Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Má vodič stojaci na Stopke v meste predpokladať, že ....

Defcon

Neviemuz, z toho co pises je jasna situacia, autobus sa chcel zaradit z pripojovacieho pruhu na dialnicu, ty si isla v pravom pomalom pruhu a vedla teba v lavom rychlom nic neislo, kedze si sa dokazala zaradit po autobusarovom vytlacani do rychleho pruhu....
Je to od teba vrcholne bezohladne a nemas na dialnici co robit. Ked je lavy pruh prazdny a ty jazdou v pravom pruhu blokujes vozidlo pripajajuce sa na dialnicu, tak je psou povinnostou kazdeho vodica uhnut vlavo a umoznit autobusu zaradit sa. Ci autobus ci kamion nemaju inu moznost, len ta vytlacit, lebo pripajajuci pruh je kratky na zabrzdenie takych kolosov a ty si teda svojou hlupostou zavinila nebezpecnu situaciu ..... vrat vodicak

GOING

NeviemUz
autobu v prípojnom pruhu na diaľnici mal určite min. zvislé dopravné značenie "Daj prednosť v jazde.
Len "ONI" sú profesionáli, on nemôže zastaviť na 0km/h a pustiť auta, veď by sa musel zastaviť a znovu sa rozbiehať. Lepšie je vytvoril svojim konaním dvom účastníkom cestnej premávky kolíznu situáciu .

V meste je situácia iná. Treba dávať pozor lebo vozidlá jazdiace v pripojnom jazdnom pruhu prichádzajú zprava a treba im dať prednosť zprava !
(pokiaľ nie je napr. osadená dopr. značka "Daj prednosť v jazde" alebo "STOP").

GOING

philips
ten taxikár v NZ mal vo vzdialenosti z jeho pohľadu vľavo cca. 40m zakrytý výhľad, tak že to je iná situácia ako táto téma:

1. vozidlo idúce po hlavnej prekročilo rýchlosť a išlo 100km/h
čomu prislúcha cca. 4x brzdná dráha ako pri brzdení z 50km/h.

2. vodič na stopke zastavil

3. vodič taxíku: či mal správnu techniku jazdy: reakčný čas ?

Ide o to čo vodič taxíku pred uskutočnením rozjazdu videl. Vozilo
prichádzajúce zľava, idúce 100km/h = 28m/s ? keď mal vodič taxíku zakrytý výhľad cca.40m vzdialený od neho a za predpokladu, že vozidlo idúce po hlavnej ceste nebrzdilo a prešlo 40m vzdialenosť za 1,42s.

naposledy som zachytil nejaký sklz/reakčný čas taxikára sa riešil s odročením rokovania. 0,25s

Jedno je isté, pokiaľ by vodič idúci po hlavnej išiel predpísanou rýchlosťou k nehode s následkom smrti by nedošlo.
Na druhej strane kolíznu situáciu vyvolal vodič taxíku
ale žiaľ sa už nemôže obhájiť.

NeviemUz

Pozri hlavne je ze zijes a zije aj on. Stalo sa a poucis sa z toho. Ja som zas sla na dialnici predomnou bolo take to mini nakladne auto či čo to je a obehnut som ho nemohla lebo nas obiehali auta. A akurat isiel autobus z pripajacieho pruhu na dialnicu a vytlacal ma, neviem co by sa stalo keby sa mu neuhnem ale on sa mi drbol do cesty ked sa jeho ciara este ani neprerusovala. Takze som sa hned uhla do laveho pruhu a chudak ten za mnou, bolo to o chlp si myslim, sice netrubil ani nič ale stat sa mohlo kadečo. Jednoducho na cestach sa stáva kadečo, musime s tym pocitat

Pag

Ja som raz nepostrehol, že mi jedna pani nechce dať na Stopke prednosť, tak došlo k nehode, nešťastnej, pre ňu. Však ona dostala skoro infarkt! Ja som jej len povedal, pani, Vy neriešte Vaše drahé auto a ja nebudem riešiť svoj bike, dajme Vás spoločne do poriadku. Do dnes tá pani žije, chvála bohu, smeje sa, ale tie plechy ju vyšli na pár stovák, to ma trochu potešilo. Ešte že žije, nechcel by som ju mať na svedomí. Ale tá dvacka za tú 80-tku na mojom drahom biku - drahšom ako Vaše drbnuté auto, bola veľmi nefér voči mne.

GOING

nejaká teoretická vyhláška to tak definuje máš 100%-tnú pravdu.
Prečo teoretická ?

PRÍKLAD 1:
Predstav si, že v extraviláne vychádza na hlavnú cestu naložený kamión. Na to,
aby sa vyrovnala rýchlosť kamiónu, rýchlosti vozidla idúceho po hlavnej, ktoré prichádza v rovnakom smere napr. 70 km/h rýchlosťou, by šofér kamiónu potreboval 200m ? 300m ? vzdialenosť, aby vyrovnal svoju rýchlosť, rýchlosti vozidla idúcemu v rovnakom smere po hlavnej ?

PRÍKLAD 2: predstav si, že vychádzaš v meste v špičke na hlavnú cestu.
Rozostupy idúcich vozidiel po hlavnej sú 30m. Si schopný uskutočniť rozjazd a vyrovnať rýchlosť vozidlu idúcemu po hlavnej v rovnakom smere v súlade s tvojim uvedeným výkladom?

PRÍKLAD 3: pri rozjazde z vedľajšej cesty na hlavnú vyhodnotíš dopr. situáciu tak, že si schopný vyrovnať rýchlosť vozidlu idúceho po hlavnej. Po výjazde na hlavnú cestu sa ešte pred dosiahnutím potrebnej rýchlosti na vyrovnanie rýchlostí vozidiel idúcich po hlavnej ceste, zmení dopr. situácia. Na priechod pre chodcov, ktorý je v tvojej dráhe vstúpi chodec a si nútený bez tvojho plánovaného rozhodnutia spomaliť, prípadne zastaviť vozidlo a vozidlo/á idúce po hlavnej za tebou, tiež.

Preto nejaký múdry človek tam doplnil slovíčko NÁHLE
zmeniť rýchlosť a smer, aby sa dalo reálne jazdiť v týchto uvedených situáciách.

Zmeniť NÁHLE rýchlosť jazdy znamená, brzdiť z vyšším ako polovičným spomalením vozidla pre aktuálne definované technické podmienky/parametre. (vozidla, pneumatík, vozovky a pod). Ak má vozidlo napr. tech. max. brzdné spomalenie 8m x s-2, spomalenie/brzdenie so spomalením vyšším ako 4m x s-2 možno z tech . hľadiska pokladať za NÁHLE.
Napr. brzdenie motorom (keď dá vodič dolu nohu z plynu) na osobnom vozidle je spomalenie/brzdenie do 2m x s-2 .

philips

Zastaviť na STOPke nestačí, musíš dať aj prednosť vozidlám idúcim po hlavnej. A daním prednosti sa rozumie to, aby vodič vozidla, ktorému dávaš prednosť nemusel zmeniť smer ani rýchlosť jazdy. Čiže, z pohľadu platných dopravných predpisov je na vine taxikár, čo nedal prednosť. To, že druhá strana bola opitá a prekročila rýchlosť je síce tiež protizákonné, ale bol na hlavnej a mal prednosť.

Najčítanejšie články