Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Nahla casta unava

Príspevok v téme: Nahla casta unava
Unava12345

Ahojte. Mam 24 rokov, studujem externe skolu a popri tom mam dve prace, fyzicky vobec nie narocne, vzdy mam pocas tyzdna 1 volny den... (ucitelka v MS, a admin.praca).

Posledne mesiace ma trapi hrozná unava. Schudla som nevedomky 4 kila co pri mojej vyske(175) je teraz moja vaha fakt nizka.. teraz vazim okolo 49..

Trapi ma uz dlhsie nahla unava, pride to na mna niekedy 1 krat za tyzden a niekedy aj kazdy den. Jednu chvilu som plna energie a zrazu naozaj z minuty na minutu na mna pride unava kedy sa mi zacne tocit hlava a boliet ma brucho a jedine co vtedy musim je si ľahnúť alebo sa oprieť , mi je na odpadnutie.. takto dokážem zaspat na stoličke, pri pc, v kuchyni na stole s položenou hlavou, alebo v aute ked som spolujazdec..
jem pravidelne, pestru stravu, hybem sa tak dva krat za tyzden.. neviem co robim zle :(

Tomas12345

ahjaj :

No áno ako jeden z dalších príznakov sú spmenuté problémy so sluchom, no ale zase ono nie u každého sa pri urcitej chorobe vyskytuju vsetky uvedené príznaky.

No ja by som išiel na tie vysetrenia čím skôr, na čo zbytočne čakať dokial sa nedostaví další závrať ?

ahjaj

Vďaka Tomas,
z dvoch závratov ešte vedu robiť nebudem, ale keď sa to zopakuje, zvážim. Momentálne moje dojmy z toho, čo si napísal:

menierova choroba spomína problém so sluchom. S tým problém nemám, ja som mala poruchy videnia. Ale to, že náhly pohyb hlavy a kofeín, neviem, kým mi bolo zle, ani hlavu som nemohla mať hocijako, a pohyb ňou mi privolával zhoršenie.
histamín - keď budem mať čas, budem musieť zabehnúť k alergológovi.
Myslíš, že keď sa to celé zopakuje sa mám obvodného lekára spýtať, či to nemôže byť menierova choroba?
Dnes som si už kávu dala, po 7 dňovej pauze, a zatiaľ je dobre, uvidím. Z tej neznášanlivosti kávy a žalúdočných problémov ma napadla gravidita, ale test bol negatívny. :-)

Tomas12345

ahjaj :

A nemôžeš mať Menierovu chorobu ?

Menierova choroba je typická prejavujúca sa zachvátmi závrate i nevolnostou. Vyskytuje sa najcastejsie u ludi vo vekom rozmedzí 30 - 60 a kofeín je jedna z vecí ktoré túto chorobou vyvolávajú.

cs.wikipedia.org

Alebo histamínová intolerancia ?

Jej príznaky su tiez podobné tvojím :

Hypertenzia, zvýšenie adrenalin, úzkosť, probémy so žalúdkom, závrate. Navyse i káva obsahuje privela histamínu a mohla tento stav vyvolať.

www.candyman.sk

ahjaj

v čase nevoľnosti som pociťovala stres z toho, že spadnem zo stoličky a že prečo sa celá miestnosť tak hojdá.
Nevoľnosť trvá asi 2-3 hodiny, z toho vrchol je iba dovtedy, kým sa mi zhorší zrak a miestnosť sa pohybuje. Potom je to už len zdvihnutý žalúdok - asi ako keby si sedel v kolotoči a keď sa chcem postaviť na nohy, tak ma nohy nechcú uniesť a roztrasú sa mi, jednoducho chcem ležať, aj hlave vadí, ak nie je položená. Stres mám z toho, že sa bojím vstať, aby som nespadla. Krvný tlak a pulz mi merala mama hneď ako som jej povedala, že mi je zle.
Určite máš pravdu v tom, že zvýšený krvný tlak mám zo stresu. A zrejme preto mi býva zle aj od kávy, na ktorú som bola inak zvyknutá a teraz si nemôžem dať.
Dnes sa mi podarilo pre našu firmu urobiť dobrý obchod a získať podporu významnej inštitúcie. Zároveň som dostala pozvánku na prijímací pohovor do inej firmy a s ďalšou som si dohodla denne 3 hodiny spolupráce (to akože popri, či počas pracovnej doby tej, pre ktorú aktuálne pracujem). Tak sedím naraz na 3 stoličkách...plus ešte uvažujem o investícii do predaja nejakých výrobkov pre ženy. Ja nemám problém sa ani uskromniť ani uživiť, len by som mala rada také zamestnanie, kde si pokojne robím svoju prácu podľa môjho najlepšieho vedomia a svedomia a odtiaľ pôjdem aj do dôchodku. V súčasnej práci je to o "normách" ktoré sa raz darí spĺňať nadpriemerne a väčšinou sa spĺňať nedarí. Momentálne mám z nej na január splnených 64 %.

Tomas12345

ahjaj :

No tak sama si polož otázku, či si v čase nevolnosti pocitovala i inteznívny niekolko krát silnejší stres než klasicky stres.

Ano pri panickej poruche je pulz zvýšený, avšak merali si si tlak počas toho nepríjemného stavu ale až po nom ? Ak po nom, tak ten pulz sa mohol potom stihnut upraviť.

Ja si stále myslím že to máš zo psychiky, vzhladom i na fakt že drtivé % takýchto kratkodobých nevolností je zo psychiky.

ahjaj

po konzultácii s lekárom mám užívať Agen25 teraz 2 krát denne + magnézium v šumivých tabletkách a mám si viesť záznam 4 krát o krvnom tlaku. Panická porucha to nebola, lebo pulz som mala 80, toľko ho zvyčajne mávam a pri panickej poruche býva vyšší. Zatiaľ to bolo len raz denne. Ak sa závrat v priebehu týždňa znova zopakuje, zoberú ma na interné oddelenie nemocnice. Momentálne mám krvný tlak 135/85, takže ok.

Tomas12345

ahjaj :

Ja si myslím že to máš psychického razu z panickej poruchy. Pri uzkostnom ataku sa adrenalín zvysuje a tlak stúpa. Merať si krvny tlak ked cítis ze je vyšší je nezmysel, jedine sa zbytočne prelakneš ak si zmeriaš a zistíš že je vyšší. Ak cítis že niečo na teba "lezie" tak si daj pohár vody, zamestnaj nejako mysel a bolo by i ideálne ak by si si v prípade nutnosti dala ten benzodiazepín.

Aký liek teraz užívaš ?

Ano, tie mdloby môžu príst aj pri vyššom tlaku.

ahjaj

dnes predobedom sa závrat a nevoľnosť zopakovali. RZP sme nevolali, mama mi odmerala tlak: 180/110. Tak mi podala liek, je našťastie zdravotníčka + pokoj na lôžku. Potom mi klesol na 150/90. Asi budem musieť zmeniť dávkovanie lieku, ktorý beriem. A vraj z toho mi môže byť zle aj od žalúdku. :-( Takže mdloby a závrat môžu prísť nielen keď klesne KT, ale aj keď je veľmi vysoký.

Tomas12345

ahjaj :

No neviem, kedže si hovorila o tom že si v tom čase mala stresujuce obdobie tak si myslím že to panická porucha byt mohla. Som aktívny v skupine "panická porucha" na fb a nie jeden človek tam už napísal i to že pri panickej poruche mal "točáky" hlavy a mdloby. Síce nejde o typický príznak panickej poruchy, predsa sa však v určitých prípadoch vyskytuje :

"Tiež sa môžu dostaviť príznaky zmeny duševného stavu: pocit závrate, mdloby, nepokoj, točenie hlavy"

lekari.sk

Hej no, zamestnanie by som zmenil ak ty nevyhovuje, alebo by som si našiel len zamestnanie na čiastočný úväzok a pracoval len pár dní v týždni. Neviem ako ste na tom po finančnej stránke, ale ak sa človek uskromní tak dokáže vyžiť i z práce na čiastočný úväzok.