Priprava na tehotenstvo kvoli chorobam

Príspevok v téme: Priprava na tehotenstvo kvoli chorobam
kejty11223

Dobry den.. Idem si sem k Vam po radu, tak dufam ze nedostanem len same skarede komenatre.. :) Mam 24 rokov, problemy s autoimunitou, silnu anemiu, problem s vysokym tlakom, hnackami, a samozrejme problemy s pravidelnostou menzesu. Neberiem HAK, ani o to zaujem nemam. Doktorka sa spytala kedy by som chcela dieta, povedala som ze o dva tri roky, kedze chystame svadbu a stahujeme sa. Zmienila sa po mojej preventivnej prehliadke aby som zacala s vitaminmi a pripravkami kvoli mojmu zdrav.stavu a viacerymi diagnozami uz teraz. Trochu ma to zaskocilo, ale objasnila mi to.. Isla som odniest papiere k obvodnej a s nou som sa tiez radila, pozna ma od narodenia. Suhlasila so vsetkym a povedala ze to je dobry napad.. Vitaminy atd sem pisat nejdem, vsetko bolo konzultovane s GYN, obvodackou, aj dalsou gyn ohladne tohto celeho.. Len som o tom nikdy nepočula, rada by som počiula názor a skúsenosti od Vás, Ďakujem

Tomas12345

antilooopa :
Keby každá žena ktorá ma hypertenziu nemala rodiť tak by bolo menej žien ktoré si odniesli s pôrodu zdravotné následky. Tých maldých žien s hypertenziou zas tak vela nie je. Isteže existuju i ženy ktoré s hypertenziou dokázali odrodiť, no treba sa pozrieť na celkový počet žien a všímať si to kolko % zo všetkých žien s hypertenziou nemali po pôrode trvalé zdravotné následky ?
Ten vysoký krvný tlak ( + anémia) je v tehotenstve velký handicap. Spýtam sa ťa, išiel by si plávať na vzdialený polkilometrový ostrov sám, bez možnosti zachrány a navyše kebyže o sebe vieš že si neplavec ?

khv : písala že máva 160 - 180 horný tlak.

Marosko-n

Si ešte mladá, dá sa všeličo napraviť a pomôcť. Ak chceš lepšie zdravie nepoužívaj lieky !! Telo sa musí znormalizovať.......
Ak chceš skutočne pomôcť tak napíš pomôžem. Ale píš len pravdu !

khv

amenia predpokladam že berieš nie vitaminy, ale lieky od Dr. napr. Sorbifer -ten zapeká takze problem s hnačkou by kus poriešil..

hnačka- na gastre si bola, na alergologii si bola? ci nemaš alergiu na potraviny a nehnačkuješ z toho...

a ten vysoky tlak je tiez problem, aj ked nepises kolko mas tlak.. treba to riesit, porážku počas porodu asi dostať nechceš...

antilooopa

No...našťastie Tomáš nie je tvoj kardiológ :D to by musel najprv vyštudovať medicínu.
Keby každá žena, ktorá má hypertenziu, nemala rodiť, to by vyzeralo. Všetko sa dá, keď sa chce. Úspešne porodili i ženy ťažko choré-dialyzované diabetičky, ženy po 40ke trpiace hypertenziou a obezitou, či ženy s ťažkou schizofréniou či genetickými poruchami. Takže sa netreba nechať znechutiť, všetko sa dá skúsiť, keď aktívne spolupracujú žena a lekári.
Plus platí jedna vec-lekár môže žene tehotenstvo neodporúčať a vysvetliť jej prečo a aké to môže mať následky. ALE-žena sama rozhoduje a može sa rozhodnúť, že toto odporúčanie neuposlúchne a otehotnie. A i vtedy je lekár povinný urobiť všetko pre to, aby to celé dopadlo dobre ako pre dieťa, tak pre dotyčnú matku, i keď sa to nie vždy dá. Obdobie striktných "zákazov" je dávno passé, pacient má do toho čo povedať.

Shaylinka

Na MS ti radim Mastodynon kvapky su na prirodnej baze mne dali MS do poriadku a to mam PCO a ine baby chvalia aj inofolic ja som ju tiez kúpila ale nie na MS ale na zlepšenie kvality vajok

Tomas12345

kejty11223 :

No tak na sone srdca sa ani nedá mať čo zlé, to by si musela mať bud vrodenu vadu, ischémiu, alebo hypertrofiu, pričom ischemia a hypertrofia vznikaju az v starsom veku.

Ten tlak a pulz máš ale vysoký, hlavne ten tlak. Mať v priemere 170 horny tlak a 100 dolný tak to je ozaj zle kompenzovaná hypertenzia. Ja byť tvojim kardiologom tak ty zvýšim dávky, a o nejakom pôrode by nebolo ani reči ani chýru.

No hej ten stres býva nepríjemný, ale predstav si že ak budeš tehotná tak sa ten stres ešte zintenzívny. Vela nocí počas ( i po) tehotenstva budeš mať zle prespaných, + nervozita z pôrodu, nehovoriac o tom že srdce musí pracovať intenzívnejsie počas tehotenstva. Toto vsetko ty môže zvyšovať krvny tlak, a ak máš teraz 170 krvny tlak, tak aký ho potom budeš mať v tehotenstve ?

Je až neuveritelne že ta doktori ( to ty ziadny doktor k tomu nič nepovedal ?) od pôrodu neodhovárali, no vec sa má tak že tehotenstvo je len pre ludí bez zdravotných problémov. U tých so zdravotnými problémami a obzvlášť so srdcovými je pôrod vysoko rizikový.

Bubliii

No ale veď to je super, ako sa vám darí. Tak potom ti doktorka dobre poradila. Svadba + dom, to máš prácu tak na tie 2-3roky, za ten čas sa dáš do poriadku a môžeš skúšať, žiaden vlak ti/vám ešte neušiel.. myslím, že veľa báb by bolo rado, keby im to vyšlo takto fajn. Lebo dieťa aj niečo stojí + ako tehu by si sotva bola nápomocná pri stavbe, takže uvažuješ dobre - všetko postupne.. a ak by ste začali v 26-27, tak to si ešte stále na tom dobre, niekomu na 1x, niekomu po rokoch, každopádne aj na to sú lieky a riešenia - ale zatiaľ by som to odsunula na okraj a riešila to, čo je aktuálne...

kejty11223

Chystame svadbu, sme spolu 5 rokov. Chceme stavať dom, a potom dietatko.. take boli plany :). Keby sme “pripraveni” a mame zazemie pre dietatko, tak by sme skusali aj teraz. Ale sme asi stara skola, chceme to pekne postupne :D aj ked... clovek mieni pan boh meni... Pracu mame dobru, o rodine sa bavíme od kedy sa poznáme. To nas asi spojilo....:) Ale plánovali sme to ako som pisala....:) no celkom som zacala premyslat, ze to nebude asi tak jednoduche. Vela kamaratiek ma deti alebo sa snazia... niekto na prvy sup a neikto sa roky snazi...