Neliečená alergia - strach s vyšetrenia

Príspevok v téme: Neliečená alergia - strach s vyšetrenia
Rubyyy

Dobrý deň, mám veľký problém a neviem ako ho vyriešiť.

V minulosti som bývala stále chorá a tak som absolvovala vyšetrenie u alergológa. V tom čase som mala asi 19 rokov. Samozrejme test na alergiu bol takmer na všetko pozitívny. Potom nasledovala spirometria ta nedopadla moc dobre a lekár na mňa začal vrieskať že určite nevladzem ani po schodoch a že ani sa nečuduje že som obézna a podobne. Nasledovala otázka či mám domáce zvieratá (mám dvoch psov). Na to reagoval ešte horšie že okamžite ich mám dať z domu preč, pričom alergia na psa tam síce bola no nie taká vysoká ako na iné testované látky. Okrem toho som fajčiar a celé toto vyšetrenie bolo pre mňa jedna otrasná a traumatizujúca skúsenosť. Dostala som rupafin a o nejaký čas som mala prist na kontrolu.

Aby som to upresnila zažila som silnú alergickú reakciu pri kontakte s mačkou (kychanie, slzenie oči, opuch tvare). Mačkám sa oblúkom vyhýbam ale na nič iné som alergickú reakciu nespozorovala. Po mojej skúsenosti som sa na kontrolu vykašľala a prešli takmer 3 roky.

Zhruba vo februári som spozorovala že mám stavy kedy sa potrebujem nadýchnuť zhlboka a samozrejme mi to nešlo. Pomohlo mi keď som zívala a počas tohto aktu sa mi podarilo nadýchnuť sa poriadne. Uspokojilo ma to na chvíľu a potom znova. Keď som v práci tak tento pocit nemám akoby som na to zabudla ale akonáhle som doma a nerobím zrovna nejakú činnosť tak si ,,spomeniem,, a opäť sa snažím z hlboka sa nadýchnuť a nič. Niekedy mi to ide aj bez toho aby som zívala ale to je skôr výnimočne.
Neviem čo to môže byť ale je to velmi nepríjemný pocit a velmi sa bojim ísť k lekárovi po mojej skúsenosti a obzvlášť po tom čo som to zanedbala. Neviem čo mám robiť bojim sa že mám CHOCHP, a často myslím na to že tu už dlho nebudem. Lekár mi v tom čase nakázal schudnúť, prestať fajčiť, a zbaviť sa zvierat a ja som nič z toho nedodržala. Je mi hrozne. Už nedokážem viesť normálny život. Chodím len do práce a domov a tam potom cely čas myslím že čoskoro umriem. Neviem ako ďalej. Pracujem v zdravotníctve a denne sa stretávam s rôznymi diagnózami a sebe nedokážem pomôcť. Prosím poraďte mi čo mám robiť.

Tomas12345

Nerozumiem jednej veci, tvrdíš o tom aké strašné zažívaš no očividné tie stavy nie sú až tak zlé kedže nehodláš pre to aby tie stavy zmizli nič neurobit. Nedokážeš sa zriecť ani cigariet. Znamená to teda že lahsie ti je s týmito stavmi než keby máš začať s postupným vysadzovaním cigariet ?

sused

Noelinka:

Pri astme sa človek môže zadusiť. Sťahujú sa priedušky. Astma je prejav vážneho stavu organizmu.

Noelinka

Urcite mas len astmu a na astmu neumres a chochp urcote nemas lebo nemas príznaky viem ako to je moj ho tiez ma takze je to rozdiel a mala by si aj psychológa navštíviť úprimne ked uz mas strach zo smrti

ahjaj

Ruby, rozhodne musíš navštíviť lekára. Tu chocho môžeš mať a nemusíš. Prestala si aspoň fajčiť teraz, keď je zle?

Rubyyy

Posledné dni je to ešte horšie nemôžem sa na nič sústrediť myslím len na chorobu CHOCHP. Chystám sa k lekárovi v utorok ale bojím sa že zdupkam. Neviem v akom časovom intervale sa dostanem na alergológiu. Stale mám plny nos, dokážem s nim dýchať ale mám pocit že je ,,pripchatý,,.... mala som ťažký život nemám nikoho len tie dva psíky. Neviem čo ďalej. A zistili mi to z tých kvapkacich testov (alergia na zvierata). Nepracujem priamo v zdravotníctve som sociálna pracovníčka v ústave. Mám len 23 rokov a neviem sa dostaviť k lekárovi, pretože sa bojim že mi povie že umriem. V práci ok nemyslim na to - doma depresia totálna....

Omen

Si zdravotníčka, pokyny od alergiológa si dostala a ty nevieš, čo máš robiť??? Začni sa nimi konečne riadiť!
Alergia na zvieratá sa zisťuje prick testami, tak odkiaľ máš to, že: "alergia na psa tam síce bola no nie taká vysoká ako na iné testované látky"? Spirometriu si malá zlú už pre 3 rokmi, a tým, že si sa neriadila pokynmi lekára, si sa mohla prepracovať k astme. CHOCHP podľa mňa nemáš.
Potrebuješ kontrolné spirometrické vyšetrenie, ale na pľúcnom!