problémy s mamou

Príspevok v téme: problémy s mamou
smutkoo

Zdravím, chcela by som sa spýtať na Vaše skúsenosti s matkami. S tou mojou sa už pár dní nerozprávam, teda ja som aj mala snahu to zlepšiť, ale je tvrdohlavá a nerozpráva sa so mnou naďalej. A pritom ja som tá, ktorá sa nahnevala. Ide o to, že som jej odvrkla, pretože som si začala všímať už veľmi dávno, že má na mňa a mojich bratov rozdielny meter. Ja som jediná dcéra v domácnosti, čiže musím všetko, a keď nie je niečo spravené, tak samozrejme za to môžem ja. Bratia nemusia nič a ich si hýčka, brat má 25 no správa sa ako keby mal 15. Chodí každý víkend do krčiem, potom sa mu ešte pred odchodom na internát mama ponúkne, či nepotrebuje peniaze. Mne peniaze nejak moc neponúka, tiež som študentka na intráku, peniaze mi dá iba keď si už naozaj v núdzi popýtam. Mladší brat je taká čierna ovca v rodine, nemá dobré známky v škole a ani to správanie nie je bohviečo..Väčšinu času strávi na mobile alebo PC. Už ma to začalo riadne hnevať, pochytili sme sa, lebo mi vykričala že by som niekedy už mohla začať pomáhať, napríklad variť..Pritom som deň predtým navarila, častokrát keď mám voľno zo školy a som doma jej zavolám, že čo treba navariť, z mojich súrodencov môžem s čistým svedomím vyhlásiť, že pomáham doma najviac..Veď predsa chalani nemusia. Už som z tohto dvojakého prístupu unavená, ani neviem, či sa mám snažiť urovnať to, odignorovala môj telefonát, vôbec jej na tom nezáleží..Niekedy mám pocit, že jej nezáleží ani na mne.

Meridian

Bohatier ved tu vôbec nejde o to či to tak funguje vždy bezpodmienečne.
Ale ako pohľad do života,že v takejto firme sa uplatnia práve takýto....
Ani nejde o konkretny pripad ,ze dvaja potencionalny ryvaly v skutocnosti zastanu pracu v ociach zamestnavatela rovnako ...
To ken z pohladu ukryvdenej dievcuny je ona ta lepsia,ale to len preto lebo si nepovie svoj nazor,lebo si mysli ze ked trpí tak kazdybsi povie to je ale bezproblemovy clovek ten je naj ,ale zasa ten co si povie svoj nazor a robinlen to co je nevyhnutne popripade vie pivedat nie!Kebonaj povedat nie je dolezite v zivote!!
Niekedy ma mrzi ,ze ludia nevedia citat medzi riadkami a vacsinou ja sa snazim opisovat zmysluplne ale chapem......

Bohatier

Meridian, reakcia na knihu (DOBRÉ DIEVČATÁ SA DOSTANÚ DO NEBA ZLÉ VŠADE)

Nedavno si tu poukazoval napr. na film Matrix. To ma len tak napadlo ze ci tam nebude tiez nejaky ten zmysel? :) Ale isto to aj takto casto krat funguje! (podla tebou citovanej knihy samozrejme). :))) Si myslim ze vzdy tam hodne zavazi aj to ze kto je majitel firmy. A uz je iba na ludoch ci tam chcu pracovat a aj nadalej podporovat rast takejto spolocnosti nakupom ich ponukaneho tovaru alebo sluzieb!

Jaja12345

dobreuz : :D toto bolo vtipné, v dobrom.

smutkoo no moj nazor je taky, ze stale v kazdom vztahu ma niekto naviac Ked muz velmi chce zenu, zena nemusi robit nic alebo len velmi malo.A naopak ked chce zena velmi chlapa musi sa snazit zase ona viac.Tusim je to tak asi aj u vás.U deti je to potom to iste.Synov berie ako otca, teba ako seba.Mozno sama v niecom zlyhava, sama ma toho dost.Ona je ta co sa musí snazit.A od teba caka ze budes ako ona.Niekto jej pomoct musi a v tebe vidi toho cloveka.Ja poznam rodinu, zena nerobi iba muz.A dokonca teraz nerobi ani dospely syn.No muz je ticho.Lebo je rad ze ma taku zenu a takisto nepovie ani synovi nic.Takze syn mlady vala sunky a stary chlap maká. A otec nepovie ani slovo.Ja som z dvoch sestier a tiez som vzdy musela robit viac a sme skoro rovnako stare dokonca sestra je starsia tak by som cakala ze ona bude musiet viac.A samozrejme ako pises sestru ospevuje mna len uraza.To je zivot teda :)

Tomas12345

ahjaj :

"Na chlapcov má takmer nulové očakávania. To, aby chlapec viac pomohol, vyžaduje viac boja a viac energie. Tak to vzdá vopred."

No tak ale predsa sa moja domnienka potvrdila, že sa k nej správa prísnejšie preto lebo vie že si to ku nej môže dovoliť. Rovnako tak je to i v našej rodine. Moji starí rodičia si viac dovolia k svojej dcére, než svojmu synovi. Zrejme to bude i tým, že ich dcéra si od nich nechá veľa veci "ľúbiť".

Meridian :

Ano, pochopil som ako si to mal na mysli. Súhlasím aj s tým že "kôň ktorý ťahá sa na neho naloží" - to sa bežne tak deje, ak šéf vidí že zamestnanec je ochotný pracovať bez frflenia ešte viac mu pridá roboty lebo vie že si to k zamestnancovi môže dovoliť.

Co sa mi však nejako nezdá, je to, že ak by mal šéf na výber,či vyhodiť zamestnanca ktorý bez frflania a problémov poctivo odrobí svoju prácu, alebo zamestnanca ktorému treba dva krát povedať jednu vec, prečo by zamestnanec vyhodil zamestnanca ktorý je bezproblémový ? To predsa nedáva logiku. Je to preto mimoriadne tvrdenie a mimoriadne tvrdenia potrebujú mimoriadne dôkazy, preto sa pýtam, aké dôkazy má autor na toto tvrdenie ? Odkazuje sa autor v knihe na nejaké rozsiahle štúdie ktoré by to potvrdzovali ?

smutkoo :

"zrazu ma plac asi po 5 minutach presiel a moje zmyslanie sa otocilo o 180°. Povedala som si,preco by moje stastie malo zalezat od nej"

Super !!!! Cloveku sa totižto rapídne zlepší život ked si uvedomí že v tomto živote sa človek nemôže spoliehať na ostatných, a nemôže jeho štastie byť závisle od druhých ale len od neho samého. Jedine na koho sa dá spolahnút je Boh a nikto iný.

ahjaj

"Mamu nemozem zmenit,ale svoj postoj ano. "
Presne tak. Ona Ťa teraz "trestá". Netráp sa nad tým, ona jednoducho očakáva od Teba viac, lebo si dievča.
Očakávala by viac aj od otca, ale ten nato kašle. Očakávala viac aj od Tvojích bratov, ale tam si zvykla, že na ňu permanentne kašľú a tak prestala mať nároky. A teraz Ti dáva najavo, že s Tebou ešte počítala, ale že si ju nepochopila.
Neboj, prejde ju to.
Keď sa bratia oženia a budú mať novorodeniatka, príde k nim iba ako návšteva a pomôže len minimum. Zato, keď Ty na tom budeš tak, môžeš rátať s jej maximálnou pomocou, lebo Ty si jej dcéra a u Teba sa bude cítiť ako doma.
V podstate Ti to tak neukáže, ale tie väčšie očakávania znamenajú vlastne aj bližší vzťah. Bratovia sú krátkodobo, keď vyletia z hniezda. Ty si stálica. Spoľahlivý človek, na ktorého sa ona môže vždy obrátiť, a tak isto to bude aj vtedy, keď Ty budeš potrebovať ju.
Tak spomeniem, mne moji rodičia pomáhajú viac, keď niečo je, ako bratovi a švagrinej. Ale aj mala na mňa mama od malička väčšie nároky.

smutkoo

Ahojte,preslo zopar dni, cakala som ako sa nasa ticha domacnost vyvinie. Mama za mnou pride iba ked nieco potrebuje,inak sa so mnou nadalej nerozprava. Vcera mi volala z prace,ze "ahoj,mohla by si nieco prosim ta spravit na obed,napriklad palacinky?" Vravim jej uz mam nachystane cesto na lievance,ona ze okej moze byt. Potom sme sa zvysok dna nevideli, nasledujuce rano som prisla do obyvacky, zdravim ahojte,mama nic,neodzdravila a stale sa so mnou nerozprava. Neviem uz naozaj,ze co sa v takejto situacii ma robit. Dostala som v jeden den celkom hystericky zachvat placu v izbe do vankusa,ze za co to mam, zrazu ma plac asi po 5 minutach presiel a moje zmyslanie sa otocilo o 180°. Povedala som si,preco by moje stastie malo zalezat od nej, snazim sa ale ked to nedokaze ocenit tak nemozem na jej oceneni lipnut. Mamu nemozem zmenit,ale svoj postoj ano. Tak som ho zmenila a uvidime co mi tato zivotna skuska prinesie. Dakujem Vam vsetkym za Vase vyjadrenia,rady ci podporu. Vazim si to,naozaj. :)

Meridian

Tomaš 12345 zase?..
Ale ok.
Nenapisal som ,ze sa niekto chova neuctivo k zamestnávateľovi,ale ze frfle alebo nieco v tom duchu.
Pointa bola vykreslena len obrazne a to tak ,že v živote sa stava a casto naozaj v zamestnani ,ale aj v rodine,ze ten kto bez reptania všetko spraví vijde na psí tridsiatok ale ten ktory si povie svoj nazor alebo dokaze aj odmietnut si ho ludia viac vážia.Velakrat a to doslova kôň ktorý ťahá sa na neho naloží .Neviem či som ti to dostatočne vykreslil o čo ide .Ak si naozaj všímaš život okolo seba vieš čo som myslel.Neviem či mám očakávať že to pochopíš dúfam že ano ,lebo inak nás čakajú dlhé príspevky...

ahjaj

tomas očakávania matky na dcéry a synov sú rozdielne. Ja som to zažila tiež. Moja mama je veľmi zlatá, čokoľvek pomôže, keď ma prepúšťali z nemocnice a manžel bol na zahraničnej ceste, prišli ma vyzdvihnúť. Ale keď sme cez víkend tam, odo mňa očakáva viac pomoci, ako od brata. Brat si robí čo chce, kým ja pomáham. Nejak veľa toho nie je, takže mi to nevadí, ale jednoducho to tak je.
Čo sa týka finančne, vždy sa snažila dávať rovnako.
Prístup ku každému dieťaťu je iný. S bratom sa poháda, brat potom príde akoby sa nič nestalo a mama sa nehnevá. Keď so mnou, tak mi dáva(la) najavo.
(nie preto, už som sa naučila pristupovať tak, aby k hádkam nedochádzalo)
Takže niet tu čo nechápať. Jej mama ju má rada, ale súčasne v nej chce mať oporu, chce apelovať viac na jej svedomie, požaduje viac pomoci, lebo to je dievča. Na chlapcov má takmer nulové očakávania. To, aby chlapec viac pomohol, vyžaduje viac boja a viac energie. Tak to vzdá vopred. Dievča je tvárniteľnejšie a viac emocionálne založené. Pomôže už aj preto, lebo mu je ľúto mamy, že musí robiť všetko sama.
Autorke radím preskákať si nejak toto obdobie, a snažiť sa zbytočne nehádať. Mama iná nebude, ale ti ešte v živote veľmi veľa pomôže a keď bude zle, bude možno jediná,kto pri tebe stojí.

Tomas12345

smutkoo :

Tak ja potom fakt tomu nechápem... Možno je tvoja mama z niečoho frustrovaná a vie že na tebe si to môže dovoliť, k bratovi by si to dovoliť asi nemohla a preto si to ventiluje na tebe.

Meridian :

Zamestnanec radšej prepustí pracovníka ktorý sa voči zamestnávateľovi chová normálne a podrží zamestnanca ktorý sa voči šéfovi chová neuctivo ? Prečo je tomu tak ? Vysvetli mi to prosim čo si z tej knihy o tom vycital.