Problémy s trávením

Príspevok v téme: Problémy s trávením
Sisa764

Dobrý deň,
už štvrtý mesiac mám žalúdočné problémy a problémy s trávením. Minimálne 4 krát do týždňa mám pocity nevolnosti, avšak ani raz som za tú dobu nezvracala. Tehotná nie som, sono brucha, rtg hrudníka nič neukázali. CRP mám mierne zvýšené, je v hraničných hodnotách.
Stretli ste sa niekedy s takýmto prípadom? Vedeli by ste mi pomôcť?
Ďakujem

Preteba

Sisa, teším sa, že si šťastná a spokojná, ale predsa len, buď k sebe úprimná, je to tak naozaj? Človek dokáže klamať aj sám seba. Vieš, že Ti to začalo v konkrétny deň, niečo tomu predchádzalo. Bez vetra sa ani lístok nepohne:) ver, že aj tento Tvoj problém má svoju príčinu.

uuleuskauu

Problemy s travenim mozu mat vela pricin. Niektore:
---Pasomnica: casto sa opakujuce nahle stavy velmi silneho
hladu, clovek strasne vela je, ked je hladny, nedokaze sa ovladnut. musi nieco zjest, trasu sa mu ruky od hladu, mysli si, ze odpadne, hoci sa do syta najedol pred pol hodinou, svrbenie v koecniku.
---Potravinova alergia: kozne vyrazky, tazkosti s dychanim, ine typicke alergicke problemy, pravdaze aj traviace problemy.
---Histaminova intolerancia: problemy s travenim potravín bohatych na histamin. Patri sem napriklad kava, cokolada, spenat, paradajky a ryby, ale aj vela inych potravín. V traviacom systeme chyba enzym na spracovanie tychto potravin. Treba si ho umelo dodavat. S jedlom uzivat liek Daosin. Vtedy je to bezproblemove.
---Potravinova intolerancia: Po zjedeni laktozy sa moze objavit plynatost, bolest brucha a cloveka prezenie. Po zjedeni ovocneho cukru, ktory sa vola sorbit: bolest hlavy a vracanie: slivky, jablka, hrusky, marhule, broskyne, alkohol okrem vodky, ovocne stavy a marmelady z nevhodneho ovocia, ale aj sorbit, jablkova stava a jablkovy koncentrat mozu a nemusia byt uvedene na obale roznych vyrobkov (kecup, paradajkovy pretlak, kysle uhorky, pastety, rybky v konzerve, sackove polievky, mäkke pecivo zabalene v sacku s dlhou trvanlivostou, perníky takmer vsetky, ale slivkový automaticky, lebo slivka je sorbitová uz sama o sebe, light nápoje - vzdy cítat, co je na obale). Fruktóza je zvycajne ten neskodný spomedzi ovocných cukrov - iba velmi zriedkavo sposobuje intoleranciu. Na sorbit sa treba zamerat. Odstránit ho zo stravy, tým vymiznú bolesti hlavy a vracanie. Aj iné potraviny mozu sposobit intoleranciu. Casto vajecny bielok, psenica a lepok, kukurica a sója. Treba sa dat otestovat, kto má problém. Prestat jest nevhodnú potravinu a bude dobre. Niekedy moze pocas zivota nadobudnuta intolerancia aj vymiznut. Napriklad intolerancia lepku bez celiakie by mohla vymiznút po úprave stravy a po niekolko mesacnom, niekolkorocnom stravovaní sa bez lepku. Potom sa moze clovek k lepku vratit znovu a uz nema problem. Intolerancia, s ktorou sa clovek narodil, zvycajne nevymizne. Zostane mu. Ked sa babatko narodilo napriklad s laktozovou intoleranciou, tak asi ju bude mat cely zivot a bude sa musiet stravovat dozivotne bezlaktozovo.
---Celiakia: velmi zriedkavá choroba, ale kto ju má, ten musí zit celý zivot bez lepku. Celiakia nezmizne, ale navzdy zostane. Pravdaze sposobuje aj plynatost, nafuknute brucho a bolesti.
---Extremne hypermobilne elonogovane crevo a striedanie sa priznakovych a bezpriznakovych období. Príznaky: ciry a bezfarebny vytok z konecnika, ktory smrdi ako h., vytok je sprevadzany svrbenim konecnika bez pritomnosti parazitov, hlien v stolici, chronicka unava, tocenie hlavy, pocity na odpadnutie, svrbenie pokozky na celom tele, nedostatok vzduchu v plúcach, výrazne zhorsená pamät - neschopnost zapamätat si v case priznakovych obdobi novo prijaté informácie, napríklad ekonomickú poucku (student zanechá VS), plynatost nesúvisiaca s intoleranciou vyskytujúca sa napriek nejedeniu potravín sposobujúcich intoleranciu, napríklad clovek s laktózovou intoleranciou neje laktózu, a predsa trpí plynatostou, ale prdy majú iný typ smradu, taký jedovatý a zdochlinový smrad, clovek je bez energie, cíti sa ako zbitý pes napriek dostatku spánku, moze odpadnút, moze dostat intoxikacnú psychózu, skoncit na psychiatrii. Napriek pravidelnej stolici sa z creva nevylúcilo vcas vsetko, co sa malo. Komplikovaná sliznica creva tvarovaná do hlbokých vlnoviek (a nie rovná ako u väcsiny ludí) - v útrobách tejto sliznice, v tých vlnovkách sa zachytili zvysky jedla, tie tam kvasia a hnijú, z toho je clovek intoxikovaný. Takýmto ludom býva neprávom nalepená nálepka "blázon" na celo, diagnostikuje sa im psychóza a schizofrénia, ktorú ale rozhodne nemajú, lebo ich skutocná diagnóza je na míle vzdialená od akychkolvek psycho-diagnóz. Skutocnú diagnózu zistí iba gastroenterológ z kolonoskopie. Nikto iný pri ziadnom inom vysetrení to zistit nemoze. Clovek s takouto diagnózou moze zit definitivne a raz a navzdy bez priznakovych období za predpokladu, ze dodrzí nasledovné zásady: vegetarianska strava, uzivanie probiotik, uzivanie vlakniny, dodrziavanie pitneho rezimu, pravidelna strava a pravidelny sport, najmä beh, kardio a vsetky sporty, pri ktorych sa beha a skace (crevo sa pri tychto sportoch ponatriasa a zlepsi sa vyprazdnovanie).
---Ulcerozna kolitida - zapal hrubeho creva, prejavuje sa krvavymi hnackami, to si clovek vsimne, treba ist na gastro na kolonoskopiu.
---Gastritida je maly chronicky zapal zaludka. Mozu sa z toho vyvinut zaludocne vredy. Treba zmenit stravovacie navyky. Stiahnut si z internetu tabulku kyselinotvornych a zasadotvornych potravin. Stravovat sa tak, aby prevladali zasadotvorne potraviny. Vylucit zo stravy kavu a cokoladu. Sladkosti. Zaradit do stravy salát, cerstvú zeleninu. Zasadotvorny je aj citron. Mozu sa objavit bolesti hlavy a zaludka. Treba ist ku gastroenterologovi na gastrofibroskopiu. Tam sa to dá zistit.
---Rakovina? Bez komentara.

Sisa764

To asi nebude môj prípad. V poslednu dobu sa mi nič také nestalo, som šťastná a netrápim sa. Tieto nevolnosti sa mi zacali v jeden vecer cez leto a odvtedy neprestali.

Potakrv

Nevieš sa zmieriť z niečim čo ťa v živote postretlo!Samozrejme strava a rôzne liečivá pomáhajú zlepšiť alebo vyliečiť tráviace ťažkosti ale príčina je vždy tam čo napísala Preteba.preto ,že nevyličime príčinu ťažkosti sa len zmiernia alebo vrátia späť.Nespracovala si nejakú životnú situáciu .nevieš niečo stráviť rozchod,chudobu,nespravodlivosť,sklamanie.

Preteba

Sisa764, žalúdočné ťažkosti úzko a často súvisia s ,,nestravením" nejakej situácie, alebo človeka. Skús si to premietnuť do prežívania posledných mesiacov, čo sa udialo, alebo ešte pretrváva.

Sisa764

Zeleniny nejem až tak veľa, tak primerane. No na kusy neviem presne povedat ze kolko.. Dusenu zeleninu asi tak raz do tyzdna, cerstvu tak asi 3x do tyzdna. Mliečne výrobky som vyradila hlavne preto, ze mi po nich nebolo dobre. Probiotika uzivam kazdy den 2x. A jem celkom pomaly, priblizne 25 minut, snazim sa prezut to jedlo viac krat. Meriam 170 cm a vazim 54 kg.

Tomas12345

Sisa764 :

No tvoj jedálniček vyzerá byť celkom v poriadku, čo sa ale týka tej zeleniny kolko tej zeleniny približne zješ za den ? Skús to popísať na kusy. Ono totiž privela zeleniny tiež nie je optimálne, pretože zelenina obsahuje vela vlakniny, a nadbytok vlakniny spôsobuje problémy s trávením, zápchy, nadúvanie atd.

Mlieko a mliecne výrobky netrebalo z jedálnicka vynechat. Pokial ich ješ v normálnej miere tak nemôžu uskodit. Skôr ked už tak by som vynechal múčne jedlá, vsade kde je múka a ostatná jedol normálne.

Probiotiká nejaké užívas ? Skúšala si trebars jest pomalsie ? Neviem kolko ty trvá zjedenie jedneho jedla, ale ak je to v súcasnosti okolo 15 minut, tak skús si tento čas predlzit na 30 minút. Cim pomalsie clovek je tým mu to lepšie strávi.

A ešte mám otázku, že kolko vážiš a merias ?

Sisa764

Na raňajky mávam zväčša chleba (zemiakový či celozrnný) s maslom, šunkou a zeleninou. Na obedy a večere mávam ryžu alebo zemiaky (varené či pečené) s mäsom na prirodno, niekedy aj vyprážaným. Striedam to aj s bezmäsitými jedlami; cestovinami, zeleninou na rôzne spôsoby. Z jedálnička som odstránila mlieko a mliečne výrobky, no nič sa nezmenilo.