Vyživne

Príspevok v téme: Vyživne
Katarina 1983

Dobry den.
Chcem sa opytat, ako to je s platenim vyzivneho. Doteraz mi moj ex platil presne v datum , ktory mu udelil sud. Tohto mesiaca som nedostala, co uz som mala mat. Nechcem , aby som zas nepresvihla, ze som sa mala skor obratit na policiu. Tak som dopadla aj s vyzivnym. Myslela som, ze sa da ziadat aj spat, ze mam dokaz, ze niesme spolu, no na sude mi povedali, ze spatne sa vyzivne neda ziada. Patrilo by mi vraj len vtedy, ak by som mala dokaz, ze sa mi vyhrazal, preto som nepodala. No nastastie to nebolo. Preto Vas prosim, ako dlho mat cakat na meskajuce vyzivne, pripadne, co robit , ako postupovat >????

sused

Katarina 1983:

Všeobecná premlčacia doba dlhu je 3 roky = 36 mesiacov.

Výživné ti patrí len od dátumu, kedy sa stalo právoplatné rozhodnutie súdu že máš naňho nárok, u teba je to rok. Ale všetko máš zaplatené.

Jeden-dva mesiace ak mešká, tak mu zavolaj že prečo, nenahlasuj ho hneď.

tinka345

S chlapmi je to hrozne.... Opustit rodiny a este ani neplatit vyzivne, popripade sa tomu vyhybat... Aj mna by zaujimalo, ako dalej postupovat ???? Muzi spamatajte sa !!!

Katarina 1983

SofiaElla sudom ma pridele platit od minuleho roka. Doteraz som dostala kazdy mesiac do dna urceneho sudom vyzivne od ex , no tento mesiac nic. Preto neviem, ci cakat, ci ho hned hlasit. Lebo tak som sa vybabrala uz s vyzivnym, ze sa odstahoval, tak som myslela , ze mu sud urci od dna , ked od nas odisiel a neplatil nic. Niekde som citala, ze da sa vyzivne ziadat spatne 36 mesiacov, preto som sa neponahlala. No nakoniec, mi pravnik povedal, ze to je len vo vynimocnych pripadoch, ked sa vyhrazal a pod.... Takze mi platil len od sudu a tak som prisla o dost penazi. Preto to nechcem uz zanedbat a hned sa informujem. teda zatial meska prvy krat a zatial 6 dni. Nieje ani chory, ani nic podobne,zeby nemohol platit.A exekutor mu naco siahne, ked nic "akoze" nevlastni.

SofiaElla

Katarína, neviem, čo presne myslíte. Skutková podstata neplnenia výživného je daná, ale ako som spomenula, dá sa to riešiť aj exekučnou formou. Ak podáte TO a povinný (otec) doplatí výživné do rozhodnutia súdu, trestnosť činu zaniká. Minimálne však trestné konanie začne. Riešiť to určite treba, výživné sa platiť musí. A len tak mimochodom, výživné sa dá uplatniť spätne, len vy ste sa toho asi vzdali (alebo nebol dokázaný dôvod priznať výživné). Súd Vám teda priznal výživné od právoplatnosti rozhodnutia.

Katarina 1983

SofiaElla, takze musim cakat tri mesiace, az potom mozem dat TO ???
A moze byt nejaky dovod neplatit vyzivne, ktory uzna sud, ci policia ???