Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Uzkost z ineho cloveka

Príspevok v téme: Uzkost z ineho cloveka
Elenka_e

Vec sa ma tak, dva roky dozadu som mala priatela, ktory mal manipulativne chovanie a zo vsetkeho vinil mna. Long story short, nakolko som trpela depresiami a pocitom viny, bola som s nim natolko, az som si nechala znicit aj ten zvysok zdraveho rozumu, ktory som mala. Po rozchode sa moja depresia zhorsila a pridala sa k nej uzkost a panicka porucka. Liecim sa liekmi aj psychoterapiou a viac menej sa mi dari v ostatnych aspektoch zivota - az na zblizenie. Po dlhej dobe som si vysla na rande s clovekom, ktory sa do mna postupne zalubil. Ja som to tak necitila, rozhodli sme sa teda ostat priatelmi. Osobne chapem, ake to je, ked clovek lubi a moc sa mi to nepacilo, pretoze viem, ze on to stale vidi "ruzovo". Teraz vzdy, ked ma zavola von sa vsetky tieto obavy a dopad, ktory ma na mna byvali priatel daju dokopy a ja dostanem panicky zachvat uz len pri predstave, ze by som sa mala s nim stretnut. Kedze sa mi priznal, ze trpi depresiami, citim sa este horsie. Ako mam tomuto cloveku povedat, ze ho nemozem mat v zivote bez vsetkych tychto omacok? Myslienka, ze ho odmietnem a sposobim mu este vacsie depresie mi sposobuje uzkost tiez....

Jana Lukacova

Elenka_e:

stretnutia s dotyčným kamarátom vo Vás vyvolávajú nespracované emócie, ktoré si nesiete zo vzťahu s bývalým priateľom a hlbšej minulosti. Lieky len tlmia Váš stav a psychoterapia, pokiaľ Vás terapeut neučí pracovať s tým, čo prežívate (prejaviť smútok, bolesť, strach...) nie je účinná (vo všetkých aspektoch života).

To, čo potrebujete je zamerať sa iba na seba a ignorovať myšlienky o tom, že keď kamaráta odmietnete spôsobíte mu ešte väčšie depresie. Za svoje depresie nesie zodpovednosť on sám, tak ako Vy nesiete zodpovednosť za svoj stav. A momentálne nie ste v stave, aby ste s ním udržiavala kontakt a neprevalcovalo Vás to (tak ako kedysi vzťah s bývalým priateľom). Tak, ako ste to napísala tu na fóre potrebujete kamarátovi napísať/povedať, že „ho nemôžete mať v živote“ (že sa potrebujete teraz sústrediť len na seba a teda aj ukončiť s ním kontakt). A pri akýchkoľvek jeho snahách o udržanie kontaktu mu dať najavo, že si to nateraz neprajete (resp. ho ignorovať). To, že si on začal budovať ružové predstavy je len dôsledkom jeho vlastných problémov a tým, že kontakt prerušíte bude to aj pre neho príležitosť, aby sa povenoval svojim vlastným ranám na duši.

Situácia s kamarátom je pre Vás „previerka“, ako ste na tom a či si necháte opäť zničiť zdravý rozum...To, v akom stave sa nachádzate je signálom, že potrebujete ešte pracovať na tom, čo vo svojom vnútri prežívate, kým budete pripravená na (úplne iný) vzťah.

Sloniecko

no ako mu to mas povedat? Jednoducho a hlavne cim skor. A preco si sa zacala vlastne stretavat s clovekom, ktory trpi depresiami a je introvert? Mas ich aj ty a navyse panicke ataky, najprv by si sa mala dat uplne dokopy.
Tebe sa on nepaci, nechces byt s nim a jeho pritomnost ti este sposobuje zhorsenie stavu. Jednoducho mu vysvetli, ze to nemoze z tvojej strany fungovat, vysvetli mu, ze potrebujes klud a nech si nerobi zbytocne nadeje. Moze ti to pripadat drsne, ale ver mi, ze je lepsie povedat vsetko na rovinu, ako sa hrat s citmi ineho cloveka.

hzshz

otazka znie prečo si ho namotala? resp. prečo si dovolila aby to zaslo az tak daleko? alebo nepises nic z coho vieme usudit ci si mu davala alebo nedavala nadeje?
ja sa chcem s chlapmi iba kamaratit - to znamena vyjst obcas von, na pizzu, na koláč,.. ale ziadne oblizovacky, za ručičky a uz vobec ziadne sex. radovanky.. ale ja to poviem hned, a ked si chalan zacne nieco namyslať už to moj problem nie je,

ako to je u teba? povedala si dotycnemu ze chces iba kamarata na vykecavačky? ze frajera nechces?

ako sa k nemu chováš? a ako on k tebe?
povedz mu ze ty vztah nechces, ze si sa sklamala a nech si nerobí nadeje... citlivejsie to uz nepojde...

Elenka_e

Mozno by som este dodala ze prave to, ze je introvert a vypestoval si ku mne takyto vztah a ma depresiu mi pripomina chovanie byvaleho a z toho mavam strasne uzkosti. Akoby to, co mi robil mi prekaza v zblizeni sa s clovekom. Od neho som nemala ziaden vztah a teraz som to chcela skusit a chcem utiect.