Dobrý deň,dňa 21.12.2018 som bol operovaný Epikríza:Pacient po úraze pravého TC klbu prijatý na chirurgické oddelenie.RTG:zlomenina fibulárneho malleolu a subluxaciou v TC klbe.Po bezprostrednej predoper.príprave operácia osteosynthesa fibularneho malleolu uhlovostabilnou dlahou a sanacia TC syndezmozy trikortikalnou skrutkou.Z nemocnice som bol prepustený na štedrý deň do obeda.Sadrova dlaha,medzi tým tuším 5 razy prevezovanie na 10 deň vybratie stehov.Skoro stále sádrová dlaha,2 týždne sádra.Potom aj teraz ponožková ortéza.Pred tyždňom som bol na kontroly u ortopeda,tak že už možem skušať dostupovať plnou vahou na operovanú nohu.Ked som bol na kontroly v polovicy februara tak mi povedal dostupovať len 50 % z telesnej hmotnosti.Noha je mierne opuchnutá,neboli.Už 3 týždeň chodím na rehabilitácie....magnetoterapia,bio svetlo,výrivka,cvičenia+ cvičím aj doma.Ps moja otázka je ako dlho sa na takýto zlomený a po operácii členok maroduje.Čo som sa pýtal svojho oš.ortopeda tak vravel že členok je čert,že aj pol roka do pol roka.No a som sa pýtal aj čo chodím cvičiť,že jak dlho trvá rozkývať taký členok.Že do pol roka.Aký je váš názor...mám 35 rokov.Pri dostúpení na členok ma ten ale iba trocha zaboli tak 20 %.No len ho neohnem ako zdravý takže chrámem.Sem tam prejdem po dome aj bez barlí.Jaj a z RTG po kontrolách zlomenina je zrastená.Pekný deň
Členok
Myslím, že toho pol roka je taký normálny čas ale sám uvidíš ako sa budeš cítiť. Niekomu to ide aj rýchlejšie
k zlomeninám treba k prvotným 5 t prvej pomoci: ticho, teplo, tíšenie bolestí, tekutiny, transport, pridať 6. t, ktorým je trpezlivosť. Kozmetička, ku ktorej chodím (som chodila), mala zlomeninu v členku 3 násobnú, a základné pohyby nohou zvládla po 4 mesiacoch, teda ísť na vlastných nohách a pod. Ale aj po tých 4 mesiacoch členok opúchal a pobolieval, potreboval viac oddychu a vyložiť.
Takže univerzálne pravidlo neexistuje, každá zlomenina je iná, aj zrastená kosť, je zrastená, ale tam je oslabnuté jednak svalstvo okolo, potom krvný obeh, potom menej záťaže znesie a pod a iné ako trpezlivosť Ti vlastne neostáva.