Byt kupeny pred svadbou jednym z partnerov a po svadbe predaj a spolocna kupa domu

Príspevok v téme: Byt kupeny pred svadbou jednym z partnerov a po svadbe predaj a spolocna kupa domu
Polokonka1

Ahoj.

Mám vo vlastníctve byt. Plánujeme so snúbencom svadbu a neskôr predaj bytu a kúpu domu.
Je možné si sumu, ktorú budem mať z predaja bytu nejakým spôsobom ,,poistit,, ? Myslím tým nejakú predmanželskp zmluvu, kde sa určí, že suma ktorú nadobodnem z predaja bytu a následne investujem do spoločného domu bude nadalej moja? Príklad, že dom bude patriť zo 70 percent mne a 30 percent budúcemu manželovi - vzhladom na investovanú čiastku.

Dá sa zakotviť niečo podobné do predmanželskej zmluvy? Máte skúsenosť?

Podielové spoluvlastníctvo by som však nechcela.

Dakujem za odpovede.

Omen

SofiaElla, : "Ak si teda nadobudla nehnuteľnosť pred uzavretím manželstva a v manželstve ju predáš, prostriedky nadobudnuté z tohto predaja nie sú predmetom BSM."
To je pravda, ale treba spomenúť aj to, že záleží, ako s týmito prostriedkami ďalej naloží. Ľahko sa môže totiž stať, že tie "prostriedky" sa do BSM-ky dostanú, preto ju posielam k advokátovi a Mate59 k notárovi.
Advokát je v tomto prípade lepší, lebo jeho služby môže využiť HNEĎ, notára (notársku zápisnicu) AŽ po uzavretí manželstva.
A istota je guľomet. : )

domceka

tak v prvom rade vôbec si nemyslim že mat takúto poistku svojho majetku je na škodu a vôbec to neznamená ze koho si berieš atd ako tu niekto písal.... práveže v dnešnej dobe nemôžete ani len tusit kedy partnerovi zahrabe keď je všade toľko možnosti a niektoré ženu sa hadzu do postele jedna radosť. tiež by som nechcela riskovať svoj majetok. predsalen ako žena ktorej ak by sa nieco stalo zostanú deti a naťahovať sa o výživné nie je radosť a triasť sa či ešte nezostaneme na ulici?.... s tou predmanželskou zmluvou na SK je pravda že nic take u nás neexistuje! takze určite by som využila služby nejakeho dobrého právnika a aj si priplatila lebo radšej to mat teraz dobre osetrene ako potom banovat. a keby to nijak právne nešlo tak by som si byt nechala. dom si môžete kúpiť spoločne na hypoteku a keby sa nieco stalo byt stále zostava tebe

klakson

Uzavretim sa poistis, ze z domu ti patri 50%. Na to nemusis mat ziadnu zmluvu. Ak sa chces poistovat na viac , tak sa nevydavaj, lebo to znamena, ze muzovi neveris a nie si do neho zamilovana. Inak takto vacsinou odr.avaju muzov zeny, cudujem sa, ze sa na to pytas naopak.

SofiaElla

Milá autorka, všetko, čo nadobudneš PRED manželstvom, nie je predmetom BSM (bezpodielového spoluvlastníctva manželov). Ak si teda nadobudla nehnuteľnosť pred uzavretím manželstva a v manželstve ju predáš, prostriedky nadobudnuté z tohto predaja nie sú predmetom BSM. Určité hmotné čiastky však môžu byť predmetom BSM a to vtedy, ak by tvoj manžel investoval počas vášho manželstva do tejto nehnuteľnosti.

HK36

je ešte jedna možnosť.. byt dať do prenájmu a budeš mať aj nadalej "zadne vratka" ja by som to urobila tak... a na dom si mozte zobrať hypoteku...a nim budete aj ručiť..
lebo na slovenku je predmanželska zmluva neplatná..

Omen

Polokonka, je to zložitejšie ako sa na prvý pohľad zdá, preto využi služby advokáta. Ten ti vysvetlí všetky možnosti aké máš, odporučí ti najjednoduchší a najlepší spôsob. Dá sa to riešiť rôzne, aj bez notára. Po uzavretí manželstva nastupuje bezpodielové spoluvlastníctvo.

Odrbana

No veru, treba sa poistiť, nikdy nevieš čo bude o pár rokov. Aj keď mu teraz veríš, za pár rokov môže byť všetko ináč. Na tvojom mieste ani byt nepredavam, nechať si ho radšej v zálohe a na dom vziať hypotéku. Byt môžeš dať aj do prenájmu. A ak chceš byt predať, tak jednoznačne sa poistiť a spísať nejakú zmluvu, aj keď predmanzelske asi u nás neexistujú. Poraď sa s nejakým právnikom...

mate59

Polokonka, máš pravdu, treba sa poistiť.Kľudne sa môže stať,že manželstvo bude dlhé roky ok,potom na chlapa príde andropauza,zblbne a malér je na svete.

je to

Omem, toto snad zvladne vyriesit aj student prava. Dobry pravnik je na tazsie veci si myslim. A co sa do mna obuvas, podla tvojej prvej odpovede by si moc nepomohla.