Dobrý deň, mám veľký problém a neviem ako ho vyriešiť.
V minulosti som bývala stále chorá a tak som absolvovala vyšetrenie u alergológa. V tom čase som mala asi 19 rokov. Samozrejme test na alergiu bol takmer na všetko pozitívny. Potom nasledovala spirometria ta nedopadla moc dobre a lekár na mňa začal vrieskať že určite nevladzem ani po schodoch a že ani sa nečuduje že som obézna a podobne. Nasledovala otázka či mám domáce zvieratá (mám dvoch psov). Na to reagoval ešte horšie že okamžite ich mám dať z domu preč, pričom alergia na psa tam síce bola no nie taká vysoká ako na iné testované látky. Okrem toho som fajčiar a celé toto vyšetrenie bolo pre mňa jedna otrasná a traumatizujúca skúsenosť. Dostala som rupafin a o nejaký čas som mala prist na kontrolu.
Aby som to upresnila zažila som silnú alergickú reakciu pri kontakte s mačkou (kychanie, slzenie oči, opuch tvare). Mačkám sa oblúkom vyhýbam ale na nič iné som alergickú reakciu nespozorovala. Po mojej skúsenosti som sa na kontrolu vykašľala a prešli takmer 3 roky.
Zhruba vo februári som spozorovala že mám stavy kedy sa potrebujem nadýchnuť zhlboka a samozrejme mi to nešlo. Pomohlo mi keď som zívala a počas tohto aktu sa mi podarilo nadýchnuť sa poriadne. Uspokojilo ma to na chvíľu a potom znova. Keď som v práci tak tento pocit nemám akoby som na to zabudla ale akonáhle som doma a nerobím zrovna nejakú činnosť tak si ,,spomeniem,, a opäť sa snažím z hlboka sa nadýchnuť a nič. Niekedy mi to ide aj bez toho aby som zívala ale to je skôr výnimočne.
Neviem čo to môže byť ale je to velmi nepríjemný pocit a velmi sa bojim ísť k lekárovi po mojej skúsenosti a obzvlášť po tom čo som to zanedbala. Neviem čo mám robiť bojim sa že mám CHOCHP, a často myslím na to že tu už dlho nebudem. Lekár mi v tom čase nakázal schudnúť, prestať fajčiť, a zbaviť sa zvierat a ja som nič z toho nedodržala. Je mi hrozne. Už nedokážem viesť normálny život. Chodím len do práce a domov a tam potom cely čas myslím že čoskoro umriem. Neviem ako ďalej. Pracujem v zdravotníctve a denne sa stretávam s rôznymi diagnózami a sebe nedokážem pomôcť. Prosím poraďte mi čo mám robiť.