ahojte, chcem sa spýtať, či vie niekto, či človek v období nezamestnanosti má nárok na nejaké nemocenské dávky, alebo ako sa to rieši. Pracujem pre zahraničnú firmu, kde mám zmluvu do polovice apríla. Možno by mi ju na požiadanie predĺžili, ale to by som pre firmu musela aspoň 2 hodiny denne počas PN pracovať, aby mi ju predĺžili, a prioritou je uzdraviť sa a zvládnuť aspoň domácnosť, ktorú ešte nezvládam, nie je všetko tak upratané a podobne.
Sľúbili mi, že ma prijmú do druhej práce, ale to sa nerátalo s touto chorobou, a tam ma počas PN tiež neprijmú.
Neviete ako je to s nemocenským v období nezamestnanosti?
Nemocenské v čase nezamestnanosti
teda presnejsie, podmienila by som vrátenie PC tým, že mi vyplatí peniaze, ktoré mi je dlžný.
ahojte znova otázka: morálna aj právna
16. apríla sa mi skončil pracovný pomer na dobu určitú. Pred chorobou som pracovala z home officu z firemného počítača. Konateľ ma požiadal, že má problémy a musí znížiť náklady na mzdy, a či by som dočasne nemohla mať na papieri minimálnu mzdu a zvyšok by mi doplatil na ruku. Keď som sa dostala do nemocnice, a vrátila som sa koncom 3. februárového týždňa, pýtala som si doplatok januárovej výplaty, ktorý na papieri nebol, iba ústna dohoda. Vyplatil mi ju s tým, že ale februárový doplatok nedostanem, pokiaľ nebudem mať predaj inzercií za 4,500 eúr. Logicky som nemohla mať, veď ani pracovať som nemohla. Dostala som zákonom predpísané nemocenské, ale za februárový týždeň, ktorý som pracovala iba minimálnu mzdu, ktorú mám na papieri. Z úst si spravil anál, slovo nedodržal a oznámil mi to až dodatočne.
Teraz si pýta späť firemný počítač. Nedostala som žiadny papier o tom, že si ho beriem domov. Čo si myslíte o tom, že by som si ho nechala?
Ako mi konateľ za to môže uškodiť? Ja som nemala na papieri doplatok mzdy, ani mi ju nedal a spravil si z úst anál. Ja nemám na papieri, že som prevzala počítač, tak musím vrátiť?
Ešte mám dostať z firmy preplatenú dovolenku, ktorú som nestihla vyčerpať. Môžu mi tie peniaze nevyplatiť, ak počítač nevrátim?
Nejde mi tu o nečestné jednanie ako také, ale aké Pán Boh daj, také Pán Boh zaplať. Možno ho hegne, že veď aj on bol sviňa.
Lekar na Tvoju ziadost PN bez problemov ukonci a potom Ta na nu zase vypise i pri tom istom probleme. Pri ziadosti o invalidny dochodok musis byt rok v kuse pn. Takze ak pn teraz ukoncis, bude sa rok ratat nanovo od dalsej pn. Financne veci naozaj netusim. Skus sa poradit na fore na stranke profesia. Tam je viac ludi, co sa vyznaju v tejto problematike.
nápady?
Znova sa ozývam a znova prosím o rady, odborné aj laické.
Dnešným dňom mi skončil pracovný pomer na dobu určitú v Maďarsku a odtiaľ nebudem dostávať už nemocenské podľa tamojších zákonov naň už nemám právo. Tu sa nemôžem registrovať na úrade práce, lebo som PN. Nemám absolútne žiadny príjem, a PN potrvá zrejme ešte niekoľko mesiacov, ak vôbec niekedy budem v stave môcť pracovať. Logicky mi na Slovensku nemá kto platiť odvody, a tak mi zostáva možnosť, platiť si každý mesiac sumu do zdravotnej poisťovne sama, napriek tomu, že nemám žiadny príjem a máme žiť štyria iba z manželovho platu.
Čo by ste mi odporúčali? Prerušiť PN a registrovať sa na úrade práce a potom sa dať znova vypísať na PN?
Musím byť na PN, ak by som chcela, aby mi uznali invalidný dôchodok?
Prerušil by mi lekár PN, keď vidí a vie, že nie som ok? Keby som mala prerušené PN na 1 deň, odvody by za mňa platil štát. Keď nie, niekoľko mesiacov by som si ich musela platiť sama z nulového príjmu, kým mi uznajú invalidný dôchodok.
Otázka znie:
1. Mám prerušiť PN? Neriskujem tým, že na priznanie invalidného dôchodku tým pádom nebudem mať nárok?
2. Mám platiť odvody niekoľko mesiacov a čakať na priznanie invalidného dôchodku?
3. Invalidný dôchodok sa uznáva aj podľa PN, alebo podľa diagnózy? Musím byť PN, aby mi ho priznali?
Ďakujem za Vaše rady. Dovolala som sa do sociálnej poisťovne, a dozvedela som sa, že keďže mi PN vznikla počas práce v zahraničí a nemocensky som bola poistená tam, na Slovensku nemám nárok na vyplácanie nemocenského.
Na vyplácanie nemocenského u nás mám nárok iba vtedy, keď PN vznikne vtedy, keď nemocenské platím u nás.
V Maďarsku som sa informovala, a dozvedela som sa, že nemocenské mi zánikom pracovného pomeru vyplácané nebude.
Takže ostanem v podstate bez príjmu, také sú zákony. Môžem požiadať o sociálne dávky, na tie však nemám nárok kvôli príjmu manžela.
ahjaj, kto má nárok na nemocenské dávky, máš uvedené priamo na stránke sociálnej poisťovne - pozri si to. Takisto si pozri stránku maďarskej sociálnej poisťovne. Čo sa týka dávok soc. zabezpečenia v rámci EÚ - nie je pravda, že nemôžeš žiadať o dávku v inej krajine, než ktorej si občanom. Ak si však chceš nárokovať nemocenské na SK, odporúčam ti aj zavolať do slov. sociálnej poisťovne, povedať im, kde za teba odvádzali odvody v posledných rokoch a hneď si aj zisti, aký formulár budeš potrebovať. Zavolať do sociálky ti veľmi odporúčam, pretože tá je známa svojim zamietavým postojom k vyplácaniu dávok v nezamestnanosti našim občanom, ktorí pracovali v zahraničí, vrátili sa a žiadali o dávku tu. Tak snáď s nemocenským to je inak..
toto je dost komplikovana otazka na fore, ktore neposobi v tejto oblasti. preco sa neopytas v zdravotnej/socialnej poistovni, kde ti budu vediet poskytnut informacie na tvoju situaciu? ...predsa len oni s tym robia a maju prehlad o aktualnej legislative.
v Maďarsku ich poberám, len kým som zamestnanec. Teda do toho 15. apríla. Od toho obdobia na to v Maďarsku nemám právo, lebo som občan Slovenskej republiky. Tu sa naďalej dávajú nemocenstké, alebo ako to je?
To ma hodne mrzí, ako sa k tebe zachoval.
Ono, neviem celkom presne, kde si chceš teda nárokovať sociálne a nemocenské dávky, ak v Maďarsku, tak sa informuj tam, určite tam majú nejaké info centrá, kde ti vedia poradiť.
Ak na SK, tak to je zložitejšie.