Invalidita, nárok na invalidný dôchodok

Príspevok v téme: Invalidita, nárok na invalidný dôchodok
Invalidka

Ahojte som uznaná invalidnou na 50%, už to je vyše troch rokov, no invalidný dôchodok nedostavam. Naposledy keď som bola na sociálke, vraveli mi, že to, že som uznaná invalidnou ešte neznamená, že môžem poberať invalidný. Je to pravda? Takto to funguje? Z akého dôvodu som potom uznaná invalidnou, alebo aké mám mať z toho výhody ako chorá? Ďakujem za príspevky

Tomas12345

antilooopa :

Teba som sa to opýtal, pretože sa v tejto téme prezentuješ ako niekto ovládajúci zákony a nariadenia úradu, prepdpokladám preto že určite poznáš názor úradu čo robiť v situácii ktorú som popísal.

Tomas12345

antilooopa :

Naozaj su tie odrobené roky k získaniu ID potrebne ? Predstav si nasledujucu situáciu. 25 ročný študent ktorý dokončil vysokú školu sa chce ísť zamestnať, (odrobené ešte pochopitelne nič nemá) no medzitým sa mu stane vážny úraz, ktorý mu spôsobi imobilitu vrátane neschopnosti práce.

Moja otázka znie, ak dotyčný si vzhladom na svoj zdravotný stav nemá ako zohnať prácu, ale ani od štátu nebude vzhladom na neodpracované roky dostávat ID, z čoho bude dotyčný žiť ?

antilooopa

Keď máš odrobené roky a splnené všetky podmienky, tak to nerieš tu na fóre, ale na centrále Sociálnej poisťovne! Písala si tam vôbec?

Invalidka

Roky odrobene mám, dokonca som si jeden necelý rok doplacala, aby mi to sedelo, lebo väčšinu času som pracovala v zahraničí. Ďakujem za odpoveď, len mi nejde do hlavy, prečo má každý rok volajú na posudkovu komisiu a tam je napísané, že ak sa nedostavim, pozastavia mi výplatu invalidného. Tak potom v tom asi majú bordel?

antilooopa

Aby si dostávala invalidný dôchodok, musíš mať odrobené roky primerane vzhľadom k svojmu veku. To, že si uznaná invalidnou, ešte neznamená, že máš nárok na ID. Naštuduj si zákony.