Studium Biologie a Chemie

Príspevok v téme: Studium Biologie a Chemie
Mukel

Ahojte. Chcem studovat na vysokej skole ucitelstvo. Mam maturitu z matematiky a informatiky. Studoval som mat-inf, ale odradil ma sposob vyucovania matematiky (veta-dokaz) a informatika ma vobec nebavila, tak som to nechal.
Problem je, ci ma vobec zmysel ist studovat biologiu-chemiu, ak s nej nemam maturitu. Takisto mam 26 rokov, tak ci to nie je neskoro? Z biologie ma najviac bavi genetika. Rastlinky a zivocichy nie. Chemia a biola mi problem nerobily, mal som na gymply jednotky, dvojky. Takisto, kedze som nemal seminare, nemal som velmi ani labaky, len pocas prveho rocnika. Nebude to problem?
Chcel by som si chemiu a biolu dostudovat a na rok podat prihlasku. Poradte aj nejake knihy z biologie a chemie, z ktorych by som sa mohol ucit a zdokonalil by som sa. Som nepopisany list, ale mam ohromnnu chut ucit sa. Dik

Bubliii

Ahoj ja suhlasim so swisticou.. Studovala som biologiu (aj ked nie ucitelstvo) a naozaj vseobecnej genetiky je tam malo, a aj ta genetika sa uci prevazne na mikroorganizmoch, mysiach, a kvasinkach.. u nas bolo vela ludi sklamanych, ze oni sa chceli ucit o cloveku a tomu bol venovany 1 kurz a kvasinkam dalsich 5. Takze tak. Ma to svoju logiku, lebo ak sa zamyslis nad tym, co sa prebera na strednej skole z biologie, tak genetika tam zabera minimum uciva a zvysok je system - rastliny, zivocichy, prvoky a potom ludske telo a pod. Mam ucebnicu z maturity a genetika je tam 1 kapitola..
Neviem, ci dnesne deti este maju labaky v podobe, ako sme mali my (10 rokov dozadu), ale aj my sme to uz mali velmi okresane, ako biolu tak aj chemiu, velka cast bola hlavne teoria v pripade chemie (vzorce, maximalne tak rokmi overene bezpecne reakcie) a mikroskopovanie (v pripade bioly..)
No a co sa tyka tvojho veku.. no je to na tebe, ja som v 27 koncila studium a povedala som si ze dost, staci, ani ta pamat uz nebola ako v 19tich; ale zas poznam chalana co sa dal na doktoranske studium v 32 a zatial sa drzi.. ty by si 5rocne studium koncil po 30tke, ty musis vediet kde sa vidis za 5 rokov - ci s diplomom v ruke a hladat robotu, alebo chces riesit osamostatnenie, pripadnu rodinu..
Takze je super, ze sa rad ucis nove veci, tento postoj si urcite v zivote zachovaj, ale mozno by ta podobne naplnilo aj doucovanie ci praca s detmi na taboroch a pod., este by som si to premyslela.. ale ak vidis studium ako tvoju jedinu cestu, preco nie?

swistica

V tom, ze si z predmetov nematuroval, by problem nebol. Za ten cas, by si to i tak zabudol :-) a ucil by si sa nanovo. Vychadzaj z maturitnych prehladov a bude to ok.
Oba predmety na VS su tazke. Viacmenej biflovacky. Ak mas dobru pamät a chut sediet nad skriptami, bude to ok, ak nie, tak hladaj nieco ine. Hovoris, ze mas rad genetiku. Ta bude zrejme len jeden semester. Viac budu radtliny, huby, zivocichy. Zamerane na system a suche fakty.
Dalsia vec je vyuzitie studia. Oba predmety maju velmi nizku hodinovu dotaciu. Prakticky budes nezamestnatelni. Na overenie si pozri casu dotaciu hodin na STATPEDU a skus si naratat, ci by si na jednej skole nasiel uväzok 23 hodin. Rataj este s tym, ze tam budu aj dalsi kolegovia s tymito predmetmi. Pozri si i pracovne ponuky v skolstve a uvidis ake predmety su ziadane.
Ja osobne by som tuto kombinaciu nezvolila kvoli problemom zamestnat sa. Skus si vybrat jeden z nich v kombinacii s cudzim jazykom. Alebo predmety, s ktorymi sa uplatnis aj mimo skolstva.

Bohatier

Mukel, urcite sa nedavaj odradzat niekym kto uz mudry je! :)) A chod si za svojim vedenim! Jeden mudry filozof raz pofilozofoval ze clovek je cielavedomy zivocich a jeho zivot ma zmysel iba vtedy ked sa pusta do neznama a ide si za svojim cielom! (ci mal pravdu neviem ale hodilo sa mi to sem). :))

Kim98

Na nadejneho ucitela mas teda otrasny pravopis, nehnevaj sa.
Co sa tyka toho, ci je to neskoro, nikdy nie je neskoro, ale myslim si, ze 26-rocny chlap by mohol byt samostatnejsi a nie zakladat milion diskusii na internete o tom, co vsetko chce ist studovat a ci to ma zmysel. Ucitelstvo v dnesnej dobe- studovat 5 rokov na VS, aby si potom z teba deti robili srandu, ja v tom zmysel nevidim. Duplom nie, ked sa na to vypytujes cudzich ludi na internete.

ahjajjaj

Ako učiteľ biológie a chémie je nábeh stať sa pri súčasnej redukcii učiva a hodinovej dotácie chémie ako aj demografickom vývoji nezamestnaným. Čo ťak farmácia?
Informovať sa na fakulte o možnosti dodatočných kurzov a kritériách na prijímačky a riadiť sa potom tým.