KETO DIÉTA PRI VEGÁNSTVE.Chcela by som skúsiť keto diétu ale som vegánka.Je to možné?

Príspevok v téme: KETO DIÉTA PRI VEGÁNSTVE.Chcela by som skúsiť keto diétu ale som vegánka.Je to možné?
ketovegan

Zdravím,chcela by som skúsiť keto diétu,kvôli tráviacich problémoch mi ju odporučil môj lekár.
Lenže,ako som čítala o nej,v diéte sa užíva mnoho syrov,vajec,mäsov. Ja som sa stala vegánkou,mäso mi moc nechutilo,mala som od nich vždy pálenie záhy okrem kuracieho mäsa a rýb. Na vajce mám intoleranciu a alergiu na kravské mlieko.
Ak mi niekto vedel poradiť bol by som veľmi vdačná :-)

BJ_2

No to bude tazke, bez kokosoveho tuku sa to podla mna nebude dat dobre. A ten je dost drahy. Aj tie lesne plody pojdu do penazi. Jedine zelenina je lacna.

Potom sa da este pridat kvalitna 90% horka cokolada, tuk z kakaovych bobov... ale to su vsetko drahe veci. V podstate mas 3 eura na den, do 90 euro. Ale ak ti mozem poradit, v tescu a terne nedavno pribudol franz kaiser BIO kokosovy olej. Je neskutocne lacny. Nieje az tak dobry, ako niektore ostatne, co su drahe, (napriklad ten z DMky), ale velmi nezaostava. Co je dobre, je, ze stoji nejak 12 eur v zaklade za kilo, lenze kedze sa da kupovat do zasoby, obcas je akcia, a vtedy bol tusim len za 9/kg. Kde su tie casy, ked sa kokosovy olej nedal zohnat po 20 euro/ kg. Tak ten ked budes kupovat, to ti usetri dost penazi. Ja som ho kupoval za 9 euro/kg, uz bol 2x v akcii odkedy sa tam objavil.

ketovegan

BJ_2 ďakujem za info,veľmi užitočné sú.áno aj ja si myslím,že keto je dosť drahé.
Moja sesternica to robila mala epilepsiu(trpela so záchvatmi) ona konzumovala iba väčšinou mäso. Jej to pomohlo.
Pozerala som orechy,majú neskutočné ceny.
Skúsim vytiahnúť max do 80 € mesačne,viac nemiením minúť.
Esšte raz dík za info.

BJ_2

Jedine stastie je, ze kokosovy olej isiel cenovo dole. Je to dost drahe stravovanie, lesne ovocie je drahe, kokosovy olej tiez, avokado tiez.
Kedysi by si za ten kokosovy tuk musela dat 3 eura denne, plus dalsie veci, aj 5 eur za den. MCT olej je este asi 2-3x drahsi.
Tekvicove semienka tiez budu stat okolo 1 eura denne.
Toto stravovanie teda bude vychadzat aj na 200 eur mesacne. Pre mna je cokolvek, co vyjde nad 100 euro mesacne, drahe stravovanie, ja malokedy prekrocim za stravu viac nez 100 euro. Na sacharidovej sa dokonca da stravovat aj za 60 euro mesacne, a mat vsetko potrebne. Niekto riesi totiz aj cenu, vela ludi na slovensku zije v biede (a bude ich coraz viac), zarabaju na dohodach 300-400 euro a podobne.
Ak je malo penazi, prioritu ma podla mna byvanie. Preto ja osobne povazuje paleo stravu aj keto, za luxus. Vzdy to vyjde drahsie nez sacharidova. Preto aj za celu ludsku historiu to bol chlieb a sacharidy, co pomahali ludom prezit. Ja osobne teda keto nedoporucujem. Jedine ak to niekoho vylieci z choroby.

BJ_2

Je to mozne, vacsinu energie musis ziskat z tukov. Tu je podla mna najlepsi kokosovy tuk, alebo MCT olej. Priprav sa ale, ze to pojde do penazi.

Zvysok musi byt zelenina a bielkoviny, straz si, aby sacharidy nepresiahli 50g za den (je to ale podla hmotnosti, u zien, ktore vazia menej, mozno treba ist aj na menej 40g sacharidov). Tiez by som ostal jest male mnozstvo ovocia, takeho, co obsahuje menej cukru (rajciny, grapefruit... samozrejme avokado).

Bielkoviny potom z tekvicovych semienok, chia, atd... Tekvicove semienka maju plnohodnotnu bielkovinu.

Osobne som to netestoval, ale urcite by sa to dalo navrhnut tak, aby si mala vsetky potrebne ziviny. Pri rozmanitosti zeleniny, lesnych plodov a nezabudni na zelenolistu zeleninu, plus dostatok bielkovin z tekvicovych (na veganstve aj tak nepotrebujes velke mnozstva bielkovin), by to stacilo. Kokosovy tuk by si ale musela jest na energiu denne, mozno aj vyse 100gramov. (mozno aj viac, podla toho, ci sportujes atd...) Je to dost nechutne, kazdy den zjest tolko tuku. Ked ho ale roztopis a je tekuty, tak to do seba nalejes ako poldecak 2x za den, na to by sa dalo zvyknut.

V kazdom pripade, ked si telo zvykne na keto, je to ovela efektivnejsie na energiu, nez na sacharidoch. Preto ti staci menej KJ, nez cloveku na sacharidoch, lebo je to efektivnejsi metabolizmus.

Osobne by som vsak pre istotu bral multivitamin spolu s B12, a este si straz omega-3 mastne kyseliny, aby si nemala prebytok omega-6.
Tekvicove semienka totiz obsahuju iba omega-6, preto by som ich mixoval spolu s chia. Tekvicove semienka takisto namacaj, aby si odplavila anti-nutrienty, to vzdy treba, pokial sa konzumuje vacsie mnozstvo semien.

A este, do toho maximalneho prijmu sacharidov, zaradzuj hlavne lesne ovocie, ak ti tam ostane miesto. BUde to aj tak len tak 100-200 gramov denne. Lebo niekto tam da strukoviny, alebo tak, ale podla mna lesne ovocie je efektivnejsie na zdravie, lebo obsahuje obrovske mnozstva antioxidantov, vitaminov, atd...