Nemôžem sa poriadne nadýchnuť

Príspevok v téme: Nemôžem sa poriadne nadýchnuť
Atanerka

Dobrý deň, neviem sa z hlboká nadýchnuť. Občas mám pocit že sa nutne potrebujem z hlboka nadýchnuť a nejde mi to. Jedine ak zívam sa mi podarí nadýchnuť a vtedy prichádza úľava no netrvá to dlho. Niekedy tento problém nemám vôbec no väčšinu času áno. Som alergička (neberiem nič), fajčím, a mám aj nadváhu. Pociťujem tlak (bolesť) na hrudníku. Zajtra sa chytám k lekárovi, ale mňa by zaujimalo či ma niekto podobnú skúsenosť, na čo sa pripraviť akých odborníkov vyhľadať atď., názory sú rôzne aj tu na fórach aj v mojom okolí. Niekto tvrdí že je to psychického razu, niekto tvrdí že je to astma, a niekto si mysli že je to chrbtica (pracujem 10 rokov ako opatrovateľka seniorov). Mám 33 rokov. Ďakujem za každú radu a názor.

Tomas12345

Tiež mávam občas také stavy že sa mi blbo dýcha a tiež som si všimol že to zívanie mi zvykne pomôcť. Na okúca je celkom dobrý rozmačkaný cesnak.

ahjaj

aktuálne. Ďalším problémom hrudnej chrbtice môže byť aj hrbenie sa. Ono sa od toho dá cielene odnaučiť. Párkrát za deň si pripomeň, že chrbát má byť rovnako široký ako hrudník a vystri sa tak, aby to bolo podľa teba rovnako široké. Spomeň si na to ráno, keď prídeš do práce, cez kávovú prestávku, cez obedňajšiu, a potom keď prídeš domov znova. Niekedy si na to spomenieš len 3 krát za deň, aj to je viac, ako nič, a potom stále častejšie, a nakoniec sa Ti stane zvykom, že sa hrbiť načisto prestaneš. Vyskúšaj to, naozaj to funguje.

ahjaj

dýchacie cvičenie:
ležíš na posteli na chrbte, ruky si položíš na brucho. Dýchaš tak, že pod rukami cítiš, ako sa Ti dvíha brucho. Nádych výdych. Dvakrát za deň urobiť 10 nádychov a výdychov, cez víkend aj trikrát za deň, občas sa počas dňa, aj v práci sústrediť na niekoľko nádychov do brucha, a rovnako takisto aj počas chôdze keď si spomenieš.
(ja pri tomto dýchacom cvičení cítim miernu bolesť krížov. )
Mnohé bolesti krížov a chrbtice sú vraj z nesprávneho tzv. stresového dýchania. Pri strese dýcha človek rýchlejšie a plytšie a nie do brucha, iba povrchovo. Zhoršuje to bolesti chrbtice aj pri rovnakom neurologicko-ortopedickom náleze. Tá istá diagnóza, rovnaký nález, jeden pacient v pohode funguje, druhý nie. Kvôli stresovému dýchaniu ktoré bráni prekrveniu postihnutých častí chrbtice a navyše viac oslabuje svalstvo.

AtanerkA

Dnes som bola u doktorky a poslala ma na ortopédiu chrbtica je ok zajtra sa mám opäť zastaviť. Dúfam že sa mi ti podarí doriešiť

ahjaj

zažívala som niečo podobné. Mám problémy s hrudnou chrbticou a bojím sa nadýchnuť, aby som nemala bolesť. Pravidelne na hrudnú chrbticu cvičím a snažím sa nejak nesústreďovať na dýchanie. Inak ak sa naň sústredíš, skús to v ľahu s pokrčenými kolenami a ruky si daj na brucho. Sústreď sa na to, aby sa Ti pri dýchaní dvíhalo a klesalo brucho a nie hrudník.
Jedným z problémov chrbtice je stres, a vplyvom stresu človek plytko dýcha, nezapája do dýchania brušné svaly, ktoré tým pádom ochabujú a ochabuje aj chrbtica v strednej a dolnej časti, nerozpína sa tak. Darmo človek robí denne brušáky, keď pri dýchaní brušné svaly nezapája.
Takže skús:
1) rehabilitačné cvičenia na uvoľnenie svalstva hrudnej chrbtice, aby dýchanie nebolelo
2) rehabilitačné cvičenia na posilnenie svalstva hrudnej a driekovej oblasti chrbtice
3) cvičenia na brušné svaly
4) nácvik dýchania do brucha