ahojte, chcem sa spýtať, či vie niekto, či človek v období nezamestnanosti má nárok na nejaké nemocenské dávky, alebo ako sa to rieši. Pracujem pre zahraničnú firmu, kde mám zmluvu do polovice apríla. Možno by mi ju na požiadanie predĺžili, ale to by som pre firmu musela aspoň 2 hodiny denne počas PN pracovať, aby mi ju predĺžili, a prioritou je uzdraviť sa a zvládnuť aspoň domácnosť, ktorú ešte nezvládam, nie je všetko tak upratané a podobne.
Sľúbili mi, že ma prijmú do druhej práce, ale to sa nerátalo s touto chorobou, a tam ma počas PN tiež neprijmú.
Neviete ako je to s nemocenským v období nezamestnanosti?
Nemocenské v čase nezamestnanosti
Áno, maďarská spoločnosť za mňa platila odvody (zdravotné a sociálne) v Maďarsku. Odhlásila som sa zo slovenskej zdravotnej poisťovne a sociálky s tým, že oficiálne za mňa odvádzajú odvody v Maďarsku. A som zamestnanec, nie na dohodu. Bola to zmluva na dobu určitú, lebo firma tam iba začínala a konateľ nemohol vedieť, ako bude úspešný. Vypršala mi 15. januára a vtedy ju predĺžil na ďalšie 3 mesiace.
Je to redakcia priemyselného časopisu a konateľ by v podstate odo mňa očakával pomoc pri vydaní ešte jedného čísla časopisu, lebo nikto iný okrem grafičky už vo firme neostal. Neviem, či bezo mňa to číslo vyjde, ale mám na konateľa ťažké srdce, lebo keď som po ťažkej chorobe prišla domov z nemocnice, pýtala som si peniaze, na ktorých sme boli dohodnutí a on sa ma ani nespýtal, či som už ok, kým som bola v nemocnici, ani skoré uzdravenie, ani nič také, a na požiadavku zvyšku mzdy mi napísal, že ak nebudem mať predaj (inzercií) nad 4500 eúr, dostanem len minimálnu mzdu, ktorú mám na papieri. S prepáčením je jedno, aj keď zdochnem, mám mu "vydělávat peníze", inak som mu totálne ukradnutá a že namiesto mesiaca mať na predaj kvôli chorobe kratší čas je už dôvodom, prečo by mi nemal vyplatiť to, na čom sme boli dohodnutí.
Teraz ho pravidelne informujem, že som ešte stále pn, a termín ďalšej kontroly je o dva týždne.
alebo mám pocit, že ty si vlastne SZČO (na dohodu asi), tak sorry, som ťa brala ako zamestnanca..
ahjaj, to znamená, že maďarská spoločnosť za teba v posledných mesiacoch platila odvody (zdravotné a sociálne) v Maďarsku? Alebo inak - ty si sa odhlásila zo slovenskej zdravotnej poisťovne a sociálky s tým, že si predložila, že oficiálne za teba odvádzajú odvody v Maďarsku?
15 mesiacov som pracovala pre firmu registrovanú v Maďarsku, tam sa odvádzali aj dane. Predtým som bola 3 týždne nezamestnaná.
Ahoj, v prvom rade musíš uviesť, v ktorej krajine si chceš nemocenské nárokovať a v ktorej krajine si za posledné roky odvody odvádzala (resp. tvoj zamestnávateľ).