Štúdium mikrobiológie

Bubliii

uf, tazko povedat.. vela mojich spoluziakov totiz potom odisla na medinu alebo robi nieco ine a s mnohymi som aj stratila kontakt. naozaj neviem toto.

Bubliii

Ano ekologia bola medzi predmetmi v tych prvych dvoch rokoch, takze myslim si ze ano. Ale pozor environmentalistika uz nie.
Tak som rada, ze som mohla pomoct :)

Bubliii

Ahoj opat, no ciastocne ano, lebo pocas tych dvoch rokov budes mat aj skusky z chemie, asi 3 alebo 4. Takze ak ti ide, je to pre teba rozhodne plus! No s prijimackami ti neporadim, ako som pisala mna vzali bez nich lebo som mala ciste na mature. K prihlaske dokladas maturitne vysvedcenie (myslim, lebo uz je to par rokov dozadu co som bola na skole) a myslim, ze este stale plati, ze do isteho priemeru beru bez prijimacich skusok.Mozu si to dovolit, lebo ono sa to casom dost preriedi. Nas brali do rocnika 200, a koncila polovica. Co sa tyka matematiky, z tej na biologiu potrebujes asi tak iba statistiku a tej sa isto priucis, ak by si do buducna potrebovala profesionalne matematiku, da sa to zaplatit, aj ja ja to tak riesim. Inak genetiku som studovala ja. Princip je tam rovnaky, ako som pisala. 2 roky vseobecna bio a v tretom roku sa specializujes. Ale to nie je len genetika clovek, ako si mnohi myslia, naopak, viac riesis kvasinky a drozofily ako cloveka, takze mikroorganizmom by si sa venovala tak ci tak. Ale urcite ti viem povedat ze uplatnenie genetika a mikrobiologa je ine, genetik je akoby viac specializovany a preto aj tych pracovnych pozicii je menej. A zavisi aj od regionu. v BA by si nemala problem s genetikou. Ja zijem v NR a tu to teda tazke je.

Biola234

Ahoj, takže pri štúdiu mikrobiológie nepotrebuješ chémiu ? Lebo ja som si myslela, že áno tak kvôli tomu som si zvolila aj seminár z chémie. Chémia mi ide tak na 1-2, takže až také strašné to nie je, ale nejak si neverím, že by som zvládla aj niečo ťažšie ak by som študovala niečo s chémiou ďalej. Ak sa môžem opýtať, z čoho boli prijímačky ? A koľko ľudí prijímajú ? Ešte som rozmýšľala nad štúdiom genetiky, ale neviem si vybrať. Zas by som chcela študovať niečo také, aby som mala aj dobré platové ohodnotenie. Známky mám celkom dobré, čisté jednotky až na matiku, z tej mám 2-3, ale neviem či by ma prijali alebo nad tým nemám ani uvažovať.

Bubliii

Ahoj, ak chceš ísť študovať BIO, tak potrebuješ kombináciu biologie s niecim. Drviva vacsina ludi si dava biologia+chemia, ale ja som napr mala biologia+geografia lebo chemia nie je moja salka kavy. A v pohode ma vzali bez prijimaciek. Studovala som na Prirodovedeckej fakulte UK v Bratislave, na bakalarskom stupni by si sa 2 roky ucila tak vseobecne - z kazdeho rozku trosku (ludia, rastliny, zvierata, aj mikro). Potom v 3.rocniku by si si vybrala specializaciu - mikrobiologiu a na tuto temu uz pisala Bc.pracu. Mikro+viro (byvaju spojenie tieto predmety) inak patrili medzi oblubene.
Co pozorujem z okolia, mikro sa urcite oplati studovat, lebo uplatnenie mas daleko vacsie ako napr. zoolog, botanik, antropolog a pod. S mikro mozes robit ako zakladny vyskum niekde na univerzitach a SAVke, ako aj v sukromnych firmach, vo firmach zameranych na potravinarsky a farmaceuticky priemysel. Dost casto mi aj chodia ponuky na mikrobiologa cez Profesiu. Takze za mna urcite ano, a ak chces vediet viac, pytaj sa.