Máte nejaké rady alebo skúsenosti s tým ako sa vyrovnať s chybami z minulosti? Hlavne ako to prestať riešiť....
Ako prestať riešiť minulosť...
Treba sa s minulostou vyrovnať, tak ze si vsetko zhodnotis a das do suvislosti. Vela zlych veci, co sa mi stali, sa z dlhodobeho pohladu ukazuju byt kľúčovými udalostami mojho zivota. Su stale zle? Ano su. Ale uz sa na ne pozeram optikou vacsieho obrazu, ako súčasti vacsieho celku, sirsieho kontextu. Vskratke: treba si zmapovat svoju vlastnu minulost a vtedy zistis, ze zivot nie je len slzave udolie, alebo rajska zahrada, vsetko ma svoje pre a proti. Ak donekonecna budes vo vsetkom vidiet len tu hroznu stranku, dostanes sa len do sebalutostiveho zacarovaneho kruku. Nemysli pozitivne, ale s nadhladom a zdravym rozumom a odstupom.
Všetky chyby minulosti úprimne oľutovať a poprosiť Boha o odpustenie, potom sa ísť vyspovedať. Celú minulosť odovzdať Bohu a poprosiť Ho aby ti pomohol so zlozvykom vracať sa do minulosti. Zároveň v hĺbke duše uveriť, že ti bolo odpustené.
Aby toto fungovalo správne je tiež nutné v srdci odpustiť všetkým ľudom, ktorí ťa v minulosti ranili, urazili, nespravodlivo sa zachovali...Tiež je potrebné úprimne si predsavziať už chyby neopakovať - k tomu tiež poprosiť Boha o pomoc.
Nič iné na tvoj problém nezaberie..všetky ostatné techniky sú len techniky "potlačovania" - ak mi neveríš kľudne si to skús. Toto ti dosvedčujem podľa svojej skúsenosti a skúsenosti mnohých ďalších ktorých poznám...
Ak máš odpor ku katolíckej cirkvi môžeš celý tento proces vykonať vo svojom vnútri v dialógu s Bohom, ale aj tak by som ti doporučovala nájsť si dobrého pastora, ktorý by ťa tým procesom viedol...
hmankaj, ak niekto naozaj čaká serióznu odpoveď, tak ani náhodou nedá tak jednoducho postavenú otázku ako ty.
Žiadne záchytné body, nič konkrétne, nič bližšie, ...len mimoriadne všeobecná otázka.
Ide o krádež a výčitky? ....... Ide o vraždu? .... Ide o neveru? .... Ide o vyrovnanie sa s rozchodom? ........ Ide o zabudnutie na nemravnú minulosť? ........., alebo ... alebo ... alebo...
hmankaj, ak máš naozaj problém s vyrovnaním sa (s konkrétnou vecou)..., tak si hľadaj skôr odborníka, pretože inak ti aj 100 odpovedí bude nanič.
Mne osobne pomáhajú moje záľuby. Vždy keď chcem na niečo zabudnúť všetku svoju pozornosť venujem istej veci: šport , kniha, hocičo čo ťa baví, robí ťa šťastným a dokáže ťa zamestnať na dlhšie. Potom nemám čas myslieť na veci ktoré ma trápia. Hádam to pomôže aj tebe :)
A pomaha? :-)
neviem ako ostatni, ale ja pijem
Jedine co treba urobit je sa s tym zmierit lebo ta to bude zozierat dokonca zivota nie je dobre stale byt na jednom mieste.
Logicky si tie chyby dokazes zdovodnit...su tvojou sucastou, vyformovali ta, posunuli vpred, uz ich napravit nemozes a bla bla, horsie je to s emocionalnym odputanim, lebo tie chyby ublizili tebe a inym ludom.
Musíš si uvedomiť, že to už bolo. Že to je vec s ktorou už nič neurobíš