Neviem budovať blízke vzťahy

Príspevok v téme: Neviem budovať blízke vzťahy
sentess

Mám starch zo vzťahov. Z blízkych vzťahov. Ale zároveň sa cítim veľmi osamelo, no neviem si tie vzťahy kvôli strachu vybudovať. Strávila som 2 roky v sekte, kde som zažívala dosť psychické násilie a aj na mńa ľudia tlačili a manipulovali ma hlavne v tejto oblasti, pretože vedeli, źe tu som zraniteľná. Zakazovali ma baviť sa s ĺuďmi, čo som doposial poznala, prenasledovali ma a nútili mi vzťahy, kde si ma ľudia nevážili a využívali ma a nedovolili mi z nich odísť Keď zistili, že už tam nechcem byť a nedá sa mnou manipulovať viac, tak ma odkopli a takto som prišla o 3-ročné vzťahy. Ľudia, čo sa predtým správali ako priatelia mi zrazu vraveli, ako so mnou nechcú mať nič spoločné, že som najhorší človek, akého stretli a že som nemožná a nič nedokážem. Takto som prišla o 3 osoby, čo o mne 3 ROKY vedeli skoro všetko. Bola jedna osoba, s ktorou som sa bavila aj po odchode – nepatrila k tej sekte, iba si tým tiež prešla a odišla. A pred pár dňami som sa dozvedela, že celý náš vzťah hrala a bola falošná a že ma vlastne v živote nechce a trpí, že sa so mnou musí baviť (pritom mi stale hovorila, ako ma má rada a teší sa na mňa a neviemčo…)

Čo mám robiť, aby som bola znovu schopná budovať si vzťahy? Áno, už myslím, že budem fakt opatrná, ale problém je, že to nejde ani tak. Proste nedokážem ísť do väčšej hĺbky ako známosti a občasné porozprávanie o tom, ako sa nám darí.

ahjaj

"on je naštvaty, že jemu mama dala 20tisic a všetko si uňho v byte nárokuje a pritom sestre dajú oveľa viac peňazí na dom.."
vieš, môžete byť vďačný za tých 20 tisíc, a na sestru kašlite. Nikde nie je napísané, že rodič musí byť spravodlivý. Mal by byť, ale keď nie je, tak nie je, s tým sa nič nenarobí.
Ešte taká otázka. V spoločnej domácnosti sú spoločné aj potraviny. Kto ich platí?
Ako veľký byt to je? Koľko izieb má snúbencova mama? Ako je to s nábytkom? Komu patrí?
Snúbencova mama nebude pracovať večne. Takže časom by mala ísť do dôchodku...
Tebe ostáva byť slušná, a milá, ohľaduplná, ale nenechať si skákať po hlave. Ostatné je na snúbencovi, aby si vybojoval.

neviemako

ahjaj
dobreuz , tomas12345 nie je v sekte, ale v katolíckej cirkvi.... ,
To je vzhľadom na neho pozitívne.

fuj, ved to je najhorsia sekta

gsz

Netreba ist do hlbky. Hlbku vytvara kazdodenny spolocny zivot, taky, ktory stoji za to, aby bol spolocny...To si musis urcit ty.

Meridian

Je veľmi jednoduché ti povedať,alebo vyčítať prečo sa ti to stalo!A ak teraz na seba hladíš prísnymi očam"i vytresneš"lebo som bola sprostá!
Niekedy človek potrebuje pár faciek od života aby sa uvedomil.Liďom sa stávajú rôzne veci a nieje podstatne ani tak čo sa im stane ,ale čo s tým urobia či sa dokážu z toho poučiť!
Teraz si možno povieš už som sa poučila ....
Nikomu už neverím a toto býva hneď druhá kravina čo ludia spravia hneď potom ako sa sklamú....
Ludia(dievčatá)l len ťažko vedia rozlíšiť že nie každého si vodíme domov že sú ludia z ktorými sa len pozdravíme potom sú aj taký čo s nimi ideme na kávu či pivo ,len niektorých si volâme na nâvštevu domov a ak tých čo pozveme domov nie každý má nárok nazrieť nâm do hrncov či postele.
Presne o tom to je vedieť rozlíšiť ,že nie každý s kým sa nám dobre kecá je vhodný pozvať ho domov teda do svojho vnútra lebo všetko hovorím ako metaforu....potom nastane extrém druhý kedy ak si toho druhého nepustíme bližšie nemôžeme budovať vzťah ,lebo sme uzavretý naše srdce je tvrdé ....a vzťahy povrchné...Nie nebola si hlúpa !
Stáva sa to aj múdrejším ,že sa sklamú ,alebo naletia
SVET NIEJE LEN SLNKO A DÚHA
JE TO DRSNÉ NIEKEDY ZLÉ MIESTO
A AJ KEĎ JE ČLOVEK SILNÝ ,ZRAZÍ ŤA NA KOLENÁ A NECHÁ ŤA KĽAČAŤ AK TO DOPUSTÍŠ!
NIKTO NEROZDÁVA TAK TVRDÉ RANY AKO ŽIVOT .!!!
ALE TU NEJDE O TO KOĽKO ALEBO AKO ŤA ZRAZÍ NA KOLENÁ IDE O TO KOĽKO TOHO UNESIEŠ. ....VSTANEŠ A NEZASTAVÍŠ SA !
ALE TO CHCE POZNAŤ SVOJU CENU A
A ÍSŤ SI HÚŽEVNATO ZA SVOJIM ....A NIE SA LEN SŤAŽOVAŤ ŽE SI CHCELA BYŤ NIEKDE INDE A UKAZOVAŤ NA TOHO ČI ONOHO ,ŽE TO ZAPRÍČINILI ....!TO ROBIA LEN ZBABELCI.A TO TY NIESI.

snazilkajulka

No asi by si mala zacat tym, ze sa budes snazit chodit medzi ludi a skusit najst si niekoho aspon jednu osobu, s ktorou si zacnes budovat to priatelstvo, chlap, zena to je uplne jedno, len aby si mala nejaky ten bezpecny pristav. Na tvojom mieste by som navstevovala neutralne miesta, napriklad fitko, kde si zacvicis, casom niekoho spoznas, alebo nejake ine aktivity, box, jumping, zumbu, cokolvek kde sa vies s niekym dat do reci :) Drzim palce, verim ze to zvladnes :)

ahjaj

dobreuz , tomas12345 nie je v sekte, ale v katolíckej cirkvi.... ,
To je vzhľadom na neho pozitívne.
Negatívne je to iba vzhľadom na okolie, lebo to, čo vyžaruje svojím spôsobom vyjadrovania a nedostatkom empatie a tvrdohlavosťou a premúdrelosťou, si viem ťažko predstaviť, že by priviedlo ľudí bližšie k Bohu.

K autorke: Tvoj postoj k budovaniu bližších vzťahov je na základe skúseností, ktoré opisuješ viac než pochopiteľný. Ty musíš cítiť, či máš takú potrebu. Spýtam sa takto, máš potrebu blízkeho vzťahu, len si ho nedokážeš vybudovať? Je jasné, že keď necítiš potrebu sa baviť o inom, ako o počasí, alebo o káve, tak sa baviť o inom nebudeš. Na Tvojom mieste by som sa pokúsila nadviazať kontakt s niektorými bývalými spolužiačkami, ak si mala také, s ktorými si sa v detstve kamarátila a rozumela si s nimi. Spýtaj sa ich, ako sa majú a o sebe povedz iba vtedy, keď sa spýtajú. Blízke vzťahy bývajú obojstranné. To znamená, môže mať k Tebe niekto blízky vzťah, ktorému sa Ty nezdôveruješ, ale vypočuješ si ho a pochopíš ho. Nejak tak, že na 1. mieste je on, a nie Ty. Keď sa Ťa spýta, odpovieš aj Ty, kde pracuješ, o čom je práca, či Ťa baví, prípadne nejaké nie dôležité a nie dôverné maličkosti o práci. Napr. teraz pracujeme na jednom projekte, a dáva nám zabrať, ale je to zaujímavé. Alebo máme tam kuchynku, kde si cez prestávku robíme kávu...
Na základe toho, ako dôverne sa k Tebe správajú iní ľudia, si dovoľ byť stále otvorenejšia aj Ty voči nim. Ale keď si vypočuješ iného človeka a pochopíš ho, budú Ťa mať radi, aj keď na svoje záležitosti ostaneš uzavretá.

dobreuz

V sektách sa ani nedá nájsť normálnych ľudí, stačí vidieť príklad užívateľa Tomas12345, čistý fanatik.