Život po mozgovej porážke

Príspevok v téme: Život po mozgovej porážke
Judita_42

Mám na vás 1 otázku.
Otec (71) mal pred vianocami mozgovú porážku. Ešte stále je na nemocničnom lôžku, ale nevyzerá to s ním ružovo. Má ochrnutú ľavú ruku, dokáže sa najesť, ale mimo lôžka sa vôbec nedokáže hýbať, jedine s pomocou z postele na invalidný vozík (vzdialenosť 10cm) a vôbec nerozpráva. Jedine také hundranie alebo ako to mám vlastne nazvať. Po prepustení bude samozrejme potrebovať non-stop starostlivosť, na čo sme ako rodina pripravení. Ale chceme všetko urobiť pre to, aby, sa z najhoršieho dostal.
Je nejaká šanca, že by po určitom čase vedel fungovať ako predtým? Čo máme robiť, aby sme to urýchlili?
Vieme, že tu ide doslova o sekundy. Preto sme už pri prvých príznakoch volali RZP, takže do nemocnice sa dostal včas.

Bubliii

Ahoj Judita, moja babka je tiež po porážke už je tomu 5 rokov. Tak snáď ti bude moja odpoveď užitočná. Porážku dostala v 75 rokoch, postihnutá pravá strana a reč. Reč sa dala do poriadku, s pohybom to bolo horšie, absolvovala niekoľko pobytov v rôznych rehabilitačných zariadeniach a kúpeľoch (aj Kováčová..), tam ju vždy dali ako tak dokopy, ale doma to zase padlo. Mala zaplatené aj opatrovateľky, aj rehabilitačné sestry. Kým sme vládali, platili sme.. žiaľ, starostlivosť o takýchto pacientov je naozaj nákladná (zistíte sami, čo všetko potrebujú) a keďže už nemáme tento odborný personál z čoho platiť, babka žiaľ musela ísť do DD.. takže s tým pohybom je to z roka na rok horšie, keď prišla z kúpeľov (cca 3 roky dozadu), vládala sama prejsť pomaličky o palici.. momentálne má lepšie a horšie dni, keď je lepšie, vie prejsť s pomocou niekoľko krokov, keď má horšie, nevládze ani stáť. Do toho sa pridružili aj iné diagnózy a celkovo únava spôsobená vekom.
Budem vám držať palce, aby ste otca rozpohybovali, každý pacient je iný a každý reaguje na liečbu individuálne, takže uvidíte čo a ako bude. Ale ten život po porážke je iný. Hlavne má veľa pacientov problém sa prispôsobiť tomu, že "zrazu ostali ležať" ako aj tomu, že sú vo všetkom odkázaní na pomoc iných. Aj pre vás ako príbuzných to bude skúška, je to nová situácia a potrvá možno aj rok, kým sa ako rodina stabilizujete a prijmete tento nový stav. Rátajte s tým.

swistica

Zacat co najskor cvicit. Neviem ci sa s rozcvicovanim zacalo uz v nemocnici, no treba cvicit i nad ramec predpisanej liecby. Zaplatne fyzioterapeuta navyse a ako sa uz pisalo tak i kupele. Treba to vsak riesit co najskor.

Tomas12345

Celkom ma prekvapuje že ma až takéto viditelne problémy napriek tomuz že sa do nemocnice dostal včas.

Možno v Kováčovej by mu s týmto jeho stavom dačo vedeli spraviť, ževraj ťažké prípady tam často krát velmi dobre vedia vrátiť do pôvodného stavu.