Vratne plastove flase

Príspevok v téme: Vratne plastove flase
Zvedavk0

Dnes davali v spravach, ze za plastove flase (ktorych vratnost sa uz dlhsie riesi) sa bude platit cca. 12 centov za kus a ze sa musia doniest nepokrcene a to iste plechovky za 10 centov.
Chcem sa vas opytat na nazor. Ja si neviem predstavit, ze doma zbalim tieto objemne flase, dam ich do tasky, budem sa s nimi trepat do obchodu, tam pojdem do radu na vratenie (jedno ci predavac alebo automat) a ak ich donesiem napr. 8 tak mi za to daju necele euro. Podla vas to dava logiku? Ja toto rozhodne robit nebudem, pokrcim a hodim do plastoveho odpadu, pripadne som ochotny ich vyhodit nepokrcene, ak to pomoze, ale za tu smiesnu sumu sa s tym nebudem trepat az do obchodu i ked budu tieto napoje drahsie (i ked tie napoje zdrazeju o viac ako 12 centov hovorili). Alebo som ochotny to dat bezdakom, ak si pre ne pridu a odnesu ich oni do obchodu.

swistica

No a este jedna poznamka, lebo ocividne si prehliadla, co mi na tvojom prispevku vadilo. Ja neriesim kolko plastov ty pouzivas a nepouzivas. Mne vadi to, ze pises stylom neda sa, neda sa, neda sa. Ak mas taky nazor
, ze je to uz stratene, preco odradzas ludi, co by pouzivanie plastov mohli znizit? Ved nevies kto vsetko to cita, bez toho aby pisal do diskusie.
No a k madarcine, jednak nevies ci viem madarsky, a jednak to mohlo niekoho i urazit. Len tolko ku skatulkovaniu.

swistica

Mozno by pomohol novy druh obalu, mozno i uvedomenie sa obyvatelstva. Specialne na Slovensku, kde pitna voda tecie z kohutika, naozaj nie je potrebne kupovat hektolitre vody balenej v plaste. Ked si ludia vedia priniest flasu vina v skle, preco by mal byt problem priniest nealko tiez v skle?
Vyrobcovia sa riadia poziadavkami spotrebitela. Ak spotrebitelia budu tlacit na zmenu obalu a nekupovat to co skodi planete, vyrobca zmeni obal. Marketing.
Uvediem priklad zo sveta kozmetiky. Kto by pred rokom povedal, ze znacka Garnier, ktora mala v INCI fakt kadeco, zacne vyrabat aj BIO kozmetiku dokonca s certifikatomCPK? Myslis, ze jej ide o zdravie pouzivatelov? Asi nie, kedze vo zvysnych radoch kozmetiky pouziva stare zlozenie. Kedze vsak ludia citaju a zaujmaju sa a chcu prirodnu kozmetiku, tak sa Garnier prisposobil poziadavke trhu. Preco by to tak nemohlo byt i pri obalovej politike?

slobodnemaciatko

Neviem, asi pisem po madarsky. Odkial vies kolko plastovych obalov pouzivam?
Nemam rada hadavych ludi. Diskusia mozna nie je.
Na to, aby si mohla odstranit globalne problematiku plastov by si musela vyvinut novy druh obalu, ktory predci vyhody plastu a motivovat siroke masy ludi, ktori plast vyrabaju, pouzivaju. Pre teba plast ziadne vyhody mozno nema, ale existuje stale dost - hlavne vyrobcov, pre ktorych ano. Drzim ti palce.

swistica

Ano, planeta su i ludia. A ti ludia zacnu mat v roku 2030 obrovsky problem. A nie kvoli jednemu plastu ako pises. Verim vsak, ze ako casom budes vyhladavat informacie, tak budes i ty pouzivat menej plastovych obalov.

slobodnemaciatko

Mila swistica, neposudzuj ludi podla prispevkov, niektori ich totiz mozno pisu zo vseobecneho pohladu a nie z toho, ako sami ziju.

Planeta, to nie je, len priroda a zvierata, planeta su aj ludia. Vacsi problem je zrejme ludska nevrazivost kvoli jednemu plastu, ako plast samotny. A pokial podas ludom tuto problematiku tymto stylom, dosiahnes skor opak. Kazdopadne neprestavaj, len zmen formu.

swistica

Vdaka lenivosti tak v roku 2030 zacnu nezvratne ekologicke zmeny. Mozno si potom spomenies, ze si preto nic nespravila, ze pripadne tvoje prispevky na fore uchlacholili dalsich ludi, vsak co, v plaste je to pohodlnejsie. Trochu sa zamysli.
Ja nefungujem zero waste. Zial to este neviem. No da sa najst vela alternativ ako nekupit potravinu v plastovom obale. Nejake veci dokonca nie je potrebne kupovat vobec. Nas plastovy odpad je o 70 percent nizssi ako napriklad pred rokom. A to za to stoji. Treba o tom hovorit, treba pisat vyrobcom. Robi to uz vela ludi. Mozno sa casom zamyslis i ty a zmenis nazor. Vyhlasaj si na instagrame nejake zero waste profily. Nemusis sa tym hned riadit, no aspon zacnes premyslat, inspirujes sa.

slobodnemaciatko

Pisala som o tom vo svojom prispevku, ze by aspon pozbierali vyhodene plasty v prirode.
Vacsina sa na to bude pozerat z praktickeho hladiska a zo svojej lenivosti.
To, ze nebudes kupovat napoje v plastoch, problem plastov nevyriesi. Je fajn tvarit sa eko, ano, niekde zacat treba, trebars od tych flias, ano napoje v skle su chutnejsie, ano vsetko chapem, ale aplikovat to v praxi je vec ina. Hlavne neovplyvnis siroku masu ludi, lebo su na to rozne dovody. Napriklad spominane politicke, ekonomicke, socialne atd.
Alkohol nepijem, takze ho nekupujem v ziadnom obale.

swistica

Ak je sklo neprakticky material, tak potom nerozumiem ako pocas socializmu ludia zvladli nakupit mineralku :-) Navyse v dnesnej dobe, ked sa vsade chodi autom nevidim problem nalozit sklenene flase do kufra auta. Nehovoriac o tom, ze napoj zo skla je zdravsi a chutnejsi.
A hoc by aj bolo sklo neprakticke, tak je to uplne jedno, lebo ludstvo vedie planetu do zahuby aj vdaka plastom. Mile maciatko, vygoogli si plastove ostrovy v oceane, daj si zobrazit morske tvory ktore zomieraju lebo sa im v tele hromadia plasty. Ak sa ti ocean zda od Slovenska daleko, daj si zobrazit slovensku prirodu s povyhadzovanymi odpadmi, alebo sa len jednoducho prejdi po svojej dedine pricom si vsimaj kde vsade su tie nestastne flase nahadzane. A potom mozno uz premozes svoju lenivost a prestanes pouzivat alebo aspon znizis pouzivanie plastovych obalov.