nízka hmotnosť dieťaťa

Príspevok v téme: nízka hmotnosť dieťaťa
vaska

Mám 9 mesačnú neterku. Keď sa narodila v 38 t. mala 2200g. teraz má ukončených 9 mesiacov a 6,5kg. nie je to málo? je taká drobnučká, nosí len 62 a je jej vydno rebrá. teraz začala loziť. sedieť vie len mesiac. je to v poriadku? ja sama mám 6 mesčnú dcéru ktorá má 7 kg, meria 68cm a začína sama sedieť. aj ju prikrmujem, ale sestra dáva netrke len materské mlieko a jogurty, občas banán. ako jej mám jemne naznačiť že sa mi ezdá zdravotný stav jej dcéry? jej pediater jej nič nepovie a navyše sestra stále fajčí a pritom malú dojčí.

fanfan

ahoj, viem, o čom píšete. ja mám ten istý problém. 10-mesačná dcérka váži 7200g, je drobná, ale veľmi čulá. Najradšej papa moje mliečko, príkrmy ako kedy. Niekedy zje dosť veľa, inokedy len trocha. No doteraz bola nachladená iba 2x, oproti svojmu nedojčenému staršiemu bratovi, ktorý je chorý často.

msaj

neboj aj my máme také dni keď papáme dobre, a dni keď nejeme takmer nič, takže myslím, že to je v pohode a kedže ju kojíš uhasí smäd mliečkom, je to predsa len 90% vody, myslím, že sa vôbec nemusíš trápiť, malá je určite zdravá a krásna aj keď je drobnučká nie?

anetkaaa

dakujem, dievcata za povzbudenie.citim sa lepsie. aurat mame dva dni ked papa celom dobre,no na nu.zjedla aj zeleninku na obed a vecer kasicku.ja sa ju snazim tak zdavo stravovat.ovocie moc nemusi,ale poctivo ho jej ponukam kazdy den,par lyziciek zje.o ked jej dam na obed maso,to nechce.este hippky ako tak zje.chcela om ju ucit aby nebola preberava.davam jej aj psenove vlocy s ovocim a aj takeeto zdravky.... obcas ich zje.
a pit?to velmi nechce,len po obede par glgov.ja som rada ze ju kojim,to ano len som myslela ze v jej veu by mala viac papat aj ine..

msaj

ahoj anetka a iné baby s podobným problémom,čo by som ja dala za to keby som ešte v desiatich mesiacoch mohla kojiť moju malú, to by som bola asi najšťastnejší človek na svete. odstavila sa sama príchodom horúčav keď mala 4 mesiace a odvtedy je bez mlieka ako takého, nevie ho piť ani z fľaše, vôbec nepotiahne a to už má 8 mesiacov,papá hocičo iné okrem mlieka, prakticky už skoro všetko, ale tiež má dni keď okrem dvoch pribinákov a čaju nezje nič, inokedy papá aj 6x denne, pôr.váhu mala 3540 a teraz váži 7300g, proste je drobná oproti iným deťom, ale je úplne zdravá čulá až moc, takže to tiež vôbec neriešim, moja staršia dcéra bola taká istá, tá sa narodila mala 3900g a v roku mala oblečená 8500, teraz má 9 rokov 25kg, je najmenšia z triedy ale je v poriadku a stále zdravá našťastie, tancuje už tretí rok a všetko je v pohode, športová lekárka mi povedala, že zdravotne a vôbec fyzicky kondične je na tom lepšie ako niektoré 13-15ročné dievčatá, akurát je drobnejšia. takže neboj sa, keď chce papať maminkino mliečko len jej daj, koľko žien by bolo rado, keby mohli dať toľko čo ty, a že je drobnejšia ? no a čo, počkaj za 12 rokov, bude rada, že sa nemusí trápiť s dietami. tak ja len toľko drž sa a dojči ďalej

jablonkaa

anetka a pije dcerka okrem mliecka este vodu alebo cajik? mozno ma smad a preto si pyta mliecko, no kedze je sytejsie ako voda, odmieta inu stravu. skus jej ponuknut najprv vodu, a o cca 5 az 10 minut nejake jedlo. vyskusaj zeleninovu hustejsiu polievku, spenatovu kasu - tu nase deti zboznuju, kuracie sote s ryzou. mne mala ryzu velmi pekne papa, nikdy som jej ju nemixovala, rybu so zemiakmi. zemiakovu kasu napriklad tiez odmieta, napina ju z nej, ale ked jej dam odhryzkavat zo zemiacika, chuti jej. rovnako aj jablcko, radsej ako pyre si ho sama hryzka (samozrejme bez supky). tiez nie je neviemaky jedak, ked ju porovnavam s devatmesacnou neterou, zje mozno polovicu, ale je ciperna, vesela, pohybliva a tak viem, ze jej nic nechyba.
mozno ta dost stresuje aj pediatricka. ale vo vseobecnosti, dojcene deticky priberaju menej ako deti na formulach.

Ivka 1

Anetka mala ma vysku primeranu jej veku.
Dieta v osmom mesiaci by malo vazit okolo 9 kg.Je ale velky rozdiel ci je dieta krmene materskym mlieckom alebo je na umelej vyzive.Tak isto je rozdiel
medzi chlapcekami a medzi dievcatkami.
Vacsinou dievcatka byvaju drobnejsie.
Ja som mala dvoch chlapcov s odstupom
15 mesiacov. Kazdy z nich bol iny. Kym prvy by jedol stale a museli sme davat pozor aby moc nepriberal, druhy jedol ovela menej a este bol aj viac pohyblivy.
Co malej chuti ? Papa uz nejake ovocne kasicky ?

anetkaaa

a ked nechce papat,mam jej dat prsnik? je to spravn? citala som aby som jej nedala.ze ked bude hladna a pochopi ze ine nie je tak zje aj ormale jedlo.ale nie j to surove? ivka a tebe dcerka ako papala?

anetkaaa

dcerka ma 73 cm.ona pribera pravidelne ale pomaly,od zaciatku o tak bolo.je velmi zlata.stale sa smeje.len to papkanie.niektore dni su celkom fajn,ale nieedy nic len prsnik,mozno aj preto je taka.snzim sa zachovat klud,ale...
dakujem za reakcie.

jablonkaa

anetka, aj moja dcerka mala porodnu hmotnost 3200 g. priblizna hmotnost v polroku by mala byt dvojnasobok porodnej vahy a v roku trojnasobok porodnej vahy. u starsieho syna to tak aj bolo. dcerka mala v roku cca 8.2 kg. teraz ma 14 mesiacov, tiez jej najviac chuti materske mliecko. dolezite su prirastky hmotnosti. ak dieta nestagnuje, je to v poriadku. my sme mali od 10 do 12 mesiacov prirastok "len" 400 gramov. nesil to, nenut ju, dieta vyciti, ze sa kvoli jedlu stresujes, a bude ho o to vytrvalejsie odmietat.