. Pochopila som uz, ze ich uvazovanie je ine nez nase, vypocitave a egoisticke a ich svet je uplne iny, falosny a prazdny. Vsetko hraju, robia pre nieco, kym my sme pravdive a nasa radost alebo plac skutocne. Su to nestastne bludiace duse, ktore sa krmia len na nestasti druheho, preto sa tak chovaju, potrebuju si dokazovat svoje vyssie postavenie aby sa citili niekto. Naplna ich ked pokazia dobremu alebo stastnemu cloveku naladu, ked sa citia nieco viac, pretoze sami v skrytosti trpia na nedostatok sebavedomia, prazdnotu a samotu. Budme vdacne, ze my nemusime takto nestastne prezivat svoj zivot, nicit naladu, zivot aj dusu inym aby bol nas pocit zo seba falosne lepsi. Nepripustaj si takych ludi k srdcu, nezmenia sa, je to psychicka choroba.. Bud sama sebou a bud stastna, to je to, co nam najviac zavidia :). Ked mozes sa im vyhni, ked nemozes pekne sa len na nich usmej ked su "mudri", nic ich neodpali daleko az na mesiac viac nez tvoje stastie a vyrovnanost ;), uvidiiiis. Mam to odskusane :D, zostanu nestastni oni a ty budes vitaz... Problemy, ktore si opisala - taky je uz zivot. Do Bozieho kralovstva sa ide cez mnohe suzenia... Je mi luto, ze ti tam uz maminka odisla, ak by si si chcela vymenit nejaky mail budem rada ak sa ozves, z toho co si napisala vyzeras byt fajn tojejedno400@gmail.com
Robim s ludmi, vela ludmi a ide o to, co z teba vyžaruje. Ale nemyslím to b ezoterickom zmysle ale cisto psychologickom. Ked ludia na tebe vidia, ze sa napr. hrbis, ticho rozpravas, nepozeras sa im do oci, uhybas pohladom a nevies sa adakvatne ozvat, resp. kontrovat, ked ti zacnu hovorit blbosti, tak to budu robit stale a stale sa to bude stupnovat. Niektori ludia to proste na teba skusaju a ked vidia, ze sa nenechas a vies byt silna a razantna, tak stiahnu chvost. Tomu chudakovi z restiky by som proste vynadal, ze co si to dovoluje, resp. mal by som najprv par stavnatych odpovedi a keby ani to mezabralo, tak nabuduce by som mu uz riadne vynadal, ale co najslusnejsie a najpokojnejsie, pretoze niektori ludia chcu, aby ten druhy stratil nervy. Pokoj a zaroven sebavedomie neznasaju. Musis si viacej verit, byt silna a vnutorne vyrovnana a nenechat si skakat po hlave a vediet povedat "nie", nech ta nedajboze este nezacnu aj vyuzivat.
Samozrejme ta nepoznam, takze neviem ako sa spravas, ako komunikujes s ludmi, takze len hadam.
A potom je tu kategoria ludi, ktori ta nemusia mat radi kvoli nejalej hluposti ako oblečenie, alebo ton hlasu a podobne blbosti. A na babky sa vykasli, tym vadi stale vsetko - cest vsetkym dobrym babkam samozrejme, lebo tiez nie su vsetky rovnake, moja babka je uplne super :)
Poznam to aj ja.Je mozne, ze posobis arogantne, babka sa mozno chcela len rozpravat no a jedine co ju pri tvojej osobe napadlo bolo prave rýpnutie.
Moze to byt ten odmietavy postoj k ludom.Ludia to zoberú osobne, ze preco si ich odmietla ked ich vlastne nepoznas, no a tak ako obranu zvolia rýpanie...