Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, ako zvládate prácu na zmeny: 8hodín/12hodín a viac.
Vyhovuje Vám taká práca alebo to robíte len z dôvodu, že človek musí z niečoho žiť a podobne?
Pýtam sa hlavne kvôli tomu, že za krátky čas by som mal nastúpiť do práce, kde sa robí na zmeny, a pracujú sa aj 12-cky.
Už len z hľadiska zdravotného mám obavy, že aj keď tá práca nie je zlá, nakoniec ju budem musieť nechať kvôli tým 12-ckam.
Aby človek v roku 2018 robil ako otrok, len preto, že niekto v kancli si zmysli, že robiť dva dni za sebou po dvanásť hodín je normálne, tak je na omyle, už len z hľadiska príjamania potravy, keď sa človek za celý deň poriadne nenaje. Človek vstane pred 4-tou hodinou ráno, a ťažko do seba niečo dá v takej hodine, keď telo má regenerovať do rána a ma byť v nočnom režime. Najbližšia možnosť jesť je potom až o 12-tej, keď je prestávka, a to tiež pri nezabezpečenej teplej strave nie je výhra. Potom o 18-tej "padla", a dokým sa človek "dotrepe" domov, tak je tesne pred siedmou večer. Čo mám o takom čase si dať, resp. ako mám dobehnúť zvyšok dňa, aby mohlo telo fungovať ako má, nebodaj si mám na večer dať 2-3 hody, ktoré som zameškal za celý deň len kvôli tomu, že človek robí ako koň od východu Slnka po západ. Potom sa môžme čudovať, že ľudia zomierajú na infarkty, problémy s trávenim, nespavosťou, psychickými problémami...
Ďalší problém je, že človek za tie dva dni nezrobí absolútne nič vo svojom voľnom čase, pretože ho nemá, ako som písal príde pred siedmou domov(večer/ráno) a viac menej môže ísť rovno spať, aby po zobudení zistil, že ho čaká znovu len práca.
Áno, viem, je tam nejaký časový priestor v ktorom sa dá ísť napr. plávať, behať, na bicykel, posilovňa, PC a pod., ale dva hodiny môžeme odpočítať dostavenia sa do/z práce, aspoň 6-7 hodín spánku, ale tie 3 hodiny voľného času sú len také do počtu, že deň má 24-hodinový cyklus. Príde z vonku, a rovno môže skočiť do postele, nič viac, ani menej.
Dobre, po dvoch dňoch práce má človek dva dni voľna, ale určite nie je dobré pre organizmus, aby stále po pár dňoch mal iný režim: vstávania, prijímania potravy...
Niekto si povie, že mu to vyhovuje, tak dobre, len prečo by sme nemali mať možnosť si vybrať, či chceme robiť 2x(12hodín)/3x(8hodín).
Reči, že sa to nedá a podobne nech si nechajú vo svojich šuflíkoch kde majú svoje analýzy, štatistiky a podobné kraviny.
Na koniec by som mal otázku, ako je to s prestávkou v 12-hodinovej zmene, je po šiestich hodinách alebo je tam aj možnosť podľa zamestnávateľa, že môže dať dve prestávky po štvorhodinovej práci?
Teším sa na Vaše príspevky, najlepšie bude, keď napíšete aj pozíciu na ktorej robíte, nechcem po Vás žiadne romány ako je môj, napísal som toho veľa, len aby bolo jasné, že o čom je táto téma.
Prajem pekný slnečný deň