Velkonocna oblievacka

zampana

u nas sa len oblieva, no tento rok to uz bolo v pohodicke, kedze uz to manzelovych kamaratov omrzela a uz prisla len rodina.

ahjaj

Veľkonočný pondelok som mávala od detstva rada. U nás nie sú zvykom šibania, iba jemné poliatie parfémom. A prichádzali bratranci a hostili sme ich a rozprávali sme sa a ja som ako dieťa počúvala, o čom sa rozprávajú a bola pekne oblečená.
Teraz je to tak, že nás hneď ráno vodou poleje manžel, ale len veľmi trochu. Potom cestujeme k svokre, kde syn poleje svokru a ešte manželovu krstnú mamu a kým sú oni s manželom tam, prídu k nám iní príbuzní z jeho strany, ktorým sa teším ja aj dcéra. Potom sa vrátia a cestujeme k mojím rodičom. Tam ma poleje ocko, brat, a dvaja bratranci s deťmi a všetci sa veľa rozprávame a bratranci majú malé deti, s ktorými sa možno hrať, alebo mi ich dovolia kŕmiť, či venovať sa im. Je to sviatok, keď sa stretáva rodina a polievanie sa odjakživa dialo v absolútnej slušnosti.
Syna som od malička učila na túto príležitosť rôzne, stále iné a dlhé básničky. Máme videá z toho, keď ešte zle vyslovoval písmená. Povedal siahodlhú básničku s nečistou výslovnosťou, ale doslova ju krásne prednášal.
A s deťmi som zvykla maľovať vajíčka. Vyfúkať, nakresliť naň voskovkou kvety a potom dať do vody s cibuľovou šupkou, aby ho okrem kresby sfarbila. :-)
Keď boli deti malé a niektorá kraslica sa rozbila, nakreslila som na výkres vajíčko, vystrihla a farebné škrupiny z rozbitého vajíčka sme tam nalepili. Dcéru som naučila vyšívať a na Veľkú noc vyšila malý obrúsok. Na budúci rok dovyšíva ďalšie dva, aspoň to tak sľúbila. :-))

Sima332

Ahoj. Mňa nikto nešibal a neoblieval. U nás v rodine na to nik nie je. Ešte dokonca aj ja dostanem čokoládu :-D

clooo

Samozrejme, že väčšina ženských túto tradíciu vyslovene neznáša. A to nielen pre nejaké údery korbáčom, ale aj pre to, že sa počas Veľkonočného pondelka od nich očakáva, že budú obdarúvať, resp. hostiť mužov. Samozrejme, so sviatkami či medzinárodnymi dňami ako MDŽ, MDM, Valentín, z ktorých ťažia ony (ženské), problem nemajú.

Keď zrušiť veľkonočné tradíche, tak aj prihlúply Valentín či MDŽ, kde sa vo svojich požiadavkách môžu fifleny naplno realizovať.

prazvyk

Preco?
Lebo muzom sa paci ak mozu legalne a verejne pouzit nasilie na zenach.
Maju z toho radost ze konecne ju zmastim a hodim po nej prud studenej vody, nasilnr ju hodim do potoka ..
Preto!
A knazi? Ti su slabi aby sa v dnesnej dobe postavili proti rokmi zauzivanemu pohanskemu zvyku. V minulosti mala cirkev postavenie a knaz nieco znamenal ako ucitel ale dnes uz tieto dve zamestnania nic pre mnohych neznamenaju vzhladom nato ako mnohi neveriaci odsudzuju knazov a ucitelov.

swistica

@salkamlieka Dobra otazka, no skor mierena na tych knazov. Ja by som si ich touto otazkou vychutnala. No podstata zrejme bude taka, ze uplne potlacit pohanske zvyky bolo volakedy velmi narocne, tak ich cirkev poprepajala s oslavou zmrtvychvstania. Preco sa toho vsak drzia i v dnesnej dobe, to je otazka.

swistica

Ako si to zena s Velkonocnym pondelkom zariadi, tak tak to ma. Len ma fascinuje, ako v krajine, kde sa väcsina obyvatelstva hlasi ku katolickej viere este stale propaguje tento pohansky zvyk.

pomocnica

Ja som najprv bola úplne proti tomu, ale potom som si povedala, že je to tradícia a kým to je s mierou, nie, že sa idem utopiť, alebo mám rezné rany na riti tak to beriem. Nemám rada keď sa ku mne chce natrepať každý chalan ktorého som stretla, aby dostal peniaze a sladkosti, takých ani nepúšťam, beriem iba tých, ktorých poznám roky a normálne s mierou trochu vody, šibi ryby, pokecáme, pohostíme a ide sa. :D Tento rok bolo dosť vody, pretrpela som, tuším budem nasledujúci rok misska. :D
Niekto podo mnou čo písal o tých babách, ktoré kričia akože nieeee prestaaaň a pritom sa v tom vyžívajú tie poznám a preskakuje mi z nich už. Jedna moja známa mi ešte pred 5 rokmi vravela, že musím kričať lebo to oni chcú počuť, nech sa mykám a bojujem, že vtedy oni budú spokojní a ja už ako fagan som na ňu pozerala, či jej úplne preskakuje, alebo to myslí akože seriózne. :D Ja to beriem ako tradíciu a som rada, že v meste ma nehodia do rieky pričom si rozbijem kolená o skaly a budem rada ak si nenabijem chrbticu, že po Veľkej noci skončím na vozíku. :D Tu to beriem ako možnosť pokecať s ľuďmi ktorých som už dlhšie nevidela. Ja som ohľadne tohto sviatku taká neutrálna asi. :D