Ahojte mám mesiac pred svadbou a trápia ma pomerne silné úzkosti, prosím vás ma niekto podobné problémy alebo skúsenosti?? Asi 4 mesiace dozadu to u mňa všetko začalo. Bol to prvý deň nástupu do práce, keď som sa z nej vrátila začala som pociťovať úzkosť. Prišli mi na um myšlienky, že som sa nejako previnila voči môjmu priateľovi. On chodil do práce do zahraničia a ja na vysokú školu. kde ma stále balili chlapci a podobne. Ale priateľ o všetkom vždy vedel ( Ak nevedel hneď ako ma napadli také myšlienky všetko som mu povedala). Došlo to až do stavu že som nemohla jesť, lebo mi bolo zle a dávala som sa dokopy asi týždeň. Problém je v tom, že sa mi vždy takéto myšlienky vracajú vždy si nájdem nejaký nereálny problém, potom kým to nepoviem priateľovi tak zažívam tieto stavy. Úzkosť, strach a obavy, že ho stratím, niekedy mám aj návaly tepla alebo zimnicu. Už sme sa kôli tomu aj pohádali, lebo stále naňho vybalím niečo z minulosti, čo som mu vtedy nepovedala a on má potom pochybnosti či mi môže veriť. Nikdy som ho pritom nepodviedla ani sa nijako neprevinila, ale aj napriek tomu zažívam takéto stavy. Nechápem tomu a už si neviem rady sama, preto vás prosím o radu, ako s tým bojovať. Skúšala som všetko od kníh, článkov, cvičenia, ukľudňujúcich čajov a podobne. Prosím ak máte čas poradťe mi.
Strach a pocity viny pred svadbou
áno je tam aj niečo z minulosti, pretože som na niečo prišla mojej mame a asi je to stále vomne nedoriešená vec :/ možno preto pochybujem aj sama o sebe alebo to možno má niečo s týmto celým spoločné .....mám isť na terapiu asi o týždeň tak určite to spomeniem ....a ďakujem krásne za vaše rady, určite vyskúšam :) chodím na jogu, turistiku ochvíľku na bicykel a beriem prírodný liek Anxiolan to je na úzkosti a stres, ale zatiaľ nejak nevidím účinky, a ten kofeín a cukor musím asi naozaj vyradiť.
a psychologička Ti nedala termín na ďalšiu návštevu? Aký máš životný štýl? Cvičenie, šport? Mne posilovňa a kolieskové korčule zvykli pomáhať prekonať psychické zranenia. Vraj úzkosť je následkom nejakého psychického zranenia z minulosti.
Tipy proti úzkosti:
1. pravidelný šport, pohyb - tvorí sa hormón šťastia.
2. prechádzky v parku, v prírode. Slniečko. Vitamín D. Pohľad na zeleň.
3. relaxačné cvičenia, dýchanie. Ležíš na chrbte, dáš si ruky na brucho, a dýchaš tak, aby si cítila, že sa Ti pritom dvíha brucho. 10 krát nádych a výdych.
Popros psychologičku, aby Ťa naučila autogénny tréning. Niekde som čítala, že je povinný aj pre tajných agentov. :-))
4. vynechať kávu, čierny a zelený čaj, obsahujú teín a kofeín, ktoré sú pri úzkosti nevhodné. Vynechať čokoládu. Tiež stimuluje. Vynechať alkohol.
5. Piť čaj z rumančeka, medovky a mäty. Raz jedno, raz druhé, aby sa Ti čaje nezunovali.
6. z aromaterapie levanduľa. Ja mám rada soľ do kúpeľa s levanduľou, ale ak máš rada vonné sviečky, alebo kahančeky s olejom, a aj v skriniach mám plno batôžtekov s levanduľou a predávajú sa aj vankúše na spanie s levanduľou.
4. Persen - nie je viazaný na lekársky predpis a obsahuje bylinkové extrakty. Vitamíny skupiny B. Napr. Antistress B komplex. Horčík. Napr. MagneB6
Nie naozaj som ho nikdy nepodviedla, bolo to čisto o tom že niekde ma niekto balil keď sme boli von alebo mi písal, ale ja som vždy slušne naznačila že mam priateľa a nemám záujem ..... práve preto som sa s tým obrátila tu ... lebo nemám mať kvôli čomu pocity viny, ale ja ich aj tak mám :( nechápem ... bola som u psychologičky a tá mi robila len vstupné testy na základe ktorých mi vyšla úzkosť ....
tu vo fóre Ti zrejme neporadíme, lebo to nejak presahuje hranice obyčajného zlého svedomia a podobne. Obráť sa na psychológa a pokiaľ sú aj silné fyzické príznaky, budeš potrebovať asi aj psychiatra. Priateľa do záležitosti nemiešaj, za nič nemôže a nevyťahuj pred ním nič.
Pokiaľ si iba flirtovala a nebola mu neverná, tak nemáš mať už prečo pocit viny. A ak sa aj niečo stalo, čo píšeš, že nie, aj tak je to už za Tebou, a nepozeraj sa už dozadu, máš sa pozerať na to, čo je teraz a na budúcnosť.
Aj nejaký šport by si mohla skúsiť, alebo pravidelný pohyb. Pôsobí antidepresívne.