Vratne plastove flase

Príspevok v téme: Vratne plastove flase
Zvedavk0

Dnes davali v spravach, ze za plastove flase (ktorych vratnost sa uz dlhsie riesi) sa bude platit cca. 12 centov za kus a ze sa musia doniest nepokrcene a to iste plechovky za 10 centov.
Chcem sa vas opytat na nazor. Ja si neviem predstavit, ze doma zbalim tieto objemne flase, dam ich do tasky, budem sa s nimi trepat do obchodu, tam pojdem do radu na vratenie (jedno ci predavac alebo automat) a ak ich donesiem napr. 8 tak mi za to daju necele euro. Podla vas to dava logiku? Ja toto rozhodne robit nebudem, pokrcim a hodim do plastoveho odpadu, pripadne som ochotny ich vyhodit nepokrcene, ak to pomoze, ale za tu smiesnu sumu sa s tym nebudem trepat az do obchodu i ked budu tieto napoje drahsie (i ked tie napoje zdrazeju o viac ako 12 centov hovorili). Alebo som ochotny to dat bezdakom, ak si pre ne pridu a odnesu ich oni do obchodu.

slobodnemaciatko

Sklo je dost neprakticky material. Neviem si predstavit vlacit cele balenie mineralky v skle. Okrem toho plasty mas vsade, nie su to iba flase.

swistica

Nemec: vdaka za prispevok, ja som si myslela, ze zbierat sa budu, aby sa recyklovali. Riesenim je teda tak ako som pisala znizit nakup napojov v plastovych obaloch na minimum a tlacit vyrobcov aby sa napoje znovu balili do skla. Sklo sa da recyklovat nekonecne.

slobodnemaciatko

Predpokladam, ze si sa na zaciatku tiez nezamyslal, ale zo svojej pozicie, kde uz vidis, ako to funguje a vies posudit nasledky tohto kroku, to vnimas inak. Kazdopadne dakujeme za tvoj postreh.

Nemec45

Autor temy ma pravdu, je to vysoko neekologicke oproti sucasnemu stavu. Zijem v Nemecku, tu su vratne flase dlhodobo. Bola taka eko relacia a tam sa hovorilo, ze tie flase su hrubsie ako jednorazove, cize ide na ich vyrobu kopa plastu. Automaty na vratenie sa dost kazia alebo nezoberu flasu, ak je trosku skrcena alebo trosicku poskodeny ciarovy kod. (Cize z obchodu si ich musite odniest zas domov a dat do triedenych nadob). Tym, ze nesmu byt pokrcene, pride pre ne smradlavy naftovy kamion a nalozi 1/100 toho co by mohol odviezt, ak by flase mohli byt skrcene, jednoducho objem nepusti a tak sa zbytocne vozi vzduch. Exhalaty vysoke na mnozstvo prepravovaneho nakladu a to dychate. Potom to ide do vyroby, kde sa kazda flasa musi odstrojit z nalepky a vrchnaka s tym pasikom, ale najhorsie je, ze sa to musi preplachnut silnym dezinfekcnym prostriedkom, ktory sa neda zlikvidovat v cisticke odpadovych vod, lebo tie pracuju s rozkladacimi bakteriami a tento dezinfikator by ich zabil, preto sa to musi riesit neutralizujucimi roztokmi, cize to su dalsie chemikalie do zivotneho prostredia, ktore sa iba tak po pouziti nevyparia! V tej relacii jeden enviromentalny profesor vyratal, ze sa tie flase radsej oplati zbierat do plastoveho odpadu, tie flase sa potom pomelu na male granule a znova sa nasypu vo vyrobe do pece, kde sa z nich vytvori hmota, ktora sa moze vstreknut do foriem, ktore vyrobia nove flase. Cize sa minie iba trocha energie, ktora sa moze ziskat z vetra alebo slnka. Akurat nebudu take cire ako povodne, ale hygienicky su ok. Je to to iste ako recyklovany papier, ktory je len trosku sedivejsi ako ten povodny. Teraz budete platit vyssie ceny za napoje, u nas vzrastli o 30 centov a za flasu dostaneme 15 centov, pricom ako pisem, este viac nicime zivotne prostredie. Ludia hlbsie nerozmyslaju, niekto pride a hura idu sa zbierat plastove flase, ale nik sa komplexne nezamysla nad tym, ako to cele bude prebiehat. A samozrejme na tych vyssich cenach sa nabalia firmy, ktore su spriaznene s vladou a budu politikom platit provizie tak ako pri zbytocnych gastracoch a na tie miliony sa pozbierate vy jednoduchi ludia a este vam daju pocit, ze ude o dobru vec, hoci tomu tak vobec nie je, ale od toho su tu politici, aby nas obabravali, lebo vy iba posluchate a nezamyslate sa :)

slobodnemaciatko

Vyhodit ich predsa tiez musis ist a do obchodu po nove, tak nepojdes s prazdnou, ale vezmes stare. Aspon ludia, ktori potrebuju aj to euro vyzbieraju tie, ktore prasiatka hadzu do prirody, kade-tade. Je to sice este nedotiahnute, ale kazdopadne sa to niekam hybe.

swistica

Riesenim pre teba je i znizit nakup plastov. Porozmyslaj kolko ich za tyzden kupis, co v nich je a ci naozaj nemozes pit nieco ine - voda z vodovodu, caj, voda so sirupom ...Pomoze to planete.

Bambi3

Ono ani tak nejde o to , či za to niečo dostaneš. Ide o to, že urobíš niečo pre svoju planétu. Pre životné prostredie. Aby sa zredukovala výroba plastového odpadu.

Bubliii

Prepac, ale drzi ti vari niekto noz na krku, ze "musis recyklovat?!" Ved este to ani nie je zavedene a uz ludia vymyslaju, ako sa to neda. To je take typicke slovenske, do nemoty sa stazovat a kritizovat.
Ked to nechces, tak to nerob a bodka. A my ostatni, ktorym sa neleni dvihnut zadok, sa radi prejdeme do obchodu (ja tak chodim uz teraz a predstav si, neubudlo zo mna).