Prosim vas, hlavne ludi vo veku okolo 20-25 rokov, co mam robit, aby som naucil syna zodpovednosti? My mame totiz 25-rocneho syna a od malicka s manzelkou rozdielne nazory na vychovu. Je jedinacik, cize manzelka by mu zniesla modre z neba a nevidi, ze robi blboti a nekriticky sa ho zastava a on to uz od nej dostal tak do seba, ze sa uz ani neospravedlni, ked nieco zle urobi a nepripusti si to. Nejde o to ho karhat, ale ked si uznas chybu, az vtedy sa s tym da nieco robit. Ja som ho naopak vychovaval tvrdsie, ako chlapa, vyzadoval som od neho povinnosti a nic som mu neodpustil.
O co konkretne ide? Vsetko pravidelne straca (kluce, mobil, penazenku, doklady), na takmer vsetko zabudne, nemozem sa na neho spolahnut. Niekam ho poslem, napisem mu do Viberu, ze kde ma ist a co si tam ma presne pytat, vytelefonovane to ma a jednak to nie je schopny najst, i ked mne to nerobi problem cez tu istu navigaciu, potom zuri, ze to nevie najst, vyvolava mi, popri tom oskrie auto, lebo mu hovorim, ze ked vola, nech zastavi, lebo viem, ze chyti nervy a on ze stoji a zrazu pocas hovoru mi povie, prave som nabural, lebo samozrejme nezastal... Potom sa ma pyta rozculeny, ze co tam ma zobrat, tak som mu iba odfotil z Viberu tu cast, kde som mu to presne napisal... Potom pride domov, zaparkuje auto pred domom a ja idem dnes rano do firmy a auto otvorene dokoran dvere, vnutri sa svieti, nasnezene nafukane dnu snehu... Mne sa uz chce plakat, neviem co mam robit, absolutne, je neschopny si cokolvek zapamatat a to ma VS a nic neurobi dobre, prva prekazka a vzda to. Ked mu napriklad zoberiem auto, ze ho nabura a chodi s takym a nechce vybavit poistovnu a servis, tak ho zacne vozit manzelka a napokon to musim urobit ja, lebo nechcem, aby to robila, len ona si tiez neda povedat. Aj znamy okolo mi povedia, ze to nie je normalne aj s nim a ze aj manzelka ma obrovsku opiciu lasku. Ja mam niekedy chut sa od nich odstahovat doslova. Hlavne ked mi syn zoberie nieco, co si nevypyta a bud mi to uz nevrati alebo to pokazi, ci znici a nic mi nepovie. Normalne si uz doma zamykam nejake veci, lebo sa bojim, ze mi ich znici. Mne vobec nevadi niekomu nieco pozicat, aj auto kludne, ale chcem, aby mi to bolo vratene v stave, v ktorom si to niekto pozical a ak sa s tym nahodou nieco stane, nech mi to povie a da to do poriadku.
Strasne sa bojim buducnosti, ci sa o seba dokaze nejako samostatne postarat. Kazda frajerka ho po par mesiacoch nechala a ani som sa im necudoval s jeho povahou. Necitili z neho spolahlivost, zodpovednost.
Viete mi nieco poradit na to? So zenou hovorit to nema zmysel, neda si ani ona povedat a ked moc tlacim, tak ona zacne utocit aj na mna, ze ho nemam rad, ze mu mam predsa odpustat... Viete, nas tie jeho "srandy" stali od jeho 18-tky dobrych 20-30.000 eur, co som si len teraz rychlo spomenul.
Nejaky psycholog rozmyslam, len ako ho tam dostat alebo kto mu vysvetli, ze sa ma nad sebou zamysliet a aspon sa snazit s tym nieco urobit.
Prosim o ohladuplne komentare, pravdive, mozu byt tvrde ale bez invektiv, lebo som na pokraji nervoveho zrutenia. Dakujem
Co s nezodpovednym clovekom?
treba ho vyslat niekam do zahranicia a tam sa velmi rychlo nauci byt zodpovedny. pokial bude s vami, tak sa bude stale spoliehat len na vas, ze vy vsetko za neho spravite, vybavite.
Ty si hlavne otvor gramatiku pre 1. stupeň ZŠ a študuj.
myslim, ze pokial vo vas stale bude mat taku oporu ako ma, tak sa tomu proste nenauci, musi sa zacat spoliehat trochu aj na seba
Ja už bivam s manželom a to mam 23. Mame spolu dve detički sice skoro po sebe. Myslela som že nebudem vediet bit samostatna ale viem a to mam vela zdravotnych problemou
mne robili v detstve to eeg, a tiež to nebolo v norme. Aj som bol hyperaktívny Bolo tak, že som odišiel do školy bez tašky. Bol som aj na tom EEG biofeedback,čo sa tu spomínalo. Tam mi LMD nepotvrdili a povedali, že veď ja sa viem sústrediť na veľmi vysokej úrovni. Mal som necelých 6 rokov a nepamätám sa už presne, čo a ako bolo. Neskôr som mal zdravotné problémy. V noci som sa zobudil, že mi je zle, a ráno som bol akoby ochrnutý. Bol som u neurológa, a ten povedal, že to môže byť dané, že v puberte mám inú potrebu tyroxínu a nestačí u endokrinológa kontrola raz za pol roka, treba častejšie. Tak som išiel skôr, a bolo to kritické, tak mi zvýšili dávku hormónu na štvornásobok. Aj vtedy mi u neurológa robili EEG a mal som zasa abnormálny záznam. Tak mi asi inak funguje mozog, ako iným ľuďom, ja to vidím v tom, že som sa nevedel učiť tak ako ostatní zo zošita a z knihy, ja som pritom potreboval niečo robiť... a keď som to zistil, začal som si pripravovať učebné programy, pomocou ktorých sa mi potom už darilo viac. A veľa ďakujem aj tolerantným učiteľom, ktorí vnímali, že v jednej oblasti som vysoko nad priemer, v inej ho sotva dosahujem.
Ahja, spominane priznaky su vsetko o lafactve, lahostajnosti a nezodpovednosti. Najlepsie zabera kombinovana liecba odstrihnutim od lacnych penazi a prisunom dostatocneho mnozstva prace. Plus tam mozes strihnut ten svoj program, ale zaklad je praca a NIC zadarmo.
Este ma napada wobenzym.-)))))
Idris a Defcn, spomínané správanie to sú všetko príznaky ľahkej mozgovej dysfunkcie v čase zvýšeného stresu, či nervového vyplatia. Takže nejaké omega 3 a b komplex antistres a EEG biofeedback. Ak pôjde k psychológovia, ten mu odporučí EEG mozgu, a tam bude mat ľahko abnormálny fyziologický nález. Bud mal nejaký úraz hlavy alebo sa to muselo prejaviť aj v detstve. O tom sa tu jeho otec nijak nezmienuje a ani nereaguje na prispevky
Žiadne poľutovanie veď ma 25 to dokedy ho chcete ľutovať a hladkať po hlavičke malinkeho do 40?
Očividne nemá pred vami rešpekt a robí si čo chce a vie že mu to prejde a nič sa nestane .musíte to rázne stopnúť