psík - naša zúfalosť

Príspevok v téme: psík - naša zúfalosť
aschkimka

Ahojte, viem, že to tu asi nepatri, ale mozno sa tu niekto najde, kto bude vediet poradit (budem vdacna).

Poriadili sme si psika (7 mesacne steniatko sheltie).

Najskôr vysvetlim situaciu: mame 2 podlazny dom, psik spava na prizemi, mal k dispozicii celu obyvacku s kuchynou aj predsien (proste cele poschodie). Prve 2 dni spaval s nami pri posteli, ale bolo to narocne, kym sme zisli dole a von, stihol ocikat vsetko, tak sme s nim spavali dole, on pekne v peliesku nie s nami na gauci. Mal k dispozicii vodu,jedlo,hracky, proste vsetko. Ale aj tak kazdu hodinku, niekedy aj pol bol hore a knucal a cikal, povedali sme si, ze to je normalne, pekne sme vstali a isli von. Zobrali sme si aj dovolenku, nech to nie je sam (vonku este nebyva nastalo, kedze je to steniatko, to planujeme az ked bude vacsi, bude mat volieru, ale aj pristup do vnutra).

Snazili sme sa urobit rezim, ze ked sa rano zobudil, isli sme cikat,kakat, najest sa, pohrat, zase cikat, kakat, pohrat a spat (bolo nam povedane,ze steniatko potrebuje vela spanku)

Toto sme robili po kazdom zobudeni ...lenze ten nas maly loptos, niekedy spi 3 hodiny,niekedy polhodinu ...najhorsie je to v noci...zopakujeme ritual, ide spat a (manzel este s nim je v noci dole) vzdy hovori,ze sa po polhodine zobudi, ze ide kakat alebo cikat, potom zase o hodinu, len tak sa zobudi, potom o dalsiu hodinu a zrazu je rano a ideme do prace...

Neskutocne sme uz unaveni, lebo sme stale v strehu (veterinar nam poradil, dat ho do klietky, aj chovatelia) Klietku ma obrovsku, ma tam vsetko, aj dostatok pohybu, zatvarame ho kvôli jeho bezpecnosti, ked je sam, ale aj niekedy ked sme doma,aby si zvykol...na klietku je uz zvyknuty, sam tam ide, buva tam ...

Ked sa vratime z prace, nehorazne knuci, vsetko je okakane...

Moja otazka znie, kedy sa uz vyspime??? Kedy sa nauci, ze v noci, vydrzi....sme ochotni ist s nim aj neskoro v noci von, ale vstavat kazdu hodinu, je aj pre nase zdravie zataz...hlavne ked ideme do prace...a aj cez den ked sme v praci??? vzdy utekame z prace za nim,ale bohuzial do prace musíme chodit,ako kazdy clovek....

P.S.: kupili sme aj adaptil, mame ho zatial dva dni...ale zatial nepomaha.....

Chihuahua

Ano, my nechavame psika, ked niesme doma v hednej izbe, on tam v pelechu ten cas prespi a nic neznici, lebo je to male pkemeno..ked ty mas ale väcsie pkemeno, tak je ta klietka idealna..daj mu tam podlozku ked nie ste doma, nech si zvykne chodit na nu..ono je to tak, ze kym je psik maly, este to absolutne nevie ovladat a chodi cikat kade tade..vekom automaticky sa to zredukuje na menej a menej..ale je dolezite s nim chodit v pri lixne rivakych casoch kazde dve hodiny von..inac chovatelia odporucaju aj taky sposob, klietku ale tu malu vies cestovnu- prepravnu na noc a tym ze psik sa nikdy nevicika tam kde spi sa vzdy ohlasi ked mu treba ist von a takto si zvykne pytat sa.. no a ci volat niekoho, tiez by som povedala ze nie, ak chcete, aby si zvykol byt osem hodim byt, doma sam..skor ak by ste mali cas na psi vycvik ( ja som svojho naucila vsetko podla knih ) ale chvalia to....male steniatko sa stradne rychlo uci.

ahjajjaj

teda takto: keď má človek ťažkosti, má si ich riešiť najlepšie sám. Je však širšia rodina, ktorú možno požiadať o pomoc. Pri požiadaní o pomoc treba zvážiť:
1. je to nevyhnutné obrátiť sa na niekoho? Nevystačíme si sami? Ak áno, nasleduje otázka 2:
2. tým, že požiadame o pomoc, spravíme tomu druhému dobre? Urobí to rád a bez toho, aby nám to kedykoľvek vyhodil na oči? Prospeje mu to, čo pre nás urobí?

Uvediem príklad. Maľovka bytu. Maliar, ale nehorázne drahý, tak som sa rozhodla, aspoň predizbu, balkón a špajzu vymaľovať sama, ale v živote som to nerobila, iba ako 8 - ročné dieťa som maľovala kurín, ale aj to ho iba upratovala, lebo ho chcel maľovať môj o 3 roky starší brat a mne to nechcel dovoliť.
Takže som požiadala o pomoc bratranca. Prišiel, vymaľoval predizbu, ukázal, ako sa to robí, a ešte pomohol do izby dať koberec a premiestniť skriňu a porobil nejaké opravárske práce doma, na ktoré môj manžel nemá gény.
Ja som mu uvarila obľúbené jedlo, poďakovala mu, a potom som aj rodičom, aj príbuzným hovorila, aké má chlapec zlaté ruky, ako ochotne pomohol, ako sa vyzná vo všetkom. Tí príbuzní mu to samozrejme podali späť a podobne, a kto nemá rád uznanie?
Alebo môj brat kupoval dom a požiadal môjho inak ťažko sa pohybujúceho otca, aby mu namaľoval dvere a okná. Otcovi to síce trvalo omnoho dlhšie, ako keby vládal dlhšie stáť a podobne, ale cítil sa nesmierne dôležitý a užitočný, že ho o to požiadali, a každému s hrdosťou vykladal, že to im maľoval on a že to jeho považovali za odborníka.
Z tohoto dôvodu si myslím, že aj svokrovi by možno dobre padlo, kebyže sa cíti užitočný.

ahjajjaj

Toho svokra zato k nemu zavolajte, nech ho príde niekedy uprostred dňa pozrieť a vyvenčiť. Bude to na osoh aj psíkovi, aj svokrovi, a keď si psík zvykne, nuž aj svokor si zvykne a vám môže byť jedno, či k vám príde, keď nie ste doma. Aspoň bude tých výlučkov v dome menej.

aschkimka

Ahoj, dakujem za rady :) a ty si ho nechala v tej miestnosti pusteného cely den??? My dokoncievame poslednu izbu a v tej nic zatial nebude,ale mame nove dvere a obavame sa, ze by ich doskrabal a podlahu docikal.

Zatial je cez den zavrety v tej velkej klietke (ked sme v praci), zacina si zvykat, sam tam chodi aj spi a v noci iba 2x vstavame. Ked prideme domov, zakazdym su to place, nareky, cela podlozka ocikana, okakana, ale sme radi, ze aspon tie noci su o nieco lepsie...

Chihuahua

Aschkimka,
aj ja som si vzala psika ked mal este len sedem tyzdnov..- ma sa to, nema sa to, ja to u nasho vidim ako vyhodu v tom, ze sa rychlo adaptoval na ludi (na nas )..zo zaciatku sme mali rovnaky problem, s tym cikanim, potom som si precitala par knih o vyzive a vychove a velmi mi pomohli (skus si kupit o konkretnej rase najlepsie, urcite ti to vela da a vela clovek pochopi) no tak ale hlavne tiez musim chodit do prace a tak kym bol maly, tak som mu davala podlozku, ked som nechcela mat ocikany cely byt uz mi hnila dlazka :) ked siel inde vyhresila som ho odniesla vzdy na podlozku aj ked sa spraval ze sa mu chce, stale som ho tam davala a ked sa tam vycikal, pochvalila, velmi rychlo to pochopil, on to na tej podlozke aj citi a automaticky tam zacne chodit..no a do roka sa mu intervaly zmensia len na tri krat denne ale dovtedy vzdy ked sa vratis domov, po jedle, po hre, hlavne tesne pred spanim s nim treba chodit kazde dve hodiny von..on si potom aj na tie casy zvykne..to vsetko uvidis, len to che vela casu a trpezlivosti naozaj.. hlavne je s nim travit co najviac casu aj von ucit ho veci a potom je to akoby si tomu psovi rozumela aj on tebe aj bez slov, naozaj :-) inac este co sa tyka ze vyvadza sam doma, ked odchadzas zavret dvere, nechat v jednej zavretej izbe (nie je to tyranie, ten cas cely psik prespi, dokonca aj keby boli dvaja) ziadne lucenie a prehananie, ked prides neotvaraj ked skuci len ked zostane ticho (on si to spoji, ze niekto pride ked je dobry, nikto ked skuci) on si na toto zvykne, ze ked pan odchadza ziadna drama, vzdy sa vrati...no naozaj je vela toho co rozpravat, ale on je este strasne malicky, chce to cas..

aschkimka

ľudia, prišla som domov a ešte len som otvorila dvere a už piskoty,zavyjanie, všetko komplet ocikana,aj kakanica, už mi tak budem dávať len tu plienku. išli sme von a behal ako divý. my vieme,že preňho to nie je výhra byť v klietke ale ešte vážne nemôže ísť natrvalo von. kamarátka čo je cvičiteľka, manei dospelé už, borderky a tie samy idú do klietky a celý deň dokým ona nepríde z práce jej tam prespia....dnes som len tak sedela asi 10min pred tou spinavou klietkou a chytila ma depka lebo keď si zase predstavím noc... aspoň tú deku mu tam prehodíme a každé dve hodiny pôjdeme teda von....

Pesok

Jakalolok - nikto toto nerobte, ze mu do stianok namocite nufak, nas to pochopil tak, ze tie stanky po sebe vychlipe a vylize!

ahjaj

ale darmo ho bude hrešiť, keď to urobil, kým boli v práci. A do tej klietky mu nemôžete dať debničku s pieskom?

Jakalolok

Keď sa vycika alebo vykaka dni, namočit nufak do toho a vyhresit, pripadne capnút po zadku. Keď to spraví von, pochváliť a dať mu odmenu. Do 2 dni to pochopí.