Vzťah a peniaze

Príspevok v téme: Vzťah a peniaze
asdfmovie

Tí čo ste v nejakom vzťahu, ako máte rozložené financie? Máte peniaze spolu a platíte si účty za byt, energie, potraviny spolu?

Ako by ste ohodnotili vašu finančnú situáciu? Viete slušne vyžiť? Vystačia vám vaše príjmy aj na viac ako len prežitie? Kto z vás zarába viac? Hádate sa niekedy kvôli peniazom?

ahjaj

také niečo, ako spoločný účet neexistuje. Zakaždým ide o účet na meno niektorého s partnerov s podpisovým vzorom aj toho druhého. Majiteľ účtu, na koho meno je účet vedený, môže kedykoľvek tomu druhému zrušiť prístup. Partner s podpisovým vzorom však tiež môže vybrať naraz všetky peniaze bez súhlasu majiteľa účtu.
častá situácia pred rozvodom. Partner, ktorý sa chce rozvádzať to vyberie peniaze, alebo zruší druhému prístup a až potom sa prejednáva rozvod. Boli to síce spoločné peniaze, ale keď ich vyberie, a povie, že prehral v kartách, nič s tým súd nenarobí. Tieto rozumy mám od právnika.
Takže pri najväčšej dôvere a láske si vždy nechajte každý zadné dvierka.

Hena-Martinkova

My máme peniaze spolu a máme jeden účet, ktorý používame obidvaja. Takže vieme o všetkom a vyhovuje nám to takto :-)

vierocka514

ono treba nájsť čo bude vám najviac vyhovovať, či si každý chcete platiť svoje alebo si to nejako dokopy dávať

Ernesto

este dodam, ze spolocny ucet a cela vyplata na spolocny ucet moze dobre fungovat iba v pripade, ze su obaja partneri zamestnanci a maju plus minus rovnaky prijem a rovnaku predstavu co s tymi peniazmi robit. akonahle tieto tri podmienky SUCASNE nie su splnene, tak je rpoblem. napr jeden z partnerov by zarabal nasobky toho druheho, alebo by prijem bol nepredvidatelny a neadekvatny /ja som napr raz robil polroka bez prijmu/, alebo by jeden chcel vsetko rozhajdakat v kasine alebo v obchodnom centre na nakupoch a druhy chce sporit na byvanie, tak to fungovat ani nahodou nebude .

Ernesto

my sme spolu polroka, byvame spolu a ucet zatial nemame. ocitli sme sa zhodou okolnosti v tom istom byte ako spolubyvajuci a dali sme sa neskor dokopy. takze ona si stale plati najom za svoju izbu a ja za svoju.

ucty mame kazdy svoj, sme spolu prikratko, ale uz som navrhol spolocny ucet. nebudeme tam posielat svoju celu vyplatu, pretoze ja podnikam a lieta mi to hore dole, jeden mesiac hojno, druhy mesiac h*^&o a plus tie prachy musim otacat a naspat preinvestovat, cize moj prijem nerovna sa vyplata.

tak som jej vysvetlil, ze si urcime nejaku ciastku, to nechavam na nej, ktoru tam kazdy mesiac nasypeme, tak tam vzdy prihodim viac, kedze som chlap a zvysok si riesme kazdy po svojom. mna by totiz kleplo, keby si zo spolocnych penazi kupila nejaku de**lnu predrazenu kabelku a ju zase ze som prepalil 3000€ za jeden den na spekulacii /realna situacia, kt. sa mi stala/ alebo 2000€ do biznis napadu, kt. totalne nevysiel (tiez realna situacia). ja s prachmi neskutocne riskujem, povazujem ich za nastroj a nebojim sa strat. ona by za kazdou stratenou tisickou videla stratenu dovolenku pri mori a iba by to dvihalo napatie.

inak ja povacsinou vzdy platim vsetko ked sme spolu na nakupe, ale uz mi lezie na nervy ako stale do mna huci, ze i ona chce nieco vziat, tak ten spolocny ucet mi prisiel ako dobry napad. podobne i s dovolenkou, sam som to vsetko zatiahol, ale to by mi pilila usi asi do smrti, tak najvacsie 4 polozky ubytko, letenka, prenajom lode a auta platili sme 50:50 s tym, ze ona mi to povracala postupne jak dosli vyplaty.

Katty32

S priateľom bývame spolu a máme aj spoločný rozpočet. Príde mi to fér voči obidvom stranám. Založili sme si aj spoločný účet, na ktorý mesačne prispejem rovnakou čiastkou a šetríme si tým napríklad na dovolenku a pod.

samo223

oddelene ucty su zaciatok konca. uz tam je polienko nedovery. taky maly rozostup. nechapem. ked sa dvaja rozhodnu zit spolu, tak zdielaju predsa komplet vsetko. su jedno telo, jedno dusa, jeden rozum. spolocny ucet je ako sporitelnicka. dava sa tam vsetko, co pride a berie na vsetko, co je potrebne. ci podla akeho vzorca sa to ma delit? taky vzorec ani neexistuje. ved o vsetkom rozhoduju obaja vzdy predsa spolocne. o jedle, o luxuse, nakupoch. my to mame tak, ze sa vsetko normalne plati z jedneho uctu, neriesi sa preboha kto kolko zaraba. kopeme predsa za JEDEN tim! a ked chce niekto z nas kupit nieco individualne, tak sa o takych veciach normalne bavime. treba mi toto, chcem tamto. ked to financna situacia dovoli, tak len jeden druhemu odvrkne ze ved hej ok. neviem si predstavit, ze jeden druhemu nehovori kolko zarobil. chodit okolo seba ako tajni agenti? kym sme boli svoji, tak tiez kavu zaplatil ten, kto mal prave peniaze. respektive ja ako chlap som platil vzdy aj ked sme mali peniaze obaja.

nikdy sme toto neriesili. nam to ani neprislo ako nejaka otazka, ktoru treba riesit. bol to samozrejmy vyvoj. vo vztahu su dolezitejsie veci ako peniaze. ak stoji vztah na peniazoch, tak taky vztah nema ziadnu hodnotu. rodina nie je predsa firma sro s ddelenym uctovnictvom. a najlepsie su tie vztahy, ktore maju oddelene ucty a este pre istotu ani nie su zobrati :) ako moze niekto vstupit do vztahu s takym clovekom? v takom vztahu nikdy dvaja neziju plnohodnotne. povrchny zvazok kvoli vyhodam. ak sa dvaja maju naozaj radi, tak sa chcu vstrebat, pohltit jeden druheho, splynut spolu a nie byt stale jednou nohou von z dveri, nechavat si otvorene vratka..

Carny

Peter 5467, klobúk dole pred chlapmi ako si ty! Krásny názor... šťastná tvoja žena! Kiež by všetci rozmy
U nás je to tak,že príjmy nam mesačne kolisu obom. Platíme veci väčšinou napoly,ale ten kto ma v daný mesiac nejaké odmeny,skratka viac,vždy vymysli niečo špeciálne pre oboch s tým,že to zaplatí... víkendový pobyt,alebo niečo nové pekne do bytu.
Chcela by som sa však dopracovať k stavu ako opísal Peter5467... nejde mi o profitovanie na partnerovi,ale o jednotu s ním... dôveru,oddanosť,lásku...