Mozem antibiotika rozdrvit a tak prehltnut?

Tomas12345

Ja by som bol v tomto velmi opatrný a zbytočne nešpekuloval. Ak sa tablety drviť môžu potom je to ok, ale ak sa nemôžu tak hrozí pri rozdrtení tablety predávkovanie. Vo vnútri tabliet sa nachádza filter ktorý riadi uvolnovanie ucinnej latky. Ak sa tento filter zničí (rozkúše) tablety sa nebudu uvolnovat v správnom množstve a v časovom intervale v takom akom majú. Tak napríklad liečivo ktoré sa má uvolnovat 8 hodín sa po rozkúsaní už nebude uvolnovat 8 hodín ale uvolni sa celé v priebehu hodiny čo spôsobi predávkovanie. Ucinna latka sa rozdretením síce nezničí, no naruší sa správne uvolnovanie liečiva.

Pokial nie je v príbalovom letáku vyslovene uvedené že sa tabletky majú/môžu drtiť tak ich nedrť. Ak máš nejaké nejasnosti spýtaj sa lekárnika. Na magister.sk vpravo dalo sa dá opýtať lekárnika online.

gyzka :

To je hlúpost, nevidím dôvod prečo by nemohli starí ludia prehltnut lieky v pevnej forme. Navyše platí to, že pokial sa tabletky drtiť nemôžu tak sa ani nedrtia, aj kebyže ich pacient nedokáže prehltnut. V takomto prípade by sa účinná látka podala v kvapalnej forme, alebo vo forne injekcie.

Atbbb

Kupila som si probiotika probio-fix ale aj tie su hrozne velke ale to su tie v praskoch. Mozem to vysypat a tak zjest?